Šokiravo kaina

Pastaruoju metu po uostamiesčio mokyklas vaikščioja indai, siūlantys vaikams papasakoti, kaip be klijų pasigaminti rankdarbių iš popieriaus. Idėja tik iš pažiūros atrodo kilni. Tikrieji svečių iš Indijos kėslai neretai paaiškėja pasišalinus mokyklos vadovams, o kartais – ir jų akivaizdoje.

Papasakoję ir pademonstravę savo rankdarbius indai siūlo įsigyti knygutes. Vienos jų, atšviestos ant gana prastos kokybės popieriaus ir vos kelių puslapių, kaina siekia 10 litų.

Moksleivio mama, pamačiusi, ką kitą dieną po indo paskaitos parsinešė sūnus, nustėro – sužaidęs vaikų emocijomis svečias įbruko niekalą. Kaip sakė moteris, papiktino ir mokyklos valdžios požiūris – kaip per pamokas leidžiama vykti tokiai prekybai.

Nusipirko nedaug

Šnekinti mokytojai ir mokyklų direktoriai pritarė, kad leidinio kaina iš tiesų neatitinka tikrosios vertės.
"Knygos kaina – stipriai per aukšta. Parėmėme Indijos tautą", – pusiau rimtai, pusiau juokais kolegų iš Indijos viešnagę prisiminė Martyno Mažvydo pagrindinės mokyklos direktorius Vytautas Dumčius.

Jis pastebėjo, kad indai naudoja gana "gražią strategiją" – prievarta leidinių nebruka. Juos pasiūlo po trumputės paskaitos.
Pasak V.Dumčiaus, porą knygučių nusipirko mokykla ir keli vaikai.
Liudviko Stulpino pagrindinės mokyklos direktorė Diana Čedavičienė prisiminė, kad indų veidai po apsilankymo pas juos nešvytėjo – porą leidinių įsigijo biblioteka ir keli vaikai.
Nors mokytojai aiškino, kad pavartyti leidinį mokiniai galės mokyklos bibliotekose, tačiau kai kurie įsigyti knygutę pageidavo asmeniškai.

Padarė išimtį

Mokyklų vadovai teisinosi svečiams padarę išimtį ir leidę prekiauti vien dėl to, kad jie pristatė gana nematytus bei originalius rankdarbius. Be to, mokiniai turėjo puikią galimybę pabendrauti angliškai.
Kaip pasakojo V.Dumčius, per savo atostogas į Lietuvą iš Indijos atvažiavę rankdarbių mokytojai mūsų šalį pasirinko neatsitiktinai. Čia atvažiuoti pataręs Indijos ambasados darbuotojas Švedijoje dėl nuoširdesnių nei, pavyzdžiui, Lenkijoje, žmonių.

Tačiau uostamiestyje pasitaikė atvejų, kai, prisidengę kilniais tikslais, į mokyklas ateidavo žmonės, vedami kitų tikslų. Moksleiviams pasisiūliusios pakalbėti apie lytinį švietimą moterys, įpusėjus renginiui, vaikus pradėjo vilioti į sektą.

Laima Prižgintienė, Klaipėdos miesto savivaldybės švietimo skyriaus vedėja

Mokykloje negali vykti prekyba. Pašalinių asmenų patekimas į mokyklą yra ribojamas švietimo ministro įsakymu. Net jei mokyklos vadovas nežino apie galimą prekybą, renginyje jis turėtų išbūti iki galo, kad svečiai nepateiktų įvairių staigmenų. Direktorius privalo žinoti, kas vyksta mokykloje. Skundų dėl indų apsilankymų nesame sulaukę. Kiek anksčiau skųstasi dėl prekybos vaistais rusiškose mokyklose.