„Tai yra tam tikras paniekinimas pačių teismų ir teisėjo, kaip pareigybės, autoriteto“, – po Teisėjų tarybos posėdžio, kuriame buvo pritarta Z. Birštono atleidimui iš pareigų dėl teisėjo vardo pažeminimo, surengtoje spaudos konferencijoje sakė G. Kryževičius.

Jis teigė, kad apie girtą teisėją pirmiausia sužinojo telefonu iš generalinio prokuroro Dariaus Valio.

„Tai, ką mes matėme prieš porą dienų žiniasklaidoje, tokiems asmenims ne vieta teismų sistemoje, o galbūt ir apskritai tarp bet kokio rango pareigūnų, – sakė LAT vadovas. –Negalima kalbėti apie kokią nors toleranciją, reikia kalbėti apie žmogiškąsias savybes. Jeigu žmogus ne tik kad girtas, bet dar būdamas girtas vartoja tokius išsireiškimus ir tokį žodyną, atėjusį iš dvidešimtmetės mūsų buvusios valstybės praeities, tai belieka tik apgailestauti, kad apskritai iki šios dienos žmogus galėjo su tokiais standartais dirbti teisėju. Žinoma, šiandieną jis parašė daug gražių žodžių, atsiprašydamas teisėjų bendruomenės, visuomenės ir prašydamas žiniasklaidos supratimo, pagarbos jam, tolerancijos, – na, tai yra išblaivėjusio žmogaus reakcija ir lygiai taip pat neadekvati“.

Teisėjų tarybos vadovas džiaugėsi, kad teismų sistema pastaruoju metu „valosi iš vidaus“.

„Mes matome, kad tų negerovių nuolat lenda ir lenda, tačiau noriu pabrėžti, jog tai yra praeities negerovės, tai nėra kokie nors nauji reiškiniai, kurie susiję su šiandienos naujų asmenų atėjimu, naujų pareigūnų paskyrimu ir panašiai, – kalbėjo G. Kryževičius. – Tai yra visos žaizdos, lendančios iš praeities ir tam tikrų, galbūt nepakankamų veiksmingų priemonių, kurios buvo taikytos tam, kad būtų išvengta ar pašalintos tos negerovės praeityje“.

G. Kryževičius patikino, kad nenori atsiriboti „nuo to, kas vyko praeityje“, nes pats buvo teismų sistemos dalis ir dirbo įvairių instancijų teismuose.

„Negaliu pasakyti, kad nėra ir mūsų asmeninės atsakomybės, – sakė jis, – tačiau tokiu būdu teismų sistema pastaruoju metu valosi iš vidaus. Yra džiugu, kad visuomenė yra principinga, matydama, kas vyksta teismuose ir aplink juos. Visų mūsų bendras tikslas – siekti, kad ne tik formalioji reitingų kreivė kiltų, bet kad ta sistema taptų švaria, veiksminga, galinčia ir gebančia tinkamai užtikrinti asmenų teisių apsaugą“.