Tačiau dabar lašišos vėl plaukioja anksčiau vadinto Rytų Europos "juodojo trikampio" upėse, teigia Europos Sąjunga (ES) savo pranešime apie aplinkosaugos sektoriaus pažangą būsimosiose narėse.

Europos Komisijos pareigūnai teigia, kad viskas baigėsi sėkmingai - lašišos vėl plaukioja kadaise buvusiose užterštose upėse, o rūgščių lietų anksčiau niokojami miškai vėl auga.

"Visos būsimosios narės eina tinkamomis vėžėmis. Jos turėjo įdėti daug pastangų, - teigė ES aplinkosaugos komisarė Margot Wallstroem (Margo Valstriom). - Mes esame labai patenkinti".

Europos Komisija pranešė, kad per dešimtmetį Lenkija perpus sumažino sieros emisijas, o Čekija sumažino priklausomybę nuo sunkiosios pramonės, ypač plieno ir chemikalų gamybos.

Kitos šalys - Lietuva, Latvija, Estija, Slovakija, Slovėnija, Kipras ir Malta taip pat prisijungs prie ES gegužės 1 dieną.

Anot Komisijos, pagrindiniai oro teršimo židiniai sumažėjo 60-80 proc., toksinių metalų tarša - 50 proc., o tarša organinėmis medžiagomis sumažėjo beveik 80 proc.

Tačiau naujokės dar turi problemų - jos dar turi pagerinti aplinkos apsaugos standartus, pažymėjo M. Wallstroem. Dar neišspręstas tebėra atliekų tvarkymas, pramoninė tarša, saugomų teritorijų steigimas.

"Pagrindinės problemos yra susijusios su didele tarša praeityje ir infrastruktūra, - teigė komisarė. - Tačiau jos sunkiai dirbo, bandydamos išspręsti šias problemas".

Į ES įstosiančių 10 naujų taip pat paįvairins bendrijos bioįvairovę, nes jų transporto infrastruktūra yra mažiau išvystyta, ir dėl to daugiau faunos ir floros yra išsaugota, pažymėjo Europos Komisija.

"Naujosios narės į bendriją atsineš daug gamtos turtų. Jos ypač praturtins bioįvairovę su tomis augalų ir gyvūnų rūšimis, kurios yra beveik išnykę dabartinėse valstybėse narėse", - teigė M. Wallstroem.