Užsienio reikalų ministerijoje vykusioje iškilmingoje ceremonijoje Švedijos ministras pirmininkas Fredrikas Reinfeldas perdavė Lietuvos ministrui pirmininkui Andriui Kubiliui asmeninį diplomato archyvą, skelbia URM.

„Tai pirmasis kartas, kai užsienio šalis grąžina Lietuvai jos archyvus. Esu įsitikinęs, kad tyrinėjant Igno Šeiniaus archyvo dokumentus gims naujos Lietuvos užsienio politikos ir istorijos įžvalgos“, - sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.

I.Šeiniaus šeimai už išsaugotus senelio archyvus ir Švedijos vyriausybei už jų sugrąžinimą padėkojo užsienio reikalų viceministrė Asta Skaisgirytė Liauškienė.

„I.Šeinius buvo išskirtinis Lietuvos diplomatijos veikėjas, kurio indėlis į Lietuvos ir Švedijos diplomatinių santykių vystymą yra svarbus ir šiandien“, – sakė viceministrė.

I.Šeinius 1915 metais buvo pasiųstas dirbti Lietuvių draugijos nukentėjusiems nuo karo šelpti Stokholmo skyriaus įgaliotiniu. 1920-1921 m. diplomatas dirbo į Kopenhagą perkeltame Spaudos biure, 1921-1923 m. Lietuvos atstovybėje Helsinkyje, 1923 metais paskirtas vadovauti atstovybei Stokholme.

„Man didelė garbė šiandien čia atstovauti Šeinių šeimai, mums tai labai daug reiškia. Mūsų senelis buvo nepaprasta asmenybė. Jo širdyje ypatingą vietą užėmė dvi šalys – Lietuva ir Švedija, todėl nors gyvenome Švedijoje, Lietuva yra svarbi mūsų gyvenime“, – sakė diplomato anūkas I.Šeinius.

Lietuvos pilietis I.Šeinius siekia įamžinti senelio atminimą ir skiria daug dėmesio teigiamo Lietuvos įvaizdžio Švedijoje formavimui, rengia laidas apie Lietuvą ir kviečia šalies atstovus dalyvauti kasmetiniame Stokholmo filmų festivalyje, kurio steigėjas, organizatorius, dabar ir globėjas jis yra.

Užsienio reikalų ministerijos garbės ženklas „Lietuvos diplomatijos žvaigždė“ yra teikiamas nuo 2010 metų. Šiuo ženklu apdovanojami Lietuvos ir užsienio valstybių piliečiai ir organizacijos už ypatingus nuopelnus garsinant Lietuvos vardą, puoselėjant ir plėtojant tarpvalstybinius santykius.

Užsienio reikalų ministerijoje taip pat buvo atidaryta paroda „Ignas Šeinius: tarp Lietuvos ir Švedijos“. Joje eksponuojami I.Šeiniaus šeimos perduoti Lietuvos pasiuntinybės Stokholme reliktai ir asmeniniai diplomato daiktai. Paroda veiks iki balandžio 7 dienos. Kviečiame ją aplankyti iš anksto susitarus telefonu 8 (5) 236 2451.