„Didžiausias Baltijos šalyse mažmeninės prekybos tinklas“, vilniškė „Maxima“, jau dalija vadinamąsias „maksimalistų“ stipendijas Lietuvos moksleiviams ir auklėja sau ištikimus klientus. Ar „Maxima” ir studentams nepasidarys svarbesnė už jų Alma Mater? Kur garantija, kad LŽŪU taryboje atitekusios vietos prekybininkai nepanaudos akademinės jaunuomenės pirkimo įpročiams, o drauge ir būsimųjų žemės ūkio specialistų ribotai vartotojiškai pasaulėžiūrai formuoti? Kai kurie agroverslo lyderiai „Ūkininko patarėjui” teigė, kad švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius LŽŪU taryboje apsistatė patikimais žmonėmis siekdamas prastumti sau naudingą Lietuvos žemės ūkio universiteto rektoriaus kandidatūrą.

Profesoriai dirbs su krautuvininkais

LŽŪU studijų prorektoriui, naujosios tarybos nariui prof. Jonui Čaplikui jos sudėtis irgi netikėta.
„Apgailestauju, kad mūsų taryboje nėra žemdirbių savivaldos atstovų.
Taip atsitiko todėl, kad dalį tarybos narių atrenka švietimo ir mokslo ministras drauge su Aukštojo mokslo taryba. Kokie jų motyvai, aš tikrai negaliu pasakyti“,- „Ūkininko patarėjui“ prisipažino J.Čaplikas. Vis dėlto J.Čaplikas ir kiti LŽŪU akademinės bendruomenės nariai tikisi susitarti su prekybininkais, pramonininkais ir neaiškios labdaros dalintojais, ministro G. Steponavičiaus valia patekusiais į universiteto tarybą. Anot J.Čapliko, jų pareiga remti universitetą, studijas ir studentus. „Tikimės gauti tą paramą ir panaudoti pagal paskirtį“, - vylėsi J.Čaplikas.

LŽŪU praeitos kadencijos tarybą sudarė 15 narių, visi jie buvo žemdirbių savivaldos, agroverslo arba akademinės bendruomenės atstovai. „Pagal 2009 m. patvirtintą Mokslo ir studijų įstatymą aukštųjų mokyklų tarybos (mokymo įstaigų visuomeninės priežiūros ir globos institucijos) sudaromos iš 9 arba 11 narių. Mes pasirinkome vienuolika, tokį tarybos narių skaičių įrašėme ir į universiteto statutą“, - sakė LŽŪU studijų prorektorius J.Čaplikas.

Pirmenybė „veikliems žmonėms“

Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacija (LŽŪBA) į LŽŪU tarybą buvo rekomendavusi savo prezidentą Jeronimą Kraujelį. LŽŪBA generalinis direktorius Jonas Sviderskis „Ūkininko patarėjui” tvirtino, kad naujieji LŽŪU tarybos nariai M. Busilas, „Alitos“ generalinio direktoriaus patarėjas Darius Vėželis ar Baltijos labdaros fondo direktorius Arūnas Svitojus, - galbūt veiklūs žmonės, geri savo srities specialistai, bet kodėl į agrarinės aukštosios mokyklos tarybą nepatenka, anot J.Sviderskio, žmonės, kasdien susiduriantys su žemdirbiškais rūpesčiais? „Žemdirbių atstovai priklauso Lietuvos švietimo, mokslo taryboms, jų nuomonės teiraujamasi sudarant universitetų, kolegijų mokymo, ugdymo programas. O LŽŪŪ tarybai tokios patirties nereikia?“ – stebėjosi J.Sviderskis. LŽŪBA generaliniam direktoriui taip pat nesuprantama, kodėl į LŽŪU tarybą neįtrauktas nė vienas Žemės ūkio ministerijos vadovas.

Ankstesni sprendimai irgi abejotini

Kalbėdamasis su „Ūkininko patarėju“, LŽŪBA administracijos vadovas taip pat prisiminė ankstesnius abejotinus Švietimo ir mokslo ministerijos sprendimus. „Nemanau, kad sumanymas Lietuvos veterinarijos akademiją sujungti su Kauno medicinos universitetu atsirado po „vienos nakties“ svarstymų. Tuo labiau sunku suvokti, kaip zooinžinierių ir kardiologą galima drauge susodinti klausytis to paties kurso apie genetiką“,- ironizavo J.Sviderskis. LŽŪBA generalinis direktorius J. Sviderskis palinkėjo švietimo ir mokslo ministrui G. Steponavičiui labiausiai rūpintis lietuviškų vidurinių mokyklų brandos atestatų ir universitetų bei kolegijų diplomų kokybe, mažiau veltis į ginčus dėl žemės rinkos ir visai patylėti, kai aptariami gyvūnų gerovės standartai.

