Dvi nuotraukas, padarytas iš kosmoso prieš šviesos akciją bei akcijos metu, tiria Lietuvos Fizikos instituto paviršių spektroskopijos specialistai. Akciją inicijavo valdančioji Naujoji sąjunga.

Paviršių spektroskopijos skyriaus vedėjas Viktoras Vaičikauskas BNS sakė, kad fotografijose neįmanoma nustatyti šviesiausio taško, nes palydovo kameros "įsisotinusios" - jos užfiksavo šviesias vietas, tačiau išskirti šviesiausios vietos neįmanoma.

"Lietuva šviesesnė už Latviją, Kaliningrado sritį, Baltarusijos miestus, išskyrus Minską. Vilnius ir Kaunas šviesesni už visus Lenkijos miestus, išskyrus Varšuvą ir Liubliną", - vardijo V.Vaičikauskas. Pasak jo, akcijos organizatorių, Naujosios sąjungos atstovų, pateiktoje nuotraukoje matyti ne visos Europos šalys, o tik Lietuva, Latvija, Kaliningrado sritis, Lenkija ir Baltarusija.

Palydovinėje fotografijoje, be Vilniaus ir Kauno, ryškiai šviečia Panevėžys, Šiauliai, Alytus, kiti didesni miestai. Specialistas stebėjosi, kad beveik taip pat ryškiai kaip didieji miestai švietė netoli Panevėžio esantis miestelis Raguva.

"Prieš akciją darytoje nuotraukoje šio miestelio visai nesimato, o akcijos metu - labai ryškus. Įdomu, ką jie ten uždegė?", - susidomėjo specialistas.

Pasak V.Vaičikausko, vietovių ryškumo mastą būtų galima nustatyti, jei būtų naudoti specialūs filtrai.

"Tikriausiai fotografuojant tikslas nebuvo nustatyti šviesiausią tašką", - sakė jis.

Lietuva fotografuota iš JAV Gynybos departamento Gynybos meteorologinių palydovų programai (Defense Meteorological Satellite Program) priklausančio naktinio palydovo "F 15". Šis palydovas, kurį valdo JAV Oro pajėgų kosminių ir raketų sistemos centras (Air Force Space and Missle Systems Center), skriejo 830 kilometrų aukštyje virš Žemės ir fotografavo 3 tūkst. kilometrų ruožą.

Akcijos metu Lietuvoje šviesą skleidė specialiai parengti galingi prožektoriai, šventiniai saliutai, buvo apšviestos gatvės bei pastatai, degė laužai.