"Taip konkrečiai gal ir negalima sakyti, kad dėl pagalbos (į globos namus - BNS) nepateko 483 vaikai, bet kad pagalba suteikta, tai sumažina galimybes patekti į globos namus", - ministerijoje surengtame kompleksinės pagalbos projektų pristatyme teigė ji.

Anot specialistės, labai didelį asmenų skaičių pateikė Kauno socialinių paslaugų centras, kurio darbuotojai lankė krizėje atsidūrusias šeimas, psichologai mokė jų narius socialinių įgūdžių.

Paslaugos šeimai ir vaikui bendruomenėje plečiamos siekiant, kad mažėtų globojamų (rūpinamų) vaikų globos namuose ir vaikų iki trejų metų, siunčiamų į vaikų globos įstaigas.

2010 metais finansinė parama kompleksinių paslaugų vaikui ir motinai ar tėvui teikimui buvo skirta 16 projektų. Šiemet tokiems projektams numatoma 250 tūkst. litų.

Didžiausias finansavimas pernai skirtas Lietuvos Caritas, kuris ir suteikė daugiausia paslaugų.

Vilniaus arkivyskupijos Caritas Motinos ir vaiko globos namų vadovė Milda Neverovič sako, jog jų centras pernai suteikė kompleksinę socialinę-psichologinę pagalbą 34 motinai ir 41 vaikui iš aštuonių savivaldybių, daugiausia - iš Vilniaus.

Jos teigimu, daugiausia į šiuos globos namus patenka moterys ar merginos iš asocialios aplinkos, užaugusios vaikų namuose, neturinčios artimųjų, patiriančios vyrų ar partnerių smurtą, tačiau penktadalis atvyksta iš "normalios" aplinkos.

Čia jos laikinai apgyvendinamos, maitinamos, suteikiami būtiniausi higienos reikmenys, psichologinė pagalba, mokoma įgūdžių, vyksta profesinis orientavimas, pagalba ieškant darbo ar siekiant mokytis.

Nors susiduriama su tokiomis problemomis kaip dideli moterų įsiskolinimai, jų partnerių pretenzijos ir smurtas, priklausomybės, itin žema motyvacija dirbti, globos namų vadovė džiaugiasi, kad pavyksta dalį krizėje atsidūrusių moterų grąžinti į savarankišką gyvenimą.

"Džiaugiamės projektu ir pasiektais rezultatais - nė vienas vaikas neatsirado globos įstaigoje. (...) 22 moterys gyvena savarankiškai, devynios mokosi", - kalbėjo ji.