Liberalams žemės ūkis kelia alergiją

„Tai visiškas anekdotas“, - naujosios LŽŪU tarybos rinkimus „Ūkininko patarėjui“ apibūdino Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos (LVLS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Bet LVLS pirmininko pernelyg nenustebino, kad į tarybą švietimo ir mokslo ministras G.Steponavičius „kooptavo“ (įtraukė) tolimus žemės ūkiui asmenis. „Teko kalbėtis su G.Steponavičiumi. Tai ministras, kuris mano, kad Žemės ūkio universiteto gali ir nebūti, užtektų LŽŪU paversti kitų aukštųjų mokyklų filialu“, - tvirtino agroverslininkas, mecenatas, Lietuvos žemės ūkio universiteto Agronomijos fakulteto 1992 m. laidos absolventas R.Karbauskis, pats pernai kandidatavęs į LŽŪU tarybą. Pasak R.Karbauskio, kai kurie asmenys pateko į tarybą todėl, kad galbūt priklauso Lietuvos liberalų sąjūdžiui ar remia jį. Kaip žinoma, vienas iš Liberalų sąjūdžio lyderių yra ministras G.Steponavičius.

Tarybą apims sąstingis

„Švietimo ir mokslo ministrą perspėjau: norint, kad universitetas iš tarybos narių gautų apčiuopiamą paramą, jie turi būti žemės ūkio, kaimo patriotai. O koks patriotas gali būti neaiškios labdaros skirstytojas? Labai abejoju, kad tokie tarybos nariai apskritai kada nors pasirodys jos posėdžiuose. Manau, atsitiktiniai universiteto „visuomeniniai globėjai“ ministrui pravers tada, kai bus renkamas LŽŪU rektorius, kad G.Steponavičius galėtų prastumti sau naudingą kandidatūrą“,- įtarimais pasidalijo R.Karbauskis.

Žemdirbių ministras turėjo gultis kryžiumi

Vis dėlto labiausiai R.Karbauskį papiktino Žemės ūkio ministerijos laikysena. „Žemės ūkio ministras turėjo kryžiumi gultis, kad į LŽŪU tarybą patektų žemdirbiai, žemės ūkio visuomeninių organizacijų atstovai, tačiau Kazys Starkevičius nieko nedarė“, - Žemės ūkio ministerijos vadovą apkaltino valstiečių liaudininkų lyderis.

Žemės ūkio viceministras Mindaugas Kuklierius patikino „Ūkininko patarėją“, kad ir jiems tokia LŽŪU tarybos sudėtis buvo nemaloni staigmena. “Kiek žinau, ministras K.Starkevičius, o ir aš pats neformaliai ministrui G.Steponavičiui esame rekomendavę keletą kandidatūrų. Nė vienam žemdirbiui į tarybą nepatekus, ŽŪM pasijuto nustumta į šalį”, - nelinksmai kalbėjo M.Kuklierius.

Universitetui įpūs lyderystės dvasią

„Mokslo ir studijų įstatymas bei Vyriausybės nutarimas dėl Aukštojo mokslo tarybos nuostatų ministrui suteikia teisę sudaryti tarybą iš kandidatų, kuriuos siūlo žemdirbių savivaldos asociacijos, draugijos. Iš vienuolikos Žemės ūkio universiteto tarybos narių penkis išrinko universiteto bendruomenė, kiti penki buvo patvirtinti iš Aukštojo mokslo tarybos pasiūlytų kandidatų, o vienas – bendras ministro ir universiteto Senato kandidatas”, - „ Ūkininko patarėjui” teigė švietimo ir mokslo ministras G.Steponavičius.

Anot ministro, dabartinės LŽŪU tarybos nariai – verslo lyderiai, geri vadybininkai, galintys padėti sukurti perspektyvią universiteto veiklos strategiją. „Šiai aukštajai mokyklai labai trūksta lyderystės dvasios ir praktikos. Tikiuosi, taryba padės universitetui sustiprinti pozicijas Lietuvos aukštojo mokslo sistemoje, atsinaujinti ir įtikinti daugiau jaunimo studijuoti žemės ūkiui labai reikalingas specialybes“, - gražia Lietuvos žemės ūkio universiteto ateitimi neabejojo švietimo ir mokslo ministras G. Steponavičius.

Šaltinis
"Ūkininko patarėjas"
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją