Darbo partijos Panevėžio skyriaus administratorės Rimos Bakonienės kaimynai tvirtina, esą šventa tiesa, kad politinę karjerą daranti moteris atleidžia liežuvį taip, jog negirdėjusiam jos plūdimųsi būtų sunku patikėti. Maža to, namu su R.Bakonienę besidalijantys pensininkai Romanas ir Joana Skurdeniai guodžiasi bijantys kaimynės kieme susitikti, mat ši ne kartą net rankas į darbą yra paleidusi.

Vaižganto gatvės gyventojai Skurdeniai ir kitapus jų tvoros įsikūręs Romualdas Šimelis su žmona bei šios draugė Vitalija iš gretimos J.Mačiulio gatvelės pasakoja netekę žado, kai gruodį savo pašto dėžutėse rado Darbo partijos Panevėžio skyriaus leidinį. Jame tarp dešimties partijos kandidatų į miesto Tarybos narius laimingų metų linkėjo ir jų kaimynė R.Bakonienė, prisistačiusi ne tik kaip partijos Panevėžio filialo tarybos narė, bet ir kaip europarlamentaro Viktoro Uspaskicho asistentė.

„Kaip toks žmogus, kaip Rima, gali eiti į politiką ir į valdžią? Taip negalima“, – pasipiktinę į R.Bakonienės nuotrauką partijos leidinėlyje baksnojo artimiausi „darbietės“ kaimynai.

Santykius aiškinosi jėga

Pensininkai Skurdeniai pasakoja prieš 11 metų Vaižganto gatvelėje namo pirmą aukštą pirko tikėdamiesi, kad čia senatvę praleis daug ramiau, nei iki tol turėtame bute devynaukščiame sovietinių laikų gigante.

„Visą aukštą teko pertvarkyti – keitėm grindis, subyrėjusias krosnis, net Stalino portretą radom. Įsivedėm miesto kanalizaciją, susitvarkėm vandentiekį. Ir Rimai leidom prisijungti, iki tol vandenį nešdavosi iš gatvės kolonėlės. Rodos, draugiškai sugyvenom“, – „Sekundei“ pasakojo R.Skurdenis.

Tačiau draugystė ėmė blėsti, kai, pasak R.Skurdenio, kaimynų sūnus ėmėsi remontuoti automobilius ir kiemą užstatė mašinomis.

„Aš anūko vežimėlį stumdau, o jis kala. Paprašiau, kad liautųsi, bet išlėkusi Rima išrėkė, kad mums čia – ne vaikų darželis“, – kelerių metų nuoskaudos nepamiršo pensininkas.

Anot jo, R.Bakonienė ir tarnybinį automobilį kieme statydavosi taip, kad jam su savąja pravažiuoti būdavo nebeįmanoma.

Ilgainiui kaimynų ginčai peraugo į rimtą karą. R.Skurdenio tikinimu, Bakoniai kieme pastatytas jų kopėčias nusinešė, o kai žmona pareikalavusi šias grąžinti, atsidūrė ligoninėje.

„Kai kieme pamačiusi Rimą paprašiau kopėčių, ji užsimojo emaliuota vonele su skalbiniais ir du kartus man per pilvą sudavė, paskui trenkė per galvą“, – vos tvardydama ašaras pasakoja J.Skurdenienė.

Pensininkė tikina: kaip ją vanojo politikė, matę ne vieni kaimynai, tačiau žmonės nenori kištis į kitų santykius. Tąkart policijos pareigūnus išsikvietė R.Bakonienė, esą pensininkė girta pati ją užsipuolusi.

„Policija nustatė, kad aš tikrai nebuvau girta. O dėl smegenų sutrenkimo net ligoninėje keturias dienas išgulėjau“, – teigė J.Skurdenienė.

Kaimynai buvo šokiruoti, kai po kelių dienų ir R.Bakonienė pristatė medikų pažymą, esą mūšyje su senute jai buvo sulaužyta dantų karūnėlė.

„Ji kategoriškai neigė, kad pati mušė, o kaltino mane. Dar netgi apšmeižė, kad ją necenzūriniais žodžiais išvadinau. Žmonių paklauskit, ar kas yra girdėjęs mane keikiantis. Liežuvis neapsiverstų“, – tikino J.Skurdenienė.
Tačiau ikiteisminis tyrimas tąkart nebuvo pradėtas.

Kaimynams nustatė diagnozę

Kaimynai spėja, kad R.Bakonienė tuomet tokia nervinga buvusi, nes neteko darbo. Tačiau jai tapus europarlamentaro V.Uspaskicho asistente santykiai su kaimynais vis tiek nepagerėjo.

