Lietuvių kalbos konkurso nugalėtoja šeštų klasių grupėje tapo Vismantė Čereškaitė iš Panevėžio "Šaltinio" pagrindinės mokyklos. Geriausiai tarp septintokų pasirodė Giedrius Pakalka iš Ignalinos Česlovo Kudabos pagrindinės mokyklos. Tarp aštuntokų raštingiausia moksleive tapo Aurelija Bylaitė iš Panevėžio "Šaltinio" pagrindinės mokyklos. Geriausiai lietuvių kalbą mokančia devintoke pripažinta Gabija Gintautaitė iš Kauno Jono Jablonskio gimnazijos. Tarp dešimtų klasių moksleivių nepralenkiama buvo Gabrielė Mantuškaitė iš Panevėžio 5-osios vidurinės mokyklos.

„Labiausiai tautą iš kitų išskiria kalba ir raštas, be šių dalykų tauta netenka savo savitumo, silpsta jos kultūra, tradicijos. Galiausiai tokia tauta išnyksta visai. Šiandien gyvename globaliame pasaulyje, ypatingomis sąlygomis, kai technologijos vystosi itin sparčiai. Vis dažniau skaitome ne knygas ar laikraščius, žurnalus, bet elektronines šių leidinių versijas. Laiškus popieriuje keičia virtualūs laiškai bei trumposios žinutės, kuriose dominuoja įvairūs žodžių trumpiniai, dariniai, nuo raidžių nutirpsta nosinės, varnelės, brūkšneliai – akivaizdu, jog darosi įprasta rašyti su klaidomis. Džiugu, kad šiuo konkursu „Švari kalba – švari galva“ buvo atkreiptas dėmesys į lietuvių kalbą“, - sveikindama konkurso nugalėtojus sakė Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

Nacionaliniame konkurse „Švari kalba – švari galva“ savo lietuvių kalbos žinias, naudojant informacines technologijas, pasitikrinti panoro daugiau nei aštuoni su puse tūkstančio 6-10 klasių moksleivių iš visos Lietuvos. Šiemet pirmą kartą konkursas vyko dviem etapais. Pirmasis etapas vyko vasario 21 -25 ir 28 dienomis – tuomet vaikai konkurso užduotis sprendė savo mokyklų kompiuterių klasėse. Į antrąjį konkurso etapą, kuris vyko kovo 16 dieną Vilniuje, iš kiekvienos klasės buvo pakviesta po 20 geriausiai testus atlikusių moksleivių.

Šiemet aktyviausi konkurso dalyviai buvo Kalvarijos ir Vilniaus miestų mokiniai, jie sudarė beveik 14 procentų visų konkurso dalyvių. Taip pat aktyvūs buvo Panevėžio ir Šiaulių miestų moksleiviai.

Kalvarijos gimnazija tapo aktyviausia konkurse dalyvavusia mokymo įstaiga – kompiuterį lietuviškai prakalbinti bandė net 596 šios mokyklos moksleiviai. Taip pat daug mokinių dalyvavo iš sostinėje esančio Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro, Panevėžio „Aušros“ bei Vilniaus „Senvagės“ vidurinių mokyklų.

„Pastebėjau, jog moksleiviai kasmet vis aktyviau dalyvauja konkurse, kaskart sulaukiame vis didesnio dalyvių skaičiaus. Šiemet ypač daug mokinių savo žinias pabandė pasitikrinti iš anksto – atliko bandomąsias konkurso užduotis. Toks atsakingas vaikų požiūris į savo gimtąją kalbą – sveikintinas. Tad nenuostabu, kad kai kurie moksleiviai į visus 25 testo klausimus atsakė per trumpiau nei 5 minutes“, - džiaugėsi Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkė Irena Smetonienė.

Kad konkursas „Švari kalba – švari galva“ moksleiviams reikalingas įsitikinęs ir jo sumanytojas kalbinių technologijų plėtojimu užsiimančios bendrovės „Tilde IT“ direktorius Vaclovas Pranskūnas. „Šiemet skambučių ir elektroninių laiškų, kuriuose buvo domimasi, kaip viskas vyks, sulaukėme jau sausio pradžioje, iki konkurso likus beveik dviems mėnesiams. Drąsiai sakau, auga nauja, sąmoningų, intelektualių, protingų, patriotiškų žmonių karta. Tai įpareigoja mus, konkurso rengėjus, stengtis užtikrinti, kad ateityje šios kartos gretos tik didėtų ir stiprėtų“, - tvirtino V.Pranskūnas.

Konkursą, kuriuo siekiama skatinti moksleivius elektroninėje terpėje vartoti lietuviškus rašmenis bei taisyklingą lietuvių kalbą, organizuoja kalbinių technologijų plėtojimu užsiimanti bendrovė „Tilde IT“, Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija, Valstybinė lietuvių kalbos komisija ir ryšių su visuomene agentūra „Strateginių komunikacijų centras“.

2011 metų nacionalinio lietuvių kalbos konkurso „Švari kalba – švari galva“ nugalėtojai

6 klasė
1 vieta. Vismantė Čereškaitė, Panevėžio "Šaltinio" pagrindinė mokykla. Mokytoja - Dalia Vašėtienė.
2 vieta. Silvija Marcinkevičiūtė, Kruonio gimnazija, Kaišiadorių rajonas. Mokytoja - Rasa Raižienė.
3 vieta. Tomas Bliūdžius, Mažeikių Kalnėnų pagrindinė mokykla, Mažeikių rajonas. Mokytoja - Edita Jagminienė.

7 klasė
1 vieta. Giedrius Pakalka, Ignalinos Česlovo Kudabos pagrindinė mokykla, Ignalinos rajonas. Mokytoja - Audronė Trapikienė.
2 vieta. Domantė Dudutytė, Vilniaus r. Pagirių gimnazija, Vilniaus rajonas. Mokytoja - Jolanta Barysaitė.
3 vieta. Milda Jocaitė, Šiaulių rajono Dirvonėnų pagrindinė mokykla, Šiaulių rajonas. Mokytoja - Virgilija Jocienė.

8 klasė
1 vieta. Aurelija Tylaitė, Panevėžio "Šaltinio" pagrindinė mokykla. Mokytoja - Dalia Vašėtienė.
2 vieta. Laura Kirdaitė, Kupiškio rajono Antašavos pagrindinė mokykla, Kupiškio rajonas. Mokytoja - Irėna Dugnienė.
3 vieta. Rolanda Valčiukaitė, Klaipėdos Liudviko Stulpino pagrindinė mokykla. Mokytoja - Rita Nazarovaitė.

9 klasė
1 vieta. Gabija Gintautaitė, Kauno Jono Jablonskio gimnazija. Mokytoja - Viltautė Kazlauskienė.
2 vieta. Ieva Kavaliauskaitė, Kauno Jono Jablonskio gimnazija. Mokytoja - Viltautė Kazlauskienė.
3 vieta. Iveta Mykolaitytė, Kauno Jono Jablonskio gimnazija. Mokytoja - Viltautė Kazlauskienė.

10 klasė
1 vieta. Gabrielė Mantuškaitė, Panevėžio 5-oji vidurinė mokykla. Mokytoja - Lina Šešetienė.
2 vieta. Mykolas Jasponis, Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazija. Mokytojas - Egidijus Miknevičius.
3 vieta. Evelina Marčiukaitytė, Kauno "Varpo" gimnazija. Mokytoja - Vilija Vilkienė.