Pastarojo savaitgalio įvykiai visą pasaulį dar kartą privertė atsigręžti į Baltųjų rūmų šeimininką, kuris štai už pusmečio ketina pakartoti svaiginančią Amerikos vadovo karjerą.

Pirmiausiai – sutapimas: ir atsitik taip, kad, kai tik George'as ir Laura susiruošė į savo dukterų universiteto baigimo iškilmes, JAV prezidentas nukrito nuo dviračio ir susižeidė. Jis kaip ir kasdien važiavo 28 kilometrus savo rančos Teksase teritorijoje ir nesuvaldė transporto priemonės.

Amerikos “tabloidai” (geltonoji bulvarinė žiniasklaida) pirmadienį spausdina prezidento nuotraukas: gilūs nubrozdinimai ir mėlynės ant veido, alkūnių, kojos. Šiuo faktu pasinaudojo G.Busho rinkimų varžovas senatorius Johnas Kerry (Džonas Keris). “Drudgereport” pateikia pastarojo nuotrauką su dviratininko šalmu ir citatą po ja: “JAV prezidento mechanizme kažkas sulūžo…” (suprask: toks likimas priešininko laukia ir rinkimuose).

Su traumos išgražintu veidu G.Bushas ir žmona Laura atsisakė dalyvauti dukterų Jenna (Dženos) ir Barbaros diplomų įteikimo ceremonijoje. Pirmoji baigė anglų kalbą Teksaso universitete Ostine, o antroji – humanitarinius mokslus Konektikuto valstijos Jeilio universitete. Jenna kaip ir motina norėtų dirbti bibliotekoje arba tapti dėstytoja, o Barbara pasirinko misionierės veiklą ir ketina teikti medicinos pagalbą kur nors Afrikoje. Tačiau rinkimų kampanijos metu jos abi dirbs tėvo rinkimų štabe ir jau ruošia reklaminės agitacijos seansus žurnaluose “Vogue” bei “People”.

Šeima siaurame rate atšventė diplomų gavimą Ostino restorane “Moonshine”. Amerikos “tabloidai” ir čia įžvelgia sąsajas: restorano pavadinimas reiškia ir mėnulio šviesą ir – šnekamąja kalba – naminę (samagoną). Tad pasirinkę šią šventės vietą, Bushai aiškiai prašovė, rašo “Drudgereport”. Laikraštis primena dvynukių dukrelių nuotykius prieš trejus metus, kai jas, tuomet dar nepilnametes, keletą kartų buvo sulaikiusi policiją, perkant alkoholinius gėrimus. Tada Barbara buvo nubausta pataisos darbams, o Jenna gavo 600 dolerių baudą. Tėvelis irgi geras: jaunystėje jis taip pat buvo prijunkęs prie alkoholio, bet po savo 40-ojo gimtadienio, kaip sakoma, galutinai “užrišo”…

Primindama šias istorijas, geltonoji Amerikos spauda žengia dar toliau: kas gali paneigti, kad G.Bushas nuo dviračio nukrito būdamas neblaivus?..

Ką gi, nurašykime visa tai bulvarinei užjūrio spaudai. Bet štai dar vieną, galbūt net skaudesnį smūgį Amerikos vadovui sudavė pasaulinio garso menininkai. Kino festivalyje Kanuose pagrindinis prizas atiteko kandžios dokumentinės juostos “Farengeitas 9/11” autoriui Michealui Moore'ui (Maiklui Murui). Filme atskleidžiami Bušų ir Osamos bin Ladeno šeimų ryšiai, komerciniai ar dar kitokie santykiai, kurie leido, pasak filmo autorių, jau po Rugsėjo 11-osios iš Amerikos į Saudo Arabiją pasitraukti dešimtims garsaus teroristo šeimos narių. Irako karas - tik dėmesį nuo šio fakto nukreipiantis manevras.

G.Busho komišką situaciją iliustruoja tokia scena filme: per radiją žinią, kad į antrą Pasaulinės prekybos centro pastatą Niujorke įsirėžė kitas teroristų nukreiptas lėktuvas, prezidentas išklauso triušo veido išraiška automobilio žibintų šviesoje, o pačiu tragedijos metu jis dalyvauja vaikų literatūros rytmetyje ir skaito pasakėlę apie zuikį puikį…

Komiksas apie G.Bushą nebus rodomas Amerikoje. Britų laikraštis “The Guardian” rašo, kad ir Kanų festivalio žiuri komisijos pirmininkas Quentin Tarantino (Kventinas Tarantino) perlenkė lazdą ir pagrindinį prizą suteikė, veikiamas savo antiamerikietiškų nuotaikų ir pataikaudamas antibušiškai kampanijai tiek pačioje Prancūzijoje, tiek visame pasaulyje. Beje, kino kritikai pastebėjo, kad pagrindiniai prizai buvo išdalinti prancūzų ir Azijos šalių autorių filmams.

Bet šiaip ar taip Kanuose pataikyta į dešimtuką: “juodojo” humoro priemonėmis atskleista Amerikos elito taktika, aukojant eilinių amerikiečių likimus, ginti stambių kompanijų, susijusių su Teksaso ir Saudo Arabijos naftos klanais, interesus ir savaip suprasti nacionalinį saugumą. Štai kodėl, tarsi teigia filmo autoriai, Amerikoje gaji dirbtinai stimuliuojamos baimės kultūra, o į Iraką mobilizuojami kareiviai, daugiausiai kilę iš vargingų amerikiečių šeimų…

Skaičių derinys M. Moore'o filme “9/11” – tai ne tik tragiška Rugsėjo vienuoliktosios data. “Devyni vienuolika” – tai ir garsus pagalbos telefonas Amerikoje. Ar tik dabartiniam Baltųjų rūmų šeimininkui nereikia skubios pagalbos?