Daugėjant bylų (pavyzdžiui, civilinių bylų Kauno apygardos teisme dabar padaugėjo dvigubai, palyginti su ankstesniais metais) teisėjai siekia turėti po padėjėją ir į pensiją norėtų išeiti anksčiau. Pavyzdžiui, atidirbę 20 ar 25-erius metus, o ne sulaukę 65-erių, kaip yra dabar.

„Svarbus ir kitas aspektas – jaunų žmonių atėjimas į teismą, nes yra žmonių, kurie į mane, kaip asociacijos pirmininką yra kreipęsi, ir sako, jeigu mes gautume bent tą teisėjo pensiją, mes galbūt dėl krūvio, dėl sveikatos galėtumėm galbūt išeiti “, – teigia Teisėjų asociacijos pirmininkas Albertas Milinis.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras sako, kad socialinio draudimo sistema turi būti bendra ir išimtys vienos ar kitos profesijos atstovams nebus daroma.

„Buvo siūlymai ir mokytojams sumažinti pensinį amžių, tačiau šuo metu, kai mes modeliuojame pensijų sistemos reformą, ir būtent yra siūlymas ilginti pensinį amžių, tai toks pasiūlymas yra vertinamas kritiškai. Manytina, kad problema susijusi su teisėjų korpusu neturėtų būti sprendžiama per socialinį draudimą“, – aiškino Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Audrius Bitinas.

Anot Teisėjų asociacijos pirmininko, dėl pensijų į vyriausybę ir kitas institucijas teisėjai ketina kreiptis kitą savaitę. Dabar į pensiją po 20 metų darbo gali išeiti tarnavę vidaus reikalų, valstybės saugumo, krašto apsaugos, muitinės sistemose, Specialiųjų tyrimų tarnyboje, Kalėjimų departamente.