"Nejaugi valdžia visai akla ir kurčia, kad sąmoningai leidžia augti invalidų kartai? Šiandien pašykštėtas litas po kelerių metų atsieis dešimtis litų, kurių prireiks vaistams ir neįgalumui kompensuoti", - svarsto tėvai, auginantys ligotus vaikus.

Mamos

Dešimtmečio Andriaus Šarkūnėlio mama Vilhelma tik per savo atkaklumą vis dėlto išsirūpino vietą sostinės "Pušyno kelio" vaikų sanatorijoje. Jos sūnų kamuoja bronchų astma, atopinis dermatitas, alerginis rinitas. Į sanatoriją vaikas atvežtas išbertas, kraujuojantis.

Po gydymo berniukas kiekvienąsyk pasijunta geriau, jam reikia mažiau vaistų. "Matyt, šie metai mums bus paskutiniai, kada galėjome tikėtis pakliūti į sanatoriją, mat apėjau visas įmanomas įstaigas, kol atsikovojau dar pavasarį sutartą siuntimą", - sako Vilhelma.

Kai Andriui atėjo metas vykti į sanatoriją, jį savaitei užklupo ūmi liga, ir berniuką tik po savaitės mama galėjo leisti į "Pušyno kelią". Bet tada paaiškėjo, kad neįmanoma gauti ligonių kasų nukreipimo, nes nėra vietų. Poliklinika tikino, kad Vilniaus teritorinė ligonių kasa atėmė tris siuntimus. Vilhelmos atkaklumas buvo nepalaužiamas ji išsireikalavo, kas priklauso jos ligotam vaikui.

Pasak pašnekovės, ankstesniais metais problemų kildavę dėl to, kad trūkdavo sanatorijose laisvų vietų, o dabar - dėl lėšų stokos poliklinikos negali siųsti vaikų gydytis. Be to, medikai neslepia, kad kitąmet gali būti dar blogiau. Antano mama (nenorėjusi skelbtis pavardės), nuo ankstyvos vaiko kūdikystės apvažiavusi daugybę specialistų, sako net šarlatanams vaiką rodžiusi, išbandžiusi įvairiausių vaistų, tačiau alergija neatstoja nuo vaikinuko.

Tik po gydymo "Pušyno kelio" sanatorijoje, po čia atliktų procedūrų kurį laiką Antanas išties pasijunta geriau. Mama irgi šiemet ėjo kryžiaus kelius, kol gavo siuntimą vaikui gydytis. Poliklinikoje jai buvo tiesiai šviesiai pasakyta - užsimokėkit ir važiuokit, nes teritorinės ligonių kasos kvotos baigėsi. Tačiau šeima neturtinga, jiems ne pagal kišenę sumokėti už sanatorinį sūnaus gydymą.