A. Nedzinsko tėvas – taip pat Antanas, todėl Alytaus rajono rinkėjams gali susidaryti įspūdis, jog į rajono tarybą renka ką tik susituokusią porą, nors Seimo narys nėra kandidatas į tarybos narius.

Reklamuotis gali kaip nori

Kaip DELFI teigė VRK atstovai, klaidinanti A. Nedzinsko politinė reklama tikriausiai neturės jokių teisinių pasekmių, nes reklama dienraštyje „Alytaus naujienos“ preliminariais duomenimis buvo pažymėta, ji nėra paslėpta, nešmeižikiška, nekurstanti neapykantos ir panašiai.

„Reklamuotis politikai gali kaip tik jie nori. Aišku, visa tai turi būti atitinkama tvarka pažymėta ir taip toliau, apmokėta iš rinkimų sąskaitos, bet šiaip dėl informacijos tikrumo mes neturėsime priekaištų, nes reklamos turinio nenagrinėjame“, - DELFI sakė VRK narys Pavelas Kujalis.

„Esmė tokia, kad Tautos prisikėlimo partija užsakė reklaminį straipsnį, kad buvo vestuvės. Jie galbūt paskleidė tikrovės neatitinkančią informaciją, tačiau tai nėra pažeidimas rinkimų įstatymų kontekste. Rinkimų įstatymų kontekste pažeidimas būtų, jei tai būtų nepažymėta politinė reklama, paslėpta politinė reklama ar paskleista kompromituojanti medžiaga. O Reklamos įstatyme, kuris draudžia klaidinančią reklamą, yra aiški nuostata, kad jis netaikomas politinei ir socialinei reklamai“, - pasakojo VRK narys Jonas Udris.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas teigia, kad šis klausimas veikiausiai bus svarstomas, bet ar už tai gali grėsti kokia nors sankcija, prognozuoti nedrįso. Jo teigimu, kol kas VRK skundų negavo, tačiau esą jų veikiausiai bus.

„Šitą dalyką, aišku, reikės tirti. Mes pirmą informaciją apie tas vestuves gavome iš politinės reklamos stebėtojų, stebėtojai parašė, kokia keista reklama – ten aprašytas tas straipsnis, kuris vėliau keliavo per visas informacines priemones. Ten buvo parašyta, kad vestuvės, visa kita ir parašyta, kad tai politinė reklama, apmokėta iš Tautos prisikėlimo partijos rinkimų sąskaitos. Kalbama apie asmeninius žmogaus dalykus ir apmokėta kaip politinė reklama. Mes patraukėme pečiais ir tiek“, - pasakojo Z. Vaigauskas.

„Aš nežinau, ar mes baudų protokolus rašysime, nes čia dar yra klausimas ir kitos pusės. Politinė reklama, tai politinė reklama, bet gal tuo susidomės Seimo nariai, Etikos ir procedūrų komisija“, - svarstė VRK pirmininkas.

A. Nedzinskas ir pats priklauso Seimo Etikos ir procedūrų komisijai.

Kas leidžiama politikams, verslininkams – šiukštu

Lietuvos reklamos biuro valdybos pirmininkas Marius Giržadas savo ruožtu pasakojo, kad verslo srityje reklamos pripažinimas klaidinančia ir viešumas jau savaime yra žala, todėl esą verslininkai nėra linkę piktnaudžiauti Reklamos įstatymo pažeidimais.

„Jeigu yra klaidinanti reklama, kuri neatitinka tikrovės, tai baudimais užsiiminėja administracinės teisės institucijos – Konkurencijos taryba, Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba ir kitos. Mes neturime administracinių teisių bausti, bet jeigu paskleidžiama klaidinanti reklama, pažeidžiamas Lietuvos reklamos biuro etikos kodeksas, iškart reklamos skleidėjams rekomenduojama reklamą nutraukti, o reklamos užsakovams – ją arba pataisyti, arba nutraukti. Jeigu į tokias rekomendacijas neatsižvelgiama, tada įsijungia kitos institucijos, kurios taiko sankcijas savo nuožiūra“, - pasakojo M. Giržadas.

DELFI primena, kad pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą klaidinančios reklamos skelbimas, jei tai susiję su ūkine komercine, finansine ar profesine veikla, užtraukia baudą nuo 1 tūkst. Lt iki 2 tūkst. Lt, kai baudžiama antrąkart – nuo 2 tūkst. Lt iki 3 tūkst. Lt.

Pasak Lietuvos reklamos biuro valdybos pirmininko, elgdamiesi panašiai kaip A. Nedzinskas politikai galiausiai prieis liepto galą, mat bus pasiekta riba, kai melagingos informacijos skleidimas bus nebetoleruojamas. Tokius atveju, anot jo, natūraliai iškils naujos reklamos turinį prižiūrinčios institucijos poreikis, didės biurokratinė našta.

„Vienas iš tokių būdų – iš anksto paleidžiant informaciją, reklamą ar ką nors, patikrinti tam tikrose institucijose. Tada dar įsteigs kokią nors valstybinę instituciją, kuri tikrins reklamas nuo-iki, tai užtruks ilgai, pabrangs, reikės išlaikyti aparatą, tos paslaugos bus mokamos“, - svarstė M. Giržadas.