Prisiminkite tai, kas naudinga žmogaus organizmui, ir jūs gausite sąrašą dalykų, tinkamų ir odai. Mityba, odos priežiūros įpročiai, dieta ir poilsis - tai sąlygos, padedančios odai išlikti sveikai.

Mityba

Tinkamas maistas - svarbiausia sveikos odos ir sveiko organizmo sąlyga. Vitaminai ir mineralinės medžiagos - tai pagrindiniai dalykai, būtini organizmo (o kartu ir odos) optimaliam funkcionavimui ir kasdieniniam aktyvumui. Vartojami vitaminai ir mineralinės medžiagos veikia išorines funkcijas ir išvaizdą.

Ar jūs kada nors esate girdėję, kad oda yra sveiko kūno veidrodis? Tai tikra tiesa. Prisiminkite savo odos spalvą, kai esate išvarginta ligos ar kenčiate dėl kurio nors vitamino stokos. Kokia yra odos tekstūra, kai jūsų organizmas dehidratuotas ar vartojate kokius nors medikamentus, pvz., antibiotikus ar steroidus?

Mūsų sveikatos būklę rodo mūsų išorė, įsidėmėkite, kad visi vartojami maisto produktai nieko nepakeis, jei mūsų organizme trūks kurios nors maistinės medžiagos.

Vienas didžiausių pavojų odai ir organizmui - tai žalingas laisvųjų radikalų poveikis. Laisvieji radikalai - tai deguonies molekulės, kurių išorinėje orbitoje trūksta elektrono. Ieškodama, kuo pakeisti trūkstamą elektroną, molekulė prisitvirtina prie riebalų bei lipidų, kurie ir užima šio elektrono vietą.

Ką mes žinome apie lipidus ir riebalus? Iš šių dviejų cheminių junginių sudarytos odos ląstelės. Kai laisvųjų radikalų molekulių prisitvirtina prie ląstelės pakankamai daug, ši žūsta, ir atsiranda ryškių laisvųjų radikalų padarytos žalos pėdsakų - smulkių raukšlelių, raukšlių, plyšusių kapiliarų, saulės pigmento dėmių ir kitų odos defektų.

Laisvieji radikalai susidaro dėl normalių organizmo metabolinių funkcijų, kurių mes nepajėgiame pakeisti, bet galime paveikti daugelį faktorių, didinančių žalingą laisvųjų radikalų poveikį.

Mes daug kalbame apie teigiamą vitaminų poveikį, bet kas iš tikrųjų daro juos tokius svarbius? Trumpai tariant, vitaminai skatina gijimą ir pašalina odos trūkumus. Jie atsako už normalią ląstelių funkcijų veiklą, apsaugodami nuo laisvųjų radikalų poveikio, taip pat skatina jau sužalotos odos atsinaujinimo procesą.

Apie vitaminus ir jų atliekamas funkcijas galima parašyti knygą, bet mes tik trumpai priminsime kai kuriuos pagrindinius vitaminus ir tuos vitaminus, kurie labiausiai gali paveikti mūsų odą.

Yra dvi vitaminų grupės. Pirmoji - vadinamieji riebaluose tirpstantys vitaminai. Kad jie suirtų ir mūsų organizmas bei oda juos sunaudotų, šiems vitaminams būtini riebalai.

Vitaminas E turi ryškių antioksidinių savybių. Lokaliai vartojamuose produktuose jis dažnai aptinkamas kaip tokoferolis. Vitaminas E padeda odai gyti, ją drėkina ir saugo. Dažnai jis būna produktuose, kad apsaugotų juos nuo oksidavimosi, ir gali atlikti konservanto, išsaugančio produkto efektyvumą, funkcijas.

Taip pat vitaminas E padeda didinti ir kitų vitaminų poveikį. Žinoma, kad jam susijungus su vitaminu A arba saulės apsaugos filtru pastarųjų efektyvumas didėja.

Vitaminas A gerai žinomas dėl ryškių ląstelių regeneracijos ypatybių. Odos priežiūros produktuose jis dažniausiai aptinkamas kaip retinolio palmitatas ir yra labai efektyvus antioksidantas, galintis pašalinti odos infekcijas ir stimuliuoti bei regeneruoti ląstelių proliferaciją.

Vitaminas D odoje susidaro natūraliai. Dėl ultravioletinių spindulių tam tikri cholesterino tipai virsta vitaminu D. Žinoma, čia turi didžiulę reikšmę saulė. Bet vis dėlto pagrindinis vitamino D poveikis vidinis - jis pašalina kaulų trapumą bei palaiko mineralinių medžiagų pusiausvyrą, taip pat reguliuoja ląstelių veiklą.

Vitaminas K natūraliai gaminamas organizme ir būtinas normaliai kraujo apytakai. Kai kurie tyrimai rodo, kad lokaliai vartojant vitaminą K, mažėja kraujo išsiliejimų ir kapiliarų išsiplėtimų, tačiau vieningos nuomonės nėra.

Antroji vitaminų grupė -vandenyje tirpstantys vitaminai. Tai reiškia, kad šių vitaminų metabolizacijai ir įsisavinimui organizme bei odoje būtinas vanduo.

Vitaminas C pastaruoju metu tapo labai populiarus, Jis fantastiškai veikia odą. įrodyta, kad jis didina kalogeno skaidulų gaminimą bei patvarumą ir turi fotoapsauginių savybių... Vitaminas C nesikaupia organizme ir labai nestabilus ore, šviesoje ir vandenyje.

Pirkdami produktus atkreipkite dėmesį į šiuos stabilumo faktorius.

B grupės vitaminai plačiai naudojami tiek vidinio, tiek lokalaus vartojimo produktuose. Dauguma B grupės vitaminų labiausiai veikia vidines organizmo funkcijas - stiprina nervų sistemą, gerina smegenų veiklą ir mažina stresą.

Kai kurie B grupės vitaminai vartojami lokaliai. B5, pantenolis, stabdo senėjimą. Jis drėkina odą, stimuliuoja ląstelių proliferaciją ir dalyvauja atnaujinant audinius. Taip pat jis apsaugo odą nuo nudegimų saulėje. B2, riboflaviną, galima rasti odos priežiūrai skirtuose produktuose kaip sudedamąją minkštinamąją dalį.

Pilnavertei ląstelių medžiagų apykaitai labai svarbios ir mineralinės medžiagos, jos padidina vitaminų ir maistinių medžiagų efektyvumą.

Šaltinis
"Les Nouvelles Esthetiques"
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją