Žinia apie areštą šokiravo

Daugiavaikė motina Virginija (pavardė neskelbiama laikantis Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostatų) įsitikinusi, kad jos šeimos pinigai buvo areštuoti už jau sumokėtą skolą.

Tik ėmus domėtis, kodėl daugiavaikė motina yra verčiama du kartus apmokėti tą pačią skolą, išaiškėjo, kad antstoliams apie likviduotą skolą nepasivargino pranešti įmonė "Paslaugos būstui", administruojanti daugiabutį.

"Aš moku už vienintelę man žinomą skolą – už sunaudotą vandenį. Jei kažkam likome skolingi, kodėl niekas pirma mūsų nepaklausia, nepasidomi, o puola areštuoti sąskaitas?" – kraupo moteris.

Virginija, mintyse dėliodama šeimos biudžetą, tikino, kad ne kartą teko krapštyti paskutinius centus.

"Tačiau niekada nebuvome piktybiški, nuo pareigų neišsisukinėjome. Nors ir per ilgesnį laiką, tačiau skolas sugebėdavome išmokėti", – aiškino Virginija.

Liko be cento kišenėje

Daugiavaikei šeimai skolos buvo išskaičiuojamos iš pašalpų.

"Prieš kelerius metus buvome skolingi namą administruojančiai įmonei. Tačiau susidariusią skolą už komunalinius patarnavimus mes apmokėjome, likome skolingi tik už vandenį", – tikino Virginija.

Šią skolą šeima padengia pagal sudarytą mokėjimo grafiką antstolio Giedriaus Jonausko kontoroje.
"Sutarėme, kaip mokėsime, ir jokių pretenzijų jam neturiu. Tačiau vieną dieną mano sąskaitą areštavo visai kita uostamiesčio antstolė", – apmaudo neslėpė moteris.

Moteris banke sužinojo, kad beveik 800 litų sumą jos sąskaitoje areštavo antstolė Brigita Tamkevičienė.

"Pikta, kad niekas net neįspėjo, o paėmė ir areštavo. Niekam nerūpi, ką turi daryti motina, likusi be cento kišenėje. Ką aš vaikams turėčiau padėti ant stalo? Sąskaitos išrašą?" – piktinosi daugiavaikė motina.

Sąskaitoje – nė lito

Dešimt atžalų ant kojų bandanti pastatyti klaipėdietė, nors ir varganai, tačiau gyvena pagal išgales, motina vaikais rūpinasi ir jiems aukojasi.

"Kai vienas po kito gimė pametinukai, negalėjau ieškoti darbo. Taip, mes tie, kurie iš pašalpų gyvename. Tačiau taupome kiekvieną centą ir vėjais pinigų nemėtome", – apie savo buitį kalbėjo moteris.

Virginijai pernai buvo suteikta galimybė lankyti virėjų kursus.

"Kol lankiau Darbo biržos kursus, kitų pajamų neturėjau. Tik juos pabaigusi, įsidarbinau puse etato vaikų stovykloje", – pasakojo moteris.

Virginija, vos gavusi pirmąją algą – 315 litų, nuskubėjo prie bankomato. Tačiau sąskaita buvo tuščia.

"Paaiškėjo, kad esu skolinga dar 465 litus", – tikino moteris.

Svetimos bėdos nedomina

Lyg šaltu vandeniu perlieta Virginija nulėkė į namą administruojančią įmonę.

"Čia man buvo paaiškinta, kad niekam daugiau nesu skolinga. Pasibeldžiau ir pas antstolę, tačiau nebuvau priimta, kalbėjau tik su jos padėjėja", – pasakojo klaipėdietė.

Virginija bandė sužinoti, kodėl antstolė areštavo jos algą, tačiau iš biuro darbuotojos išgirdo, kad antstolių svetimos bėdos nedomina.

"Bandžiau paaiškinti, kad iš manęs yra antrą kartą išieškoma ta pati skola ir nesiaiškinama, ar yra dokumentai. Tačiau antstolės padėjėja pareiškė, jog negavo rašto, kad nesu skolinga", – kraupo moteris.

Moteris mėgino aiškinti, jog prieš sąskaitos areštą padoru būtų bent raštu įspėti skolininką, tačiau išgirdo atsakymą, kad antstoliai to neprivalo daryti.

Neskolinga, bet skolos yra?

"Taip, ji buvo skolinga ir ta skola jau išmokėta. Tačiau kokios ten liko skolos, turi aiškintis pati antstolė. Ten gali būti senos bylos, kai valstybinės antstolių kontoros keitėsi į privačias. Mes šios šeimos daugiau nesame padavę į teismą. Bet skolinga ji yra", – miglotai situaciją nupasakojo įmonės "Paslaugos būstui" direktorė Regina Uznienė.

