"Mes, Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo akto signatarai, 1990 metų kovo 11 dieną, reikšdami daugumos Lietuvos žmonių valią, balsavome už Lietuvos nepriklausomos valstybės atkūrimą. Prabėgo vos 14 metų, ir Lietuva tampa kitos sąjungos - ES nare. Stojant į ES, atsisakoma 1918 metų Nepriklausomybės akto, 1990 metų Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo Akto, tautinės valstybės idėjos", - teigiama penktadienį išplatintame pareiškime.

Pareiškimo autoriai - signatarai Aleksandras Ambrazevičius, Algirdas Endriukaitis, Kęstutis Grinius, Vytautas Kolesnikovas, Egidijus Klumbys, Jonas Mačys, Romualdas Ozolas, Rolandas Paulauskas ir Kazimieras Uoka.

Anot jų, 2003 metų gegužės 10-11 dienų referendumo dėl stojimo į ES klausimo formulavimas prieštaravęs 1991 metų vasario 9 dienos Lietuvos žmonių sprendimui dėl Lietuvos nepriklausomybės ir esąs antikonstitucinis. 2003 metų referendumo eiga prieštaravusi įstatymams ir buvusi "agresyvi, nelygiateisė, nedemokratiška, paneigusi tautos teisę laisvai apsispręsti".

Pasak pareiškimo autorių, derybos su ES buvusios skubios, per jas nebuvę ginami esminiai lietuvių tautos bei Lietuvos valstybės interesai.

"Lietuvos Respublikos Seimas, tyliai ir klastingai papildęs Lietuvos Konstituciją konstituciniu įstatymu, pripažino visų ES teisės aktų ir viršvalstybinių institutų viršenybę, tuo atsisakydamas Lietuvos Respublikos nepriklausomybės. Įvesta bendra ES pilietybė paverčia ją supervalstybe, kosmopolitiniu Europos tautų dariniu", - piktinasi signatarai.

Jų žodžiais, Lietuvos valdžia vykdo tokią politiką, kuri skatina istorinio, kultūrinio ir dvasinio mentaliteto atsisakymą, o vietoj to diegia svetimą materialistinę ir bedvasę kultūrą.

"Atmetame mums brukamą išimtinį tikėjimą ES, kuri dėl moralinių ir demografinių problemų nepajėgi spręsti humanitarinių klausimų ir pati ritasi į žlugimą. Mums, ypač jaunimui, nepriimtinas diegiamas tautiškumo šaknų atsisakymas, lietuvių tautos nevisavertiškumo ir neišvengiamos išorinės globos kompleksas", - pažymima pareiškime.

Jo autoriai kviečia "neprarasti savigarbos, istorinės atminties, ginti prigimtines tautos teises bei interesus ir atsiminti, kad tik tikrai nepriklausomoje Lietuvos valstybėje lietuvių tauta gali turėti geriausias sąlygas išlikti, sėkmingai plėtotis ir stiprinti savo valstybingumą".

ES nare Lietuva oficialiai tampa šių metų gegužės 1 dieną. Stojimo į ES proga visoje šalyje organizuojami šventiniai renginiai.