Ketvirtadienio vidurdienį grupelė studentų ir jų atstovų surengė piketą prie Vyriausybės. Susirinkusieji laikė plakatus su užrašais "Aš ant tokio PSD, paprasčiausiai BBD", "Ne - vargšų genocidui, už mokslą, prieinamą visiems", "Kubilius fizikas ar mokesčių melžėjas? Jeigu patys moka už mokslą - vadinasi, turi pinigų, jeigu turi pinigų - vadinasi, patys gali susimokėti PSD".

Viename plakate puikavosi premjero Andrius Kubiliaus, švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus ir viceministrės Nerijos Putinaitės, Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto nario Manto Adomėno, profesoriaus Egidijaus Kūrio nuotraukos su užrašu "Krepšelio genijai".

Piketo dalyviai teigė nepritarią Vyriausybės idėjai sumokėti PSD biudžeto lėšomis tik už valstybės finansuojamus studentus, visus kitus įstatymais verčiant PSD susimokėti savo lėšomis.

Anot jų, mokantys už savo studijas turi žymiai blogesnį studijų prieinamumą už studijuojančius valstybės finansuojamose vietose, todėl neteisinga dar labiau apsunkinti mokančių už mokslą studentų padėties, užkraunant jiems PSD mokestį.

"Mes manome, kad tai neteisinga ir diskriminuoja studentus, kurie patys moka už mokslą. Iš tikrųjų, už mokslą mokantys studentai ir taip studijuoja žymiai blogesnėmis sąlygomis - jie turi imti paskolas arba patys turi susimokėti už studijas nuo 4 iki 19 tūkst. litų per metus. Tie, kurie studijuoja valstybės finansuojamose vietose, jie neturi nieko mokėti. Tai dabar už tuos studentus norima dar ir sveikatos draudimo mokestį sumokėti, o tiem, kurie moka už mokslą, dar ir devynis kailius nudirti. Manome, kad tokia situacija neteisinga", - žurnalistams sakė protesto dalyvė, Vilniaus universiteto Švietimo politikos centro jaunesnioji mokslo darbuotoja Olga Suprun.

Piketuotojai rašte, adresuotame ministrui pirmininkui A. Kubiliui ir ministrui G. Steponavičiui, reikalavo, kad už visus nedirbančius studentus, nepriklausomai nuo jų studijų formos, pakopos ar finansavimo pobūdžio, PSD būtų apmokamas valstybės biudžeto lėšomis tais atvejais, kai jie pirmą kartą studijuoja bakalauro ar magistro pakopoje. Jų teigimu, jeigu nebus atsižvelgta į taikią poziciją, ateityje planuojami drastiškesni žingsniai.

"Šitas susirinkimas, mitingas yra savalaikis ir labai reikalingas, kol dar turime laiko. Dabar žiūrėdamas į visa tai valstybės mastu, galiu pasakyti, kad ir taip mes nemažai esame studentų praradę. Pavasarį Vokietija atidaro sienas. Taigi tiems, kurie abejoja, ar likti Lietuvoje ar ne, šitas mokestis tiktai gali labiau sumažinti abejones, o gal dar pridėti ir kitų abejojančių", - sakė studentas Gediminas Zelvaras.

ELTA primena, kad antradienį ministrų kabinetas priėjo prie nuomonės, kad valstybė PSD turėtų drausti tuos studentus, kurių mokslas taip pat yra finansuojamas valstybės lėšomis, o šis finansavimas truktų šešerius metus arba tol, kol studentas baigtų studijas.

Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys mato kompromisinį sprendimą dėl studentų PSD ir artimiausiu metu jį žada teikti Vyriausybei. R. Šukys siūlo, jog valstybė, nepriklausomai nuo amžiaus, turėtų drausti visus nuolatinę studijų formą pasirinkusius studentus, o už pasirinkusiuosius tęstines studijas - jei už jų mokslą moka valstybė, taip pat už nedirbančius doktorantus.

Klausimą dėl studentų PSD Vyriausybė svarstys kitą savaitę.