Tuo tarpu kai kurie savarankiškai išsikėlę kandidatai skundžiasi, kad partijoms reklamuotis su vienu numeriu visoje Lietuvoje bus lengviau nei nepriklausomiems varžovams.

Liberalų sąjūdžiui (LS) nenuskilo – partija išsitraukė 143 numerį. „Taip, mums labai „pasisekė“. Pats įstatymas yra labai netobulas. Numerių sistema padaryta taip, kad nepažeistų kandidatų teisių, tačiau iš esmės tai yra briedas, bet skųsti kaip ir nėra ko. - DELFI sakė LS rinkimų štabo vadovas Šarūnas Gustainis. - Kiekvienas rimtas žmogus, kuris yra seniai politikoje, jau net nebepyksta, o juokiasi dėl to. Gerbiant įstatymo raidę, deja, yra taip, kaip yra.“

Nors LS teisiškai ir negali prikibti, tačiau priekaištauja, kad būsimos koalicijos, sudarytos iš atskirų kandidatų, turės daug geresnes galimybes išsirinkti numerį. Jis pateikė palyginimą, kad LS rinkiminiame sąraše į Vilniaus miesto savivaldybę yra 55 žmonės, bet numerį traukiame vieną. Tuo tarpu Artūro Zuoko judėjimo „Taip“ žmonių yra 51 ir kiekvienas iš jų traukia atskirą numerį. Kaip koalicija jie galės pasirinkti labiausiai patinkantį numerį. „Kur šioje vietoje yra lygybė, atsiprašau, bet aš nesuprantu“, - sakė jis.

Skirtingai nei liberalams, labai pasisekė Darbo partijai (DP), kuri burtų keliu gavo 10 numerį. Partijos rinkimų štabo vadovė parlamentarė Virginija Baltraitienė sako, kad ilgas sąrašas užtikrina lygiateisiškumą, tačiau dažnai yra nepatogus. Ji pritaria, kad būtų buvę logiškiau, jei nepriklausomi kandidatai, kurie apsijungė į koaliciją, būtų gavę vieną numerį.

Tuo tarpu kai kurie save iškėlę nepriklausomi kandidatai skundžiasi, kad jų teisės nukenčia prieš partijas, kurių sąrašai visose apygardose eina tuo pačiu numeriu. Įžvelgiama, kad partijoms rinkimų kampanija kainuoja mažiau, nes jie respublikiniu lygiu gali reklamuotis tuo pačiu numeriu. Judėjimo „Mūsų reikalas“ atstovas, Teisingumo instituto direktorius Valdemaras Stančikas skundą dėl to įteikė VRK, jis svarsto ir galimybę skųstis teismui.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas sako, kad visiems įtikti sunku, tačiau pabrėžia, jog triženklių skaičių atsiradimas atitinka įstatymo reikalavimą užtikrinti visų kandidatų – tiek rinkimuose dalyvaujančių partijos sąraše, tiek savarankiškai save išsikėlusių – lygiateisiškumą.

„Galbūt dabartinis variantas nėra pats logiškiausias, nes numeriai yra kiek per dideli, - Z.Vaigauskas pastebi, kad realiai tiek skaičių rinkimuose neprireiks. Pavyzdžiui Vilniuje iš 122 nepriklausomų kandidatų numerių bus panaudota daug mažiau. - Bus, berods, trys koalicijos ir liks tik, jei neklystu, keturi visiškai nepriklausomi kandidatai“, - sakė jis.

Tačiau Z.Vaigauskas sako, kad įstatymų leidėjui pasirodė netinkamas siūlymas išduoti rinkimų numerį ne kiekvienam kandidatui, o koalicijai, jei tokia susidaro. „Tos koalicijos juk gali byrėti. Arba tada reikia burtų traukimą labai vėlai daryti, bet to daug kas irgi nenori. Visi siekia kuo greičiau gauti rinkiminius numerius“, - sakė jis.

„Partijoms galbūt kai kurie numeriai nelabai patinka, tą aš suprantu, bet kiti variantai pasirodė netinkami“, - sakė jis. Pirmininkas pateikė pavyzdį, kad palaikymo nesulaukė siūlymas visiems nepriklausomiems kandidatams biuletenyje paskirti vieną numerį, o rinkėjui tada būtų tekę išsirinkti iš sąrašo ir nurodyti renkamo kandidato eilės sąraše numerį.

DELFI primena, kad dėl vietų savivaldybių tarybose vasario 27 d. kovos 23 partijų kandidatų sąrašai. Iš viso partijos rinkosi iš 145 numerių - mat tai didžiausias savarankiškų rinkimų kampanijos dalyvių skaičius vienoje apygardoje. Būtent tiek kampanijos dalyvių registruota rinkimams į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą.

Antradienį partijų atstovai ištraukė rinkimų numerius, trečiadienį juos trauks nepriklausomi kandidatai.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai per rinkimus turės 94 numerį, Tautos prisikėlimo partija - 62, Liberalų sąjūdis - 143, Lietuvos socialdemokratų partija - 70, Darbo partija - 10, Liberalų ir centro sąjunga - 16, partija "Tvarka ir teisingumas" - 140, Lietuvos liaudies partija - 44, Krikščionių partija - 142, Valstiečių liaudininkų sąjunga - 51, Naujoji sąjunga - 64, Lietuvos lenkų rinkimų akcija - 122, Lietuvos rusų sąjunga - 145.