Prezidentūros Teisės grupės vadovė Solveiga Cirtautienė antradienį sakė pastebinti, kad situacija keičiasi į gera - teismų vadovai ėmė ne slėpti pažeidimus, o "patys principingai kovoti su negerovėmis teismuose".

"Aišku, tai gali turėti trumpalaikį neigiamą poveikį ir netgi tam tikrą pasitikėjimo teismas kritimą, jei visuomenė suabejos teisėjų savivaldos, teismų vadovų ir teisėjų principingumu ir objektyvumu. Tačiau ilgainiui išsivaliusi teismų sistema tikrai turi visas galimybes paversti teisėjų profesiją viena garbingiausių", - Žinių radijui sakė prezidentės patarėja.

Prezidentė D.Grybauskaitė pirmadienį iš pareigų atleido susikompromitavusius Vilniaus ir Kauno teisėjus Zenoną Birštoną bei Arvydą Stankų. Pirmasis neblaivus pasirodė darbo vietoje, o antrasis įtariamas suklastojęs kolegų teisėjų parašus. Abu teisėjai atleidžiami nuo antradienio kaip savo poelgiu pažeminę teisėjo vardą.

S.Cirtautienė sakė, kad šalies vadovė tokius atvejus ir toliau vertins griežtai.

"Prezidentės požiūris į pastarųjų savaičių įvykius yra vienareikšmis - tokie teisėjai negali dirbti teismų sistemoje. Jei norime pasiekti bent menką postūmį visuomenės pasitikėjimo teismais gerinimo linkme, tokie atvejai neturi būti toleruojami, ir prezidentės buvo, kaip iki šiol, ir bus vertinami tikrai atidžiai ir griežtai", - teigė prezidentės patarėja.

Anot jos, tokie pažeidimai yra "daugelį metų buvusios neefektyvios administracijos veiklos kontrolės ir netinkamos teismų vadybos padariniai".

"Pažeidimų nepadaugėjo, jų buvo visuomet. (...) Anksčiau viešai apie tai kalbėti nebuvo galima ir tai tapo norma. Todėl problemos tik gilėjo. Taigi už tai atsakomybė tenka visai teismų sistemai - vadovams, savivaldos institucijoms ir eiliniams teisėjams, visiems, kurie toleravo tokį kolegų elgesį ir ilgą laiką taikstėsi su šiomis negerovėmis", - sakė S.Cirtautienė.

"Tam visų pirma reikia ir tolesnio principingo požiūrio į pačios teismų sistemos jos savivaldos institucijų pasikeitusio požiūrio. Tokį aukščiausių teismų pirmininkų ir Teisėjų tarybos požiūrį siekiant kovoti su teismų sistemos blogybėmis rodo tai, kad iškilus aplaidaus teisėjo darbo ar teisėjo vardą žeminančio poelgio faktams, į šias problemas pradėta žiūrėti giliau, ne paviršutiniškai, jos analizuojamos sistemiškai", - teigė S.Cirtautienė.

Kaip pasikeitusio teismų pirmininkų požiūrio pavyzdį ji įvardijo ir tai, kad po incidento, į kurį įsipainiojo neblaivus Vilniaus apygardos teismo (VAT) teisėjas Z.Birštonas, Lietuvos apeliacinio teismo pirmininkas Egidijus Žironas inicijavo VAT pirmininko Artūro Šumsko vidinio administravimo veiklos patikrinimą.