Visiems žinoma, kad bet kurios griežtos dietos principas yra pagrįstas kaloringo maisto ribojimu. Nesiginčijame, tai duoda rezultatų - bet tik pusei laikotarpio atsistatyti po dietos, kuris paprastai trunka apie 2- 5 mėnesius. Pirmuosius mėnesius mėgaujatės savo lieknumu, o vėliau… pradedate priaugti svorio, neretai ir daugiau, negu pavyko atsikratyti.

Be to, dietos metu netekęs būtinos energijos dozės, jūsų organizmas mažina savo poreikius, o nujausdamas blogesnius laikus, atsisako visko, tuo pačiu bandydamas išsaugoti atsargas. O žmogus, besilaikydamas dietos, puola į alkio depresiją: juk organizmas “valgo” raumenis, riboja cukraus patekimą į smegenis, pablogina virškinamojo trakto veiklą, kad tik išsaugotų savo “neliečiamas atsargas”.

Deja, kančios praktiškai nepasiteisina.

Dabar madingos monodietos, kai visą pirmą dieną vartojamas vienas produktas, kitą dieną - kitas, trečią dietos dieną- trečias ir t.t., kas sukelia maistingųjų medžiagų deficitą bei avitaminozę, o svoris mažėja ne ypač sparčiai. Tas pats nutinka ir su neįprasta mūsų skrandžiui Holivudo dieta: du kivi vaisiai pusryčiams, pietums - viena papaja ir orinis vaisių pyragas, du mango vaisiai vakarienei.

Gydomasis badavimas išvalo organizmą, bet svorio nedaug tesumažėja. Be to, visi šie variantai labai sumažina fizinį aktyvumą - laikantis tokios dietos geriau atostogauti ir išvažiuoti kuo toliau ne tik nuo bendradarbių, bet ir nuo šeimos bei namų rūpesčių. Toms, kurios neturi tokios galimybės, egzistuoja “švelnios” dietos, kai galima ramiai sau “funkcionuoti”,- ir tai geriausia išeitis.

Panašus liesėjimas truks ilgiau, nei griežtos dietos: monodieta paprastai apskaičiuota 2- 3 savaitėms, o “švelni”- 3- 6 mėnesiams, priklausomai nuo to, kokį viršsvorį turite. Tačiau ji neišmuš jūsų iš įprasto gyvenimo ritmo: galėsite vaikščioti į darbą, bėgioti po parduotuves, lankytis teatruose ir vakariniuose klubuose, tik truputį ribosite save, besilankydamos kavinėse.

Įvadas į dietą

Tai dvi iškrovos dienos skrandžio apimčiai sumažinti: per dieną išgerkite 1,5 l neriebaus pieno ir suvalgykite 100 g juodos duonos. Jeigu bus labai sunku, suvartokite spiruliną platensis (maistinis priedas iš jūros dumblių, parduodamas vaistinėse) - tai geras baltymų šaltinis, kuris pagerina medžiagų apykaitą ir kraujotaką, mažina alkį.

Badavimo dienų nekartokite, o baltymų ir daržovių reikia kaitalioti (2 + 2). Stenkitės visiškai atsisakyti stiprių alkoholinių gėrimų (nors sausas vynas leistinas). Figūrai ypač kenkia alus, miltiniai patiekalai, saldus limonadas, keptos bulvės ir balta duona. Kuo mažiau vartokite druskos - ji organizme sulaiko vandenį.

Daržovių dietos dieną leidžiama suvalgyti porciją kvietinių makaronų, bet be sviesto ir mėsos; galite sau leisti bulvių su lupenomis - jos turi daug ląstelienos. O štai riešutų, razinų, džiovintų vaisių, saldžių vynuogių ir melionų neprisivalgykite - šie produktai labai kaloringi.

Tikėtina, kad pirmųjų kilogramų neteksite greitai - sunkiau bus numesti paskutinius 5- 10 kg, kai organizmas pradės atvirai prieštarauti šiuolaikiniams įsivaizdavimams apie idealią figūrą. Todėl neapsiribokite vien tik dieta - užsiimkite aerobika, gimnastika arba atlikite pratimus su treniruokliais.

Dietos metu taip pat gerai vartoti maisto papildus su chromu - šis “gyvybės metalas” stiprina raumenų sieneles ir netekus daug svorio padeda išvengti nukarusios odos. Svarbiausia - pasistenkite laikytis ir vėliau, kai suliesėsite!

Dvi baltymų dienos

Pusryčiai: puodelis kavos (galima su pienu) arba arbatos, 1- 2 gabalėliai ruginės duonos (ją galima patepti sviestu, bet ne daugiau, kaip 1 arbat. šaukšt.) ir 1- 2 arbatiniai šaukšteliai medaus (tik šiuo atveju kavą gerkite be cukraus).

Priešpiečiai: stiklinė neriebaus pieno, arba dvi stiklinės kefyro, arba puodelis kavos (arbatos) su gabalėliu cukraus ar šaukšteliu medaus, gabalėlis juodos duonos su sviestu.

Pietūs: lėkštelė mėsos arba daržovių sultinio, 200- 300 g virtos liesos mėsos (žuvies), garnyrui- žalieji žirneliai, arba šparaginės pupelės (4 valg. šaukštai), arba 100- 150 g šviežių daržovių salotų (morkų, kopūstų ir t.t.), špinatai (lapus galima valgyti be apribojimų), 1- 2 gabalėliai ruginės duonos. Desertui galima išgerti vieną iš gėrimų: sauso vyno taurę, arbatos puodelį (geriau be cukraus ir medaus), žolelių nuoviro, gazuoto vandens be cukraus.

Vakarienė: pasirinktinai- 50 g sūrio arba stiklinė pieno, arba 2 stiklinės kefyro, arba 2 virti kiaušiniai, arba 200 g liesos mėsos (žuvies). Vakarieniauti derėtų ne vėliau 19.00 val., pageidautina be duonos.

Dvi daržovių dienos

Pusryčiai: 750 g vaisių ir sultys.

Priešpiečiai: vaisiai ir sultys.

Pietūs: lėkštė daržovių sriubos, toliau – pasirinktinai - virtos arba šviežios daržovės, arba daržovių ragu, arba daržovių salotos su 2 valg. šaukštais majonezo ar aliejaus. Desertui - vaisių salotos arba putėsiai su minimaliu cukraus kiekiu. Galima pakeisti sukraus pakaitalu arba medumi.

Vakarienė: 750 g vaisių ir sultys. Taip pat ne vėliau 19.00 val.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją