Kaip jau buvo skelbta, prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė dekretą, kuriuo, vadovaudamasi Konstitucija ir generalinio prokuroro Dariaus Valio teikimu, generalinio prokuroro pavaduotoju paskyrė dr. A. Neverą.

Pasak S. Cirtautienės, šiuo metu Generalinės prokuratūros vadovybei tenka didelis iššūkis pertvarkyti ir optimizuoti šalies prokuratūros sistemą. Prezidentė teigiamai vertina A. Neverą, nes jis turi nemenką akademinio darbo patirtį kaip baudžiamosios teisės specialistas, yra patyręs teismų sistemoje.

"Mano paminėtiems iššūkiams įveikti iš išorės atėjusio ir prokuroro darbą nuolat iš teismo ir akademinės pusės stebėjusio praktiko ir mokslininko atėjimas pirmiausia yra iš tiesų vertingas jau vien dėl to, kaip jau ne kartą yra pažymėjęs ir Konstitucinis Teismas, iš išorės į bet kurią sistemą ateinantys žmonės neleidžia jai tapti pernelyg uždarai ir rutinizuotai", - antradienio rytą Žinių radijuje kalbėjo šalies vadovės atstovė.

S. Cirtautienė pažymėjo, kad ilgametė A. Neveros patirtis Lietuvos Aukščiausiajame Teisme yra vertinga - Teisės tyrimų ir apibendrinimo departamentas, kurio direktoriaus pavaduotoju iki šiol buvo A. Nevera, atliko prokurorų ir kitų ikiteisminio tyrimo įstaigų praktikos apibendrinimą.

"Taigi iš esmės tokia kandidato patirtis tiek teismuose, tiek akademinėje bendruomenėje turėtų užtikrinti stipresnį ir aktyvesnį prokuratūros ir teismų bendradarbiavimą, nes šioje srityje tiek teismai, tiek prokuratūros turi tikrai labai daug bendrų sąlyčio taškų ir jų bendradarbiavimas yra būtinas, nes dažnai skirtinga teismų ir prokuratūros praktika lemia lėtesnius ikiteisminius tyrimus, teisminius procesus. Taigi, Prezidentės vertinimu, generalinio prokuroro pasirinkimas aiškiai rodo, kad prokuratūra yra atvira pokyčiams ir permainoms. Šis pasirinkimas, šio kandidato atėjimas turėtų kokybiškai sustiprinti Generalinės prokuratūros vadovybę ir prisidėti prie Generalinės prokuratūros įvaizdžio gerinimo", - prezidentės poziciją išsakė S. Cirtautienė.

37-erių metų teisininkas A. Nevera iki šiol dirbo Aukščiausiojo teismo Teisės tyrimų ir apibendrinimo departamento direktoriaus pavaduotoju, anksčiau buvo šio bei Tarptautinės teisės ir ES teisės departamento direktoriumi. Išsilavinimą ir socialinių mokslų srities teisės krypties daktaro laipsnį A. Nevera įgijo M. Romerio universitete, šiuo metu taip pat yra šio universiteto Teisės fakulteto Baudžiamosios teisės ir kriminologijos katedros docentas.

A. Nevera turi 14 metų teisinio pedagoginio, mokslinio darbo patirtį, yra daugiau kaip dvidešimties mokslinių straipsnių autorius Visuotinėje lietuvių enciklopedijoje, ietuvos mokslo tarybos ekspertas. Jis taip pat dalyvavo rengiant Baudžiamojo, Baudžiamojo proceso kodekso ir kitų teisės aktų projektus.

Viena svarbiausių generalinio prokuroro pavaduotojo atsakomybės sričių bus ikiteisminių tyrimų kontrolė.

Laisva generalinio prokuroro pavaduotojo vieta liko, kai vasario pabaigoje pasitraukė generalinio prokuroro pavaduotojas Tomas Staniulis.