J.Skurdienienė pasakoja praėjusį rudenį buvusi politikės netgi apmėtyta gėlyne surinktais akmenukais. Pensininkei dėl įtampos pakrikus sveikatai teko kurį laiką gydytis.

R.Skurdenis tvirtina nebeišmanantis, kaip apsaugoti savo turtą nuo R.Bakonienės. Moteris tarsi tyčia nuolat palieka atviras lauko duris, tuojau už jų – Skurdenių butas. Pensininkai skundžiasi, kad dėl to nuolatos į jų namus skverbiasi šaltis. R.Skurdenis, padedant kaimynui R.Šimeliui, įtaisė įrenginį, kad durys pačios užsidarytų, tačiau R.Bakonienė esą betrankydama duris ne tik jį sulaužiusi ir iš vyrių išklibinusi, bet ir užraktą plaktuku sudaužiusi.

Tačiau bene skaudžiausia pensininkams, kad kandidatė į Panevėžio valdžią juos drįsta išvadinti „dustininkais“ ir debilais. Anot jų, net į pasisveikinimą atkertanti: debilai.

„Ar mes galime būti „dustininkais“, jei ir į Italiją, Turkiją, Norvegiją nuvažiuojam? Visą gyvenimą gerus darbus turėjom, gerbiami buvom, o senatvėje „dustininkais“ tapom“, – jaudinosi J.Skurdenienė.
Pensininkai pasakoja nebegalintys pakęsti politikės kaimynystės pradėję ieškotis kito kampo.

V.Uspaskicho asistentė rusus varo lauk

Už tvoros gyvenantis R.Šimelis su žmona Valentina Rogač tvirtina irgi neatsistebintis R.Bakonienės elgesiu. Sutuoktiniai kadaise su politike sutardavę gana neblogai, netgi pasakoja kiaulę perpus buvo nusipirkę. Santykiai pašlijo, kai Šimeliai pradėjo užtarti Skurdenius.

„Anksčiau su Rima draugavom, man ir ji, ir Skurdeniai buvo vienodai geri kaimynai. Bet kai Rima pradėjo tokias nesąmones daryti, daugiau tylėti nebegaliu“, – tvirtino V.Rogač.

Ji patikina, kad kaimynai, pasakodami apie R.Bakonienės siautėjimus, neišsigalvoja ir neperdeda. Kadangi Valentinos virtuvės langas priešais kaimynų kiemą, kas jame vyksta jai – kaip ant delno.

V.Rogač pasakoja pati mačiusi, kaip Skurdeniams išvažiavus į Norvegiją, R.Bakonienė niokojusi bendras lauko duris.
„Ji atidaro, aš einu uždaryti, ji vėl atidaro, aš – uždarau. Neapsikentusi duris užrakinau. Bet tada R.Bakonienė plaktuku spyną sudaužė. Klausiu: Rima, ką tu darai? O ji man atrėžė: ko tu, valkata ruskele, vaikštai po mano kiemą? Kaip toks žmogus gali į rinkimus eiti? Kokia aš valkata? Be to, aš ne pas ją vaikštau, man Skuderniai išvažiuodami raktus paliko, kad jų namus prižiūrėčiau“, – pasakoja gražiai lietuviškai kalbanti ir jau ne vienerius metus Lietuvoje gyvenanti V.Rogač.

Likimo ironija: šitaip politikė kaimynę išplūdo likus vos porai dienų iki Naujųjų, kaip tik tuomet, kai „darbiečių“ leidinuke prisistatydama kandidate į miesto Tarybą panevėžiečiams linkėjo dosnių, sėkmingų ir laimingų metų.
„Kai pamačiau tą Darbo partijos lankstinuką, apstulbau. Kaip Rima gali plūsti kaimynę, kad ši – rusė, kai pati dirba V.Uspaskicho asistente?“ – stebisi pas V.Rogač dažnai užsukanti Vitalija iš J.Mačiulio gatvės.
Ji tvirtina pati girdėjusi, kaip R.Bakonienė ir vasarą Valentiną plūdusi dėl jos tautybės.

Kaimynai spėja, kad R.Bakonienė ne šiaip garsiai kieme vyrui pasakojanti, esą Viktoras iš Briuselio skambinęs. Gal šitaip politikė bando pademonstruoti savo galią?

