Išsiplėtusi ES apims tris laiko juostas, tad teisininkai turi nuspręsti, kada gi prasidės gegužės 1-oji, kurią įvyks didžiausia Sąjungos plėtra. Kaip ir įprasta Europos Sąjungoje, dvi teisininkų tarnybos pateikė skirtingus atsakymus, tiksliau - tą patį atsakymą, kurį pagrindė skirtingomis priežastimis.

Valstybėms narėms atstovaujančios ES Tarybos teisininkai nusprendė, kad tai bus vidurnaktis Romos laiku (balandžio 30 dienos 22 val. Grinvičo laiku), nes būtent Italijos sostinėje buvo sudaryta ES steigimo sutartis ir čia yra oficialiai deponuoti ratifikavimo raštai.

Tuo tarpu Europos Komisijos teisininkai mano, kad tai bus vidurnaktis Romos laiką atitinkančiu Liuksemburgo laiku, nes Liuksemburge leidžiamas ES oficialusis leidinys.

Tačiau iš tikrųjų šventė prasidės viena valanda anksčiau, kai laikrodžiai išmuš dvyliktą Baltijos šalyse Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje bei Viduržemio jūros saloje Kipre. Paradoksalu, kad paskutinė švęsti pradės šiuo metu ES pirmininkaujanti Airija, nes ji, Didžioji Britanija ir Portugalija vidurnakčio sulauks viena valanda vėliau už Vidurio Europą.