Jau kurį laiką Lietuvoje netyla diskusijos, ar šaliai reikia tiek teisininkų. Būsimus teisininkus rengia universitetai, teisės studijų programa siūloma ir kolegijose. Pastaraisiais metais Švietimo ir mokslo ministerija nusprendė mažinti į valstybės finansuojamas vietas priimamų teisininkų skaičių. Toks pat likimas ištiko pedagogikos bei verslo vadybos studijų programas.

Sausas pedantas – tik stereotipas

„Mano akimis žiūrint, tai – viena universaliausių specialybių ieškant darbo. Vadybininkas, ekonomistas toli gražu ne visur tiks. Tai turbūt viena paslapčių, kodėl ši specialybė tokia populiari.
Šiuo požiūriu per daug teisininkų vargu ar gali būti“, - mano Teisės instituto vyresnysis mokslo darbuotojas dr. Petras Ragauskas.

P. Ragausko nuomone, teisininkas turi kuo puikiausias galimybes dirbti tiek privačiame versle, tiek valstybiniame sektoriuje. Pašnekovas stereotipu vadina tai, kad teisininkas turi būti sausas pedantas – esą nebūtina verstis vien su gera atmintimi ir su darbštumu.

„Kita kryptis teisėje – kūrybiškumas. Čia visą laiką turi būti interpretuojama – kaip interpretuoti, kaip rasti įrodymus, pagrindžiančius, kad būtent tavo interpretacija teisinga, įtikinti, kad tavo interpretacija kiti pasiremtų – tai susiję ir su oratorystės menu, ir argumentų dėliojimu, logika, kas
teisėje yra vienas fundamentaliausių dalykų“, - kalbėjo P. Ragauskas.

Teisininko profesiją prilygina gydytojo

Mykolo Romerio universiteto (MRU) Teisės fakulteto dekanė doc. dr. Rima Ažubalytė akcentuoja, kad teisininkas privalo būti aukštos moralės. „Teisė ir moralė, etika – neatsiejami. Jei pats esi aukštos moralės, atitinkamai suvoksi Konstituciją, įstatymo turinį ir tinkamai jį taikysi“, - aiškina R. Ažubalytė.

Teisininko profesiją ji lygina su gydytojo – R. Ažubalytės nuomone, gydytojas gydo kūną, o teisininkas – visuomenės skaudulius.

Dekanės teigimu, teisininkui reikalingas loginis sisteminis mąstymas. „Tiems, kuriems patinka logika, net matematika, kurie yra tikslūs, daugiau mažiau sistemiškai tvarkosi, planuojasi, organizuoja savo gyvenimą – jiems, ko gero, teisės studijos tiktų“, - kalbėjo R. Ažubalytė.

Pašnekovės nuomone, meniškos sielos žmonėms teisėje sudėtingiau – jiems atrodo, kad teisėje reikia daug atsiminti. „Tačiau jei turi loginį mąstymą, atmintis yra antraeilis dalykas. Teisė yra logiška sistema. Jei logiškai mąstai, matai sistemą, o ne ištrauktą atskirą elementą, jauti kontekstą, studijuoti pakankamai paprasta, gali dirbti su didžiule informacijos apimtimi“, - sakė dekanė. Taip pat, pasak jos, teisininkui reikalingi bendravimo, kalbėjimo, rašymo įgūdžiai.

R. Ažubalytė nesutinka, kad Lietuvoje teisininkų ruošiama per daug. „Jau seniai jokiam studentui nebėra valstybinių paskyrimų. Kiekvienas turi įrodyti savo kompetenciją ir rasti savo vietą po saule. Valstybė tik vienas darbdavių – daug kas gali kurti savo vietą. Jeigu žmogui ši specialybė tinka pagal jo charakterį, pasaulėžiūrą, etines, psichologines, kartais ir fizines savybes, tai jis bus geras specialistas ir, ko gero, turės gerą darbą“, - teigė MRU Teisės fakulteto dekanė.

Teisės studijos atveria duris dirbti teisėjais, prokurorais, antstoliais, notarais, advokatais, teisininkai reikalingi valstybės tarnyboje, privačiose įmonėse, akademinėje veikloje.

Įgytos žinios – plačiai pritaikomos

„Manyčiau, teisininko profesija duoda vieną dalyką – platų žinių pritaikomumą. Skirtingai nuo mediko, kuris gali dirbti tik toje srityje“, - DELFI yra sakęs Vilniaus universiteto (VU) Teisės fakulteto dekanas prof. Vytautas Nekrošius.

Pasak V. Nekrošiaus, teisininkai dirba ir valstybės tarnyboje, ir versle, ir politikoje. Jo nuomone, įgyjamas būdas, kaip spręsti problemas, plačiai pritaikomas gyvenime ir žmogus gali pasirinkti veiklos kryptis neprisirišdamas prie teisės. Tai esą ir yra atsakymas į klausimą, kodėl teisė tokia populiari ir kodėl tarp VU Teisės fakulteto absolventų praktiškai nėra nedarbo.

„Kiekvienas žmogus pagal savo interesus randa kaip pritaikyti žinias ir tai – didžiausias šios profesijos pliusas“, - mano V. Nekrošius.

Šiuo metu Lietuvos darbo biržoje registruotos 8 laisvos darbo vietos teisininkams.