Ją surengė Londono universiteto koledžas (University College London, UCL) ir Lietuvos istorijos institutas.

Tarp konferencijos dalyvių buvo žinomi ir akademiniame pasaulyje vertinami Rytų Europos žydų ir Antrojo pasaulinio karo tyrinėtojai Antony Polonsky (JAV), Saulius Sužiedėlis (JAV), Joachimas Tauberis (Vokietija), Heinz-Dietrichas Löwe (Vokietija) ir kiti.

Renginyje dalyvavę istorikai pateikė koncentruotą tyrimų apie Holokaustą Lietuvoje medžiagą.

Vasario 6-7 dienomis UCL buvo surengtos trys pranešimų sesijos, kuriose istorikai pasidalino įžvalgomis ne tik apie kultūrinius ryšius, egzistavusius tarp įvairių Lietuvos visuomenės grupių, didėjančios ekonominės konkurencijos tarp jų atsiradimą, bet ir politinį bendradarbiavimą XIX a. pabaigoje ir XX a. pradžioje. Išsamiai buvo nušviestas neilgai trukęs žydų tautinės mažumos teisių pripažinimas tarpukaryje ir antisemitinių nuotaikų stiprėjimas XX a. ketvirtame dešimtmetyje.

Šios perspektyvos buvo itin svarbus pagrindas diskusijai apie Lietuvos pilietinės visuomenės irimą pirmosios sovietų okupacijos ir po jos sekusios nacių okupacijos akivaizdoje. Paskutinė diskusijų dalis detaliai nušvietė Holokaustą Lietuvoje ir lietuvių dalyvavimą žydų genocide.

Tikimasi, kad konferencija paskatins glaudesnį tyrimus vykdančių Lietuvos, Izraelio, JAV, Jungtinės Karalystės, Vokietijos ir Lenkijos mokslininkų ir akademikų bendradarbiavimą.

Šiandieninės Lietuvos aktualijoms buvo skirta neakademinėje aplinkoje vykusi istorikų diskusija „Kodėl šiandien vis dar sunku kalbėti apie Holokaustą“. Joje akcentuota politinės valios būtinybė marginalizuojant antisemitizmą, sprendžiant lietuvių ir žydų teisines problemas, dialogo svarba abipusiai tiriant ir pripažįstant vieni kitų istorijas.

Konferenciją lydi renginių programa, atspindinti šiandien Lietuvoje vykstančius litvakų paveldo tyrimus, refleksijas ir diskusijas apie tragiškus XX a. įvykius.

Londone atidarytos parodos „Tylos gausmas: žydų gyvenimo Lietuvoje pėdsakai“, „Lietuvos sinagogos“, demonstruojami filmai „Pasaulis buvo mūsų: žydiškas Vilnius“ (JAV, 2006), „Palieku jums savo vaiką“ (Lietuva, 2005), „Yitgadal V’yitkadash: memorialinės skulptūros Strošiūnų šile“.

Renginių programoje taip pat Vilniaus klezmerių (tradicinės pasaulietinės žydų muzikos) koncertas, kuriame dalyvauja Petras Vyšniauskas (saksofonas), Raimondas Sviackevičius (akordeonas), Borisas Kirzneris (smuikas), Arkadijus Gotesmanas (perkusija) ir Liora Grodnikaitė (vokalas).

Renginius parėmė Lietuvos užsienio reikalų ir Kultūros ministerijos, juos surengti padėjo ambasada Jungtinėje Karalystėje.

2011 metai Lietuvoje paskelbti Holokausto aukų atminties metais.