Aborigenai tiki, kad kengūros kaulu parodžius į žmogų, jam ims nesisekti, o atitinkami juodosios magijos burtai gali atnešti net mirtį.

Oposumo kailiu apsirengusi ir tradiciškai išsidažiusi aborigenų moteris antradienį viename iš Australijos miestelių pastojo Johnui Howardui kelią ir, tyliai prakeikdama jį, nukreipė į jį 2,5 centimetro ilgio kaulą. Pagal aborigenų tradicijas moteriai nebuvo leista kalbėti su žiniasklaidos atstovais, bet panaikintos Aborigenų ir Toreso sąsiaurio saliečių reikalų komisijos (ATSIC) pirmininkas pareiškė, jog Johnas Howardas turėtų daugiau dėmesio skirti juodiesiems australiečiams.

"Šis prakeiksmas gali pasireikšti dviem būdais: nušviesti jį ir pašalinti Johno Howardo mentalinę blokadą čiabuvių australiečių atžvilgiu, - sakė aborigenas Geoffas Clarke'as (Džefas Klarkas). - Johnas Howardas gali savo rizika nepaisyti įspėjimo ir tada ant jo bus užleistas prakeiksmas iki kitų federalinių rinkimų".

Australijos premjeras, kuris vėliau šiais metais tikriausiai praneš apie rinkimus, pareiškė, jog į prakeiksmą žiūri ramiai.

Dž. Hovardas praėjusią savaitę panaikino Aborigenų ir Toreso sąsiaurio saliečių reikalų komisiją (ATSIC), teigdamas, jog eksperimentas, pagal kurį tvarkyti čiabuvių reikalus pavesta rinktai čiabuvių gyventojų institucijai, nepasiteisino. Užuot siekusi pagerinti gyvenimo lygį, komisija daugiausia dėmesio skyrusi "simboliniams klausimams", pavyzdžiui, kovojo dėl teisės į žemę arba reikalavo atsiprašyti už praeities skriaudas.

Dalis aborigenų vadų sutinka, kad komisija buvo neveiksminga.

Aborigenai tebėra labiausiai atsilikusi Australijos gyventojų grupė - jie gyvena 20 metų trumpiau negu kiti australiečiai, tarp jų žymiai daugiau bedarbių ir alkoholikų bei narkomanų.