"Man yra tekę girdėti, kad Lietuvoje dažnas atvejis, kai trys antstoliai plėšo vieną žmogų ir siekia išieškoti tą pačią skolą", – nuomonę dėstė Virginija.

Iš socialinių pašalpų turinčiai gyventi šeimai esą ne kartą yra tekę laviruoti ant išlikimo ribos.
"Mes kukliai, tačiau vis dėlto išsimaitiname. Skaudžiausia buvo išgirsti savo vaiko ištartus žodžius, kad reikia nunešti kompiuterį į lombardą, bus ką pavalgyti", – guodėsi klaipėdietė.

Ieškodama skolų, moteris buvo užsukusi net į bendrovę "Klaipėdos vanduo". Tačiau ir ten nerado dešimtmečiais galėjusių vilktis skolų įrašų.

Viso atlyginimo netekusi daugiavaikė šiuo metu augina 7 nepilnamečius, 19 metų sūnus bei dvi 21-erių ir 23-ejų dukros bando save išlaikyti pačios, tačiau jų prasimaitinimu motina vis dar rūpinasi.
"Maitinu 11 burnų. Aš pati kaip nors išgyvensiu, o kitas juk griebiasi virvės", – ryžtingai ištarė daugiavaikė.

Gresia dar vienas išieškojimas

Po ilgų vargų klaipėdietei Virginijai vis dėlto buvo pažadėta panaikinti sąskaitos blokavimą.
Nors vakar iki pavakarių ji klaipėdietei buvo nepasiekiama, tačiau už tai, kad nesamą skolą bandžiusi išieškoti antstolė dirbo ir turėjo atlikti procesinius veiksmus, daugiavaikei bus pateikta sąskaita.

Kokia suma antstolė įvertins savo vargus, kol kas neaišku, tačiau moteriai jos neapmokėjus, neatmetama, bus griebtasi to paties vėzdo – išieškojimo per teismą.

Vaiko teisių apsaugos Klaipėdos skyriaus vedėja Gražina Aurylienė tikino, kad tokiose situacijose tarnyba ne kartą tarpininkavo ir siuntė raštus antstolių kontoroms.

"Pašalpų, gaunamų vaikų išlaikymui, negalima areštuoti. Tai juk ne tėvų pramogai, o vaikų išlaikymui skirti pinigai. Tai ką, vadinasi, niekam nerūpi, iš ko motina pamaitins vaikus?" – stebėjosi G.Aurylienė.

Vaiko teisų sergėtojai aiškino, kad laikas būtų keisti antstolių veiksmus reglamentuojančius įstatymus.

"Man regis, pirma reikėtų išsiaiškinti, kokius pinigus antstolis skuba areštuoti. Gal tai daugiavaikės šeimos paskutinės pajamos? Tiesa, ne su visomis antstolių kontoromis pasitaiko tokių atvejų. Tai tikriausiai žmogiškumo problema", – situaciją komentavo G.Aurylienė.

KOMENTARAS

Lina Biliukevičiūtė-Ciparienė, antstolės Brigitos Tamkevičienės padėjėja

Antstolis imasi veiksmų tik tuomet, kai pateikiamas vykdomasis dokumentas. Jei skolininkas su išieškotoju susitaria dėl skolos išieškojimo tvarkos arba tą skolą grąžina, antstolis neturi prieigos tai patikrinti. Todėl įstatymas numato, kad antstoliui skolininkas ir išieškotojas privalo pateikti įrodymus, kad skola buvo sumokėta. Šiuo atveju nei viena, nei kita pusė nepateikė jokių dokumentų. Kai atvyko skolininkė ir pasakė, kad skolą yra sumokėjusi, aš asmeniškai kreipiausi į įmonę "Paslaugos būstui". Paaiškinau, kad žmogus teigia, jog skola yra sumokėta, o mes negavome jokios informacijos.

Beje, "Paslaugos būstui" mums teigė kitaip, esą tokiose senose bylose gali būti, kad skolos jau sumokėtos, o apie tai jie mums pamiršo pranešti. Šiuo metu mes raštą iš "Paslaugos būstui" esame gavę, ir situacija yra išspręsta. Pagal įstatymą mes negalime iš anksto įspėti skolininko apie būsimus veiksmus, nes turi būti užtikrintos ir išieškotojo teisės. Moteris man tikrai neminėjo, kad turi dešimt vaikų.

Tik gavusi dokumentus, sąskaitos areštą panaikinau. Problema neišspręsta tik tuo atžvilgiu, kad moteris turės sumokėti antstolio vykdymo išlaidas. Mes jai sąskaitos neblokuosime. Įstatymas numato, kad pašalpų ir darbo užmokesčio sąskaitos, pateikus įrodymus antstoliui, negali būti areštuojamos.