Antradienį grupuotės „Muntada Al Ansar“, susijusios su „Al Qaeda“, interneto tinklalapyje parodyta amerikiečio Niko Bergo egzekucijos scena: 26 metų vyrui nurėžiama galva, o titrai skelbia: „Rodome susidorijimą su amerikiečiu“…

Taip, iš tiesų tarp šių baisių įvykių – lyg ir nieko bendra. Bet palaukite. Ar 24 metų pareigūnės egzekucija traukinyje ir užrašas krauju nėra Rusijos imperinės politikos atgarsis? Lietuvos užsienio reikalų ministras ir Rusijos ambasadorius Lietuvoje telefonu sutarė, kad tai – provokacija prieš Lietuvą ir Rusiją.

Man šis incidentas primena Medininkų tragediją. Tada jaunų vyrų lavonų pilnas pasieniečių namelis irgi buvo ištepliotas krauju.

Dar primena pernykštę rugsėjo 14-ąją traukinyje, vykusiame į Kaliningradą, jaunų Rusijos nacionalbolševikų sukeltą skandalą: prisirakinę grandinėmis, plėšantys tranzito dokumentus, įžeidinėjantys Lietuvos pareigūnus, net pjaunantys sau venas rusų žaliūkai šaukė protestuojantys prieš tranzito į Kaliningrado sritį tvarką.

Neišdyla iš atminties kvailokas propagandinis liūdnai pagarsėjusio A. Kikališvilio „debošas“ Maskvos Baltarusijos geležinkelio stotyje. Ir taip toliau.

Ar 53 metų Čečėnijos prezidento A. Kadyrovo ir dar šešių stadione vyriausybės ložėje buvusių žmonių nužudymas nėra tos pačios kolonijinės Kremliaus politikos išraiška? Beje, A. Kadyrovas 1951-ųjų rugpjūčio 23 d. (sutapimas: Lietuvoje – Juodojo kaspino diena) gimė tremtinio šeimoje Karagandoje (Kazachija) ir kaip tūkstančiai čečėnų po Stalino mirties grįžo į savo žemę, tapo muftijum, iš pradžių kariavo kartu su čečėnų sukilėliais, paskui persimetė prie Maskvos kolonistų.

Nėra abejonių, kad čečėnai tokiu būdu atkeršijo Maskvai už muftijaus išdavystę, už Z. Jendarbyjevo nužudymą Katare prieš du mėnesius, už beveik 7 metus Kremliaus vykdomą vainachų genocidą Kaukaze.

Vakarų apžvalgininkai kone vieningai sutaria, kad tokiu būdu buvo suduotas skaudus smūgis V. Putino pozicijoms dėl konflikto Čečėnijoje. Tačiau pats Rusijos prezidentas, pirmadienį anksti rytą slapčia atskridęs į Grozną, tvirtino, kad teroristai susilauks atpildo.

Jis apdovanojo nukentėjusiuosius per teroro išpuolį ir pagyrė 46-osios Rusijos vidaus reikalų brigados vadus, kad gerai sutvarkę kareivines. Jokios kalbos apie Čečėnijos statusą, čečėnų likimą, galimas derybas dėl krašto ateities.

Laikraštis Frankfurter Rundschau pastebi, kad Rusijos vadovas su naujaisiais Čečėnijos lyderiais nusifotografavo dėvintis sportinį kostiumą. Su panašiais mūsų „berniukus“ galima sutikti Gariūnuose.

Kokią politiką Irake vykdo JAV? Kokia misija tų 34 šalių, kurios pasiuntusios savo karius ir specialistus į šią neva nuo terorizmo išlaisvintą žemę?

Suprantu, kad atsakyti nelengva. Ypač dabar, kai artėja sąjungininkų išėjimo iš Irako terminas – birželio 30-oji, kai čia vyksta tokie kvapą gniaužiantys dalykai. Amerikiečiai tyčiojasi iš irakiečių belaisvių, o S. Huseino pasekėjai demonstruoja kraują stingdantį atpildą: nuogą amerikietį parvertė ant šono, durklu perrėžė gerklę, nupjovė galvą ir iškėlė ją prieš filmavimo kamerą…

Todėl stebina nužudytojo tėvo žodžiai, kuriuos perdavė agentūra AP. „Aš manau, kad daugelis jau persisotino nuo to, jog karas Irake vyksta nesilaikant jokių teisės normų. Dabartinė Amerikos administracija visiškai nepaiso demokratijos vertybių“, – sakė jis nustebusiems žurnalistams.

Išvertus šiuos žodžius į apibendrinimų kalbą reiškia, kad JAV išprovokavo Irake keršto protrūkį. Vašingtonas su sąjungininkais nuvertė didįjį „Bagdado vagį“, ketino įvesti tvarką, tačiau, kaip dažnai nutinka okupantų atminčiai, pamiršo laiku išeiti iš užimtos šalies.

Tad galima smerkti terorizmą, kovoti su juo visomis priemonėmis, ginti vakarietiškos demokratijos vertybes visame pasaulyje, tačiau pamirštama viena aukščiausių vertybių – asmens ir tautos laisvė, apsisprendimo teisė. Štai kas išprovokuoja konfliktų židinius, amžiais rusenančią neapykantą ir kruvinus išpuolius, kad ir kur jie vyktų – Lietuvoje, Čečėnijoje ar Irake.

Šaltinis
Savaitraštis "Laikas"
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją