Šis renginys – kino programos „Mokslinė fantastika – ateities istorija“ dalis, jame dalyvavo ir su žiūrovais bendravo Deimantas Narkevičius bei rusų aktorė ir režisierė Natalija Bondarčiuk, Tarkovskio filme „Solaris“ suvaidinusi Hari rolę.

Menininką ir aktorę kalbino Vienos filmų muziejaus direktorius ir kino kritikas Alexanderis Horwarthas.

Natalija Bondarčiuk nestokojo šiltų žodžių abiejuose filmuose pagrindinį vaidmenį atlikusiam kolegai Donatui Banioniui, dalinosi atsiminimais apie režisierių Andrejų Tarkovskį ir darbą su juo. „Man labai patiko Deimanto Narkevičiaus filmas, buvo nepaprastai malonu vėl išvysti Donatą Banionį“, - kalbėjo aktorė.

Susirinkusieji įdėmiai klausėsi Alexanderio Horwartho ir menininko Deimanto Narkevičiaus pokalbio apie kūrybą ir ryšį su Andrejaus Tarkovskio “Solariu”. Dažniausiai savo videodarbus šiuolaikinio meno parodose eksponuojantis Deimantas Narkevičius neslėpė nuostabos, kad jo kūrinį taip palankiai sutiko kinomanai: “Geranoriškai smalsi publika, esu pozityviai nustebintas”, - po renginio įspūdžiais dalinosi menininkas.

Projektą inicijavo Lietuvos nuolatinės atstovybė prie ESBO, bendradarbiaujanti su Vienos filmų muziejumi, Rusijos nuolatine atstovybe prie ESBO, Lietuvos kultūros ministerija ir Rusų kultūros institutu Vienoje.

Andrejus Tarkovskis filmą „Soliaris“ pastatė 1972 metais pagal mokslinės fantastikos rašytojo Stanislavo Lemo to paties pavadinimo romaną, kuriame pasakojama apie materializuotas, iš individo atminties gimstančias psichines projekcijas. Pagrindinius vaidmenis atlieka lietuvių aktorius Donatas Banionis (Chrisas) ir rusų aktorė Natalia Bondarčiuk (Hari).

Trumpas menininko Deimanto Narkevičiaus filmas „Aplankant Soliarį“ (2007) sukurtas pagal paskutinį Stanislavo Lemo knygos skyrių, kuris Tarkovskio filme neinterpretuojamas. Šiame skyriuje astronautas Chrisas Kelvinas pasakoja apie jo trumpą nusileidimą ant Soliario planetos paviršiaus prieš pat jam grįžtant iš kosminės misijos.

Soliario kraštovaizdžio vizualizacijai D.Narkevičius panaudojo Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 1905 metais prie Juodosios jūros darytas fotografijas. Būtent toks peizažas buvo panaudotas ir Andrejaus Tarkovskio filme. Kaip ir rusų režisieriaus taip ir lietuvių menininko darbe astronauto vaidmenį praėjus trisdešimt penkeriems metams po Tarkovskio „Soliario“ pastatymo atlieka aktorius Donatas Banionis.