Ieškos teismo nuosprendžio

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) vakar svarstė, ar Seimo narys V.Šustauskas nepažeidė Seimo rinkimų įstatymo, nuslėpdamas nuo rinkėjų faktą apie savo teistumą.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas pripažino, jog komisija negali remtis vien Rusijos vidaus reikalų ministerijos Vyriausiojo informacijos centro išduota pažyma apie tai, kad V.Šustauskas 1973 m. spalio 20 d. už piktybinį chuliganizmą ir nepilnamečių įtraukimą į nusikalstamą veiklą buvo nuteistas Vyborgo liaudies teismo dvejiems metams laisvės atėmimo. Pažymoje teigiama, jog V.Šustauskas iš įkalinimo įstaigos buvo išleistas anksčiau laiko.

Bendru sutarimu nuspręsta sudaryti 3 žmonių darbo grupę, kuriai pavesta gauti iš Rusijos teismo nuosprendžio nuorašą. Tik gavus teismo sprendimą bus galima nustatyti, ar V.Šustauskas buvo teistas ir ar jo nusikaltimas yra laikytinas "sunkiu smurtiniu nusikaltimu prieš asmenį".

Tokiu atveju VRK gali pripažinti Seimo rinkimų įstatymo pažeidimą ir perduoti V.Šustausko klausimą svarstyti Seimui. Įstatymas reikalauja kandidatų į Seimą savo anketose nurodyti teistumą už sunkų smurtinį nusikaltimą prieš asmenį. VRK sprendimas gali tapti Seimui pagrindu pradėti V.Šustausko apkaltos procedūrą, kuri gali baigtis jo mandato atėmimu.

V.Šustauską gina R.Andrikis

Pats V.Šustauskas, nors buvo kviestas, į Vyriausiosios rinkimų komisijos posėdį neatvyko, jam atstovavo vienas iš geriausiai apmokamų šalies advokatų Rimas Andrikis.

Parlamentaro advokatas pageidavo, jog komisija nebevilkintų V.Šustausko teistumo klausimo. "Kol lauksite nuosprendžio, žiniasklaida eskaluos šią temą dar aštuonis mėnesius, - komisijai aiškino V.Šustauskui atstovaujantis advokatas. - Kas įdomu žmonėms, nebūtina svarstyti rinkimų komisijai".

Anot R.Andrikio, kai žmogus kaltinamas tada, kai nėra kaltas, pažeidžiama nekaltumo prezumpcija. Advokatas tvirtino, jog iš Rusijos gauta pažyma liudija, jog V.Šustauskas daugių daugiausia galėjo padaryti tik nusikaltimą visuomenės saugumui ir viešai tvarkai, tačiau tai nėra sunkus nusikaltimas prieš asmenį, kurio nuslėpti neleidžia rinkimų įstatymas.

Advokatas suabejojo, kodėl ministerijos pareigūnai nepaprašė, jog būtų atsiųsta ne tik pažyma, bet ir teismo sprendimas, kuriuo įrodomas žmogaus teistumas.

Ubagų karalius pasipelnys

Vakar V.Šustauskas "VL Vakaro žinios" tikino nesuprantąs, kaip galima pasinaudojus "špargalka" apkaltinti jį sėdėjus kalėjime. "Tegul bylas gauna, o po to svarsto. Bylų nėra, bylų ir neatsiras", - "VL Vakaro žinios" kalbėjo ubagų karaliaus titulą pelnęs parlamentaras. Jis iš istorijos apie savo teistumą žada pasipelnyti.

"Aš renku straipsnius, kuriuose esu kaltinamas padaręs nusikaltimą. Pagal naująjį Civilinį kodeksą prisiteisiu milijonines sumas, tad pamatysit, kaip rašyti neturint įrodymų", - moralizavo skandalingasis Seimo narys.

V.Šustauskas tvirtino, jog parlamentaro atlyginimas yra nemenkas, todėl jis gali pasisamdyti brangiai kainuojantį advokatą. Kiek anksčiau to padaryti jis nebūtų galėjęs. "Dabar nebegeriu, todėl galiu samdytis ir patį brangiausią advokatą", - aiškino, kodėl pasamdė R.Andrikį, V.Šustauskas.