„Kai ateinu pas Valentiną į svečius, dažniausiai virtuvėje susėdam. Pro langą gerai matom, kad, jei tik nėra namie Skudernių, takelį prie jų durų išpurto. Ne kartą mačiau, kad net jų duris apspardo. Nežinau, kieno pagalbos jai reikėtų, bet į politiką toks žmogus negali eiti“, – įsitikinusi Vitalija.
Kad miesto Tarybai reikia jaunų žmonių, sutinka ir V.Rogač, tačiau nei ji, nei artimiausi R.Bakonienės kaimynai garantuoja, kad už šią politikę nė už ką nebalsuosiantys.

Apjuodinta iš pavydo

Į miesto Tarybą kandidatuojanti R.Bakonienė tvirtina ne pati nusprendusi eiti į valdžią – ją pastūmėję partijos bičiuliai.

„Darbo partijoje esu beveik nuo pirmųjų įkūrimo dienų, beveik septynerius metus. Skyriaus nariai mane reitingavo 7-ąja sąraše iš 26-ių kandidatų“, –pasakojo R.Bakonienė.

Politikė aiškina netgi svarsčiusi nedalyvauti rinkimuose, kad neiškiltų į viešumą nesutarimai su kaimynais. R.Bakonienė tikina esanti šmeižiama. Esą kaimynai stengiasi ją apjuodinti iš pavydo.

„Jie nuolat man kenkia. Pavydo jausmas atsirado dėl to, kad esu rinkimų sąraše, kad daug padedu ir dirbu partijai. Dar tos europarlamentaro asistentės pareigos turbūt jiems atrodo, kad kažkokios aukso kasyklos. Tiesiog konfliktiški žmonės“, – „Sekundei“ aiškino R.Bakonienė.

Anot politikės, pensininkai elgiasi kaip vaikai – išdaužė jai balkoną, primėtė šiukšlių, kiaušinių, kenkti pasamdo kaimynus. Moteris įsitikinusi, kad kaimynai prieš ją liudija taip pat dėl to, jog Skurdeniai šiems sumokėję.
„Kad šmeižtų, prieš mane liudytų teismuose moka po 20, 50 litų“, – tvirtino „darbietė“.

R.Bakonienė tikina pensininkės nebuvo sumušusi, o pati nuo jos gavusi į kailį.
„Ji labai pagerianti moteris ir pradeda girta bėgioti po kiemą. Vyras beveik negeria, todėl jie gražiai ir susitvarkę“, – pasakojo politikė.
R.Bakonienė apie Skurdenius daug kalbėti nepanoro ir pasiūlė kreiptis į malšinti konfliktų dažnai kviečiamą policijos įgaliotinį.

Policija nepalaiko nė vienų

Apie keletą metų negęstantį gaisrą tarp kandidatės į miesto Tarybą R.Bakonienės ir artimiausių jos kaimynų žino ir skyriaus pirmininkas, rinkimų sąrašo lyderis Petras Narkevičius. Tačiau jis aiškina negalintis įsikišti, nes įrodymų, kad partijos kolegė elgtųsi amoraliai, neturintis.
„Ar mes galime būti teisėjais, kas vyksta tarp kaimynų? Tam yra teisinės institucijos, kurios ir nusprendžia, kas teisus, kas – ne. Aš neturiu pagrindo kitaip elgtis su savo partiete, nei elgiuosi dabar“, – teigė P.Narkevičius.
Į R.Bakonienės ir Skurdenių kiemą dažniausiai kviečiamas Panevėžio
apskrities vyriausiojo policijos komisariato apylinkės inspektorius Linas Vaičekauskas nestoja nė vienų kaimynų pusėn.

„Jei viena pusė kreipiasi į policiją, tai jau žinome, kad ir iš kitos sulauksime pareiškimo dėl to paties: dėl durų, kiemo, sniego valymo, varveklių nudaužymo. Tarsi žaistų šaškėmis. Ten nuolat pykstamasi. Neteisinu nei vienos, nei kitos pusės. Stoviu per vidurį ir laikau tą frontą. Kuo nors jiems padėti sunku“, – teigia L.Vaičekauskas.
Anot jo, civilinius santykius aiškintis kaimynams patariama teisme.
Jau netrukus abi pusės stos prieš teismą dėl užlietos Skurdenių verandos. Pensininkai viliasi, kad R.Bakonienei teks atlyginti nuostolius.
„Ji balkone virš mūsų verandos, užuot nudaužiusi ledą, karšto vandens papylė ir mums sienas užliejo“, – guodėsi verandos užlietomis sienomis nuotraukas rodydami Skurdeniai.

Vienas teismas tarp kaimynų jau baigėsi taikos sutartimi. Tąkart R.Bakonienė su Skurdeniais bylinėjosi dėl vandentiekio.