"Šįkart rinkimų lyderiai, matyt, priklausys nuo to, ar Panevėžio gyventojai palaikys korumpuotą valdžią", - BNS sakė laikraščio "Panevėžio rytas" vyriausiasis redaktorius Bronius Matelis.

Jis priminė, kad per šią kadenciją Panevėžio miesto savivaldybės tarybos valdančioji dauguma dėl įtarimų korupcija prarado administracijos direktorių, vicemerą, keletą tarybos narių. Įtarimai buvo pateikti ir vicemerei, vėliau jie panaikinti.

"Man įdomiausias klausimas - ar rinkėjai nubaus Panevėžio politikus už tuos darbelius, - sakė žurnalistas. - Aš linkęs manyti, kad žmonės vis dėlto nubaus juos už tuos darbelius. Manau, valdančioji dauguma gaus 20-30 proc. mažiau nei dabar turi."

Kaip vieną ryškesnių rinkimų asmenybių B.Matelis nurodė buvusį Seimo narį liberalą Gintarą Šileikį. Jis Liberalų sąjūdžio sąraše įrašytas antruoju numeriu.

Rinkimuose į miesto tarybą dalyvauja 10 nepriklausomų kandidatų. Tačiau, anot pašnekovo, juos taip vadinti būtų netikslu, mat nemažai jų - buvę ar esami partijų nariai.

"Trys ar keturi eina į rinkimus kaip savarankiški kandidatai, nes partijos jiems nedavė gerų pozicijų sąrašuose. Jie įsižeidė ir nutarė eiti atskirai. Tai irgi keistas, labai asmeninis motyvas", - sakė B.Matelis.

Kaip savarankiškas kandidatas rinkimuose dalyvauja vienas turtingiausių panevėžiečių, Panevėžio kelių ir Panevėžio statybos tresto vienas iš savininkų Gvidas Drobužas.

"Kažin ar turtingiems žmonėms dabar patogiausias metas eiti į valdžią. Žmonės gyvendami labai skurdžiai ir dėl to kaltindami turtingus žmones, vargu ar palaikys juos per rinkimus", - svarstė redaktorius.

Kita vertus, jis tvirtino mieste nematąs stiprios alternatyvos Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD). Konservatorių miestu vadintas Panevėžys, anot jo, ir dabar greičiausiai išlaikys politines simpatijas.

"Sudarant koaliciją po rinkimų bet kuriuo atveju dalyvaus konservatorių partija. Ji nors ir gaus mažiau vietų, bet tai bus branduolys, apie kurį turėtų suktis kitos partijos", - sakė B.Matelis.

Su juo nesutinka politologas Lauras Bielinis. Jo teigimu, Panevėžyje, kaip ir visoje Lietuvoje suveiks švytuoklės principas. Per savivaldos rinkimus politinė švytuoklė kryptels į kairę, mano jis.

"Manau, konservatoriai užleis savo pozicijas kairiesiems", - tvirtino jis.

To priežastys - socialinės problemos - nedidelės pensijos, problemos sveikatos apsaugos srityje, nedarbas.

Panevėžio politikai savo ruožtu viliasi, kad rinkėjai atskris, kas yra savivaldos, o kas centrinės valdžios galioje.

"Nepasitenkinimas valdžia gal ir turės šiek tiek įtakos, bet panevėžiečiai supranta, kad savivalda, Seime ir Vyriausybė skirtingi dalykai", - BNS sakė Panevėžio miesto meras konservatorius Vitalijus Satkevičius.

Jis atkreipė dėmesį, kad partijų rinkimų programos beveik nesiskiria, todėl žmonės greičiau balsuos už asmenybes. Meras vylėsi, kad TS-LKD balsų pridės tai, kad pirmą kartą konservatoriai ir krikščionys demokratai rinkimuose dalyvauja bendru sąrašu.

Panevėžio socialdemokratų lyderis Povilas Vadopolas svarstė, kad buvę korupcijos skandalai gali smogti partijoms, nes rinkėjai balsuos už vadinamuosius nepartinius kandidatus.

"Čia ir slypi didžiausi pavojai. Tokiu atveju vienas žmogus ateina į tarybą, už jo nugaros nėra nei organizacijos, nei partijos. Partijos žmogus turi užnugarį, jis turi daugiau atsakomybės", - tvirtino P.Vadopolas.

Jis vylėsi, kad galbūt šįkart rinkėjai nebeužkibs ant populistų meškerių.

"Jau 20 metų praėjo, rinkėjas turėtų atidžiau žiūrėti, kokius darbus tarybos nariai yra nuveikę, turėtų atskirti populistą nuo sąžiningo darbuotojo, tarybos nario. Manau, tų auksaburnių jau neberinks", - teigė socialdemokratas.

2007 metais per savivaldos rinkimus Panevėžyje Tėvynės sąjunga gavo aštuonis mandatus, socialdemokratai, "tvarkiečiai" - po penkis, krikščionys demokratai - keturis, Naujoji sąjunga, Liberalų ir centro sąjunga, Liberalų sąjūdis bei Valstiečių liaudininkų sąjunga - po du.

Valdančiąją daugumą šiuo metu sudaro TS-LKD, "Tvarka ir teisingumas" bei Nepriklausoma frakcija.

Šįkart dėl 31 tarybos nario mandato varžosi 10 partijų ir 10 nepartinių kandidatų.

Savivaldybių tarybų rinkimai vyks vasario 27 dieną.

---------

Naujienų agentūra BNS baigia skelbti straipsnių ciklą apie politinę situaciją didžiųjų miestų savivaldybėse, artėjant vietos valdžios rinkimams.