Vis dėlto pasibaigus euforijai dėl pergalės prieš Rolandą Paksą ir jo aplinką, politikai ir didelė dalis visuomenės neišvengiamai turės atsibusti. Gerai, jei tas pakirdimas įvyks neužilgo ir politikai susivoks, kad ne bet kas gali laimėti prieš apkaltos keliu iš posto pašalintą politiką. Žinoma, jei R.Paksas apsispręs ir vėl dalyvauti šiame politiniame žaidime. Ir jei jis neturės rimtų bėdų su teisėsauga.

Tėvynės Sąjunga pateikia “Vilmorus” balandžio 3 – 4 d. atliktą visuomenės nuomonės tyrimą ir pagal suporuotus galimus kandidatus su R.Paksu jiems gaunasi, jog daugiausiai šansų laimėti išankstinius rinkimus turi Valdas Adamkus. Esą, jei antrajame rinkimų ture dalyvautų R.Paksas ir V.Adamkus, tik 26.4 proc. apklaustųjų rinktųsi R.Paksą, o 50.7 proc. – antrąjį variantą. Panašiai atrodytų ir A.Brazausko bei R.Pakso dvikova.

Remiantis šia apklausa, R.Paksą aplenktų ir A.Paulauskas, ir D. Grybauskaitė.

Šiandien gal ir aplenktų, bet kaip būtų po kelių mėnesių, sunku atsakyti. Juo labiau, kad ir patys sociologai, vertindami turimus empirinius duomenis, nesutinka su nuomone, kad prieš R.Paksą gali laimėti net ir klounas.

Štai pats “Vilmorus” vadovas Vladas Gaidys sako, kad “plikų” skaičių vertinti negalima. Būsimuosius rinkimų rezultatus nulems ne tik tai, kokios pozicijos žmonės laikosi šiandien, bet ir kokia kieno bus rinkiminė kampanija. Šiandien, anot sociologo, ir V.Adamkaus, ir A.Brazausko, ir A.Paulausko padėtis yra geresnė nei R.Pakso, tačiau ji neišvengiamai pasikeis prasidėjus rinkimų kampanijai ir ypač politikų debatams, diskusijoms.

„A.Brazausko galimybės laimėti prieš R.Paksą yra labai geros. Šių politikų debatuose A.Brazauskas tikrai neleistų R.Paksui pernelyg įsijausti ir nesileistų su juo į tuščias diskusijas”, – teigia V.Gaidys. Tuo tarpu visiškai kitaip, pasak jo, gali būti debatuose tarp V.Adamkaus ir R.Pakso.

R.Paksas imtųsi puolimo taktikos, galbūt net aiškintų, kad neva 2002 m. pralaimėjęs V.Adamkus specialiai sukėlė politinę krizę, suorganizavo prieš jį neva antikonstitucinį sąmokslą, kad galėtų pakeisti rinkimų rezultatus.

„R.Pakso klausimus įsivaizduoju, tačiau kaip galima būtų į juos racionaliai atsakyti, kad pasiektų žmones taip, kaip ir galimi R.Pakso kaltinimai, nežinau”, – teigia V.Gaidys, manantis, kad panašus likimas gali laukti ir A.Paulausko bei R.Pakso dvikovos.

Kai kurie ekspertai apskritai mano, kad R.Pakso apsisprendimas dėl dalyvavimo Prezidento rinkimuose priklausys nuo to, ar juose ryšis dalyvauti V.Adamkus. Jei taip, tai R.Paksas dalyvautų be jokių abejonių.

Racijos minėtuose V.Gaidžio argumentuose tikrai yra, ypač jei prisimintume paskutiniuosius Prezidento rinkimus.

2002 m. lapkričio mėn. apklausos tai pat rodė, kad rinkimus turėtų laimėti V.Adamkus. Savaitraštis “Veidas” suporavo visus kandidatus ir visur ūgiu didžiausias gavosi V.Adamkus.

Pamenate, konservatoriai dievagojosi, kad R.Paksas tikrai nelaimės rinkimų, nes visos partijos ir valstybiškai mąstantys visuomenės veikėjai pasisakė už V.Adamkų. Dėliojo Andrius Kubilius vienos partijos elektoratą prie kito, gavosi vienaip, bet kai žmonės antrajame ture palygino