Daugiau nei pusė dirba kuro versle

Mažeikiuose nepriklausomi kandidatai susijungė į „Veiklių mažeikiečių koaliciją“. Dauguma jų dirba degalinių tinklą valdančioje ir naftos bei dujų produktais prekiaujančioje bendrovėje „Saurida“ ir jos antrinėse įmonėse. Iš 43 kandidatų net 23 nurodo dirbantys UAB „Saurida“. Dar po kelis atstovus sąraše yra iš dukterinių įmonių „Transportera“ ir „Enhydris“.

Koalicijos kandidatų sąrašui vadovauja UAB „Saurida“ generalinis direktorius ir savininkas Saulius Rancas. Kiti mandato Mažeikių rajono taryboje siekiantys – smulkesnio rango vadovai, buhalteriai, juristai, vadybininkai, darbų saugos specialistai ir kt.

S. Rancas DELFI sakė, kad nei jis, nei kiti sąrašo nariai anksčiau niekada nedalyvavo politinėje veikloje, nepriklausė jokiai partijai, tačiau nutarė, jog gali įnešti gaivaus gūsio į miesto ir rajono gyvenimą. Jis sakė, jog turi idėjų, kaip pagerinti gyvenimo kokybę, o savų interesų proteguoti neketina.

„Mano verslo dalis Mažeikiuose yra labai maža, todėl nematau galimybės, kur kas gali susikirsti“, - sakė jis.

Apie dvidešimtmetį verslininku esantis kandidatas nesijaučia politiku, tačiau mano, jog savivaldoje to ir nereikia: „Einame spręsti ūkinius klausimus, kurie yra reikalingi miestui. Tai ne partiniai reikalai ir aš savęs nelaikau politiku.“

Jis sako, kad politinio darbo patirties trūkumas neturėtų būti minusas, nes reikia keisti patį sprendimų priėmimo principą: „Reikia išmesti tą seną ir blogą dalyką – galvojimą, kad yra pozicija ir opozicija. Norint, kad miestas klestėtų ir dirbtų, reikia, kad nebūtų nei pozicijos, nei opozicijos, reikia, kad visi dirbtų bendram labui, mūsų miestui.“

Daug sporto centro darbuotojų

Kita nepriklausomų kandidatų koalicija Mažeikiuose pasivadino „Kitaip“. Jos vedlys – buvęs Mažeikių naftos perdirbimo bendrovės „Orlen Lietuva“ viešųjų ryšių direktorius, nušalintojo prezidento Rolando Pakso atstovas spaudai Rosvaldas Gorbačiovas. Jo kandidato anketoje nurodoma, kad šiuo metu jis yra VŠĮ „Mažeikių sporto centras“ direktorius.

DELFI paskaičiavo, kad iš 20 kandidatų sąrašo šeši yra susiję su šiuo sporto centru. Kai kurie nurodo, kad centre užsiima visuomenine veikla, kiti priklauso valdybai, o dalis nurodo, kad tai jų pagrindinė darbovietė. Tarp tokių yra trenerių, profesionalus krepšininkas.

Politologė: gali siekti savanaudiškų tikslų

Politologė J. Novagrockienė mano, kad su viena bendrove susietas kandidatų sąrašas - ydinga praktika. „Matau labai didelį pavojų, kad atėję bendrovių atstovai galės gerokai lengviau prastumti savo interesus, bus labai šališki“, - sakė ji.

Mokslininkė perspėja, kad nors dabar rinkėjas yra nusivylęs partijomis ir linkęs balsuoti už nepriklausomus kandidatus, derėtų nepamiršti, jog jie gali irgi turėti itin savanaudiškų tikslų: „Akivaizdu, kad bendrovių atstovai eina visų pirma ginti savo, o ne gyventojų interesus.“

J.Novagrockienė svarsto, kad interesų deklaracijų gali nepakakti apsisaugojimui nuo neleistino protegavimo: „Gali būti, kad nepastebės viešo ir privataus intereso konflikto, gali jį slėpti, arba gali tiesiog žymiai lengviau aplinkiniais keliais pasiekti savo. Gali deklaruoti viešai, kad nusišalina dėl viešo ir privataus konflikto, bet didelė tikimybė, kad jie toliau tvarkys savo reikalus. Sėdėdami taryboje jie turės tam tikrą įtaką savivaldybės administracijai, kuri yra neamžina, galima kaitalioti darbuotojus. Taigi tam tikras pavojus tikrai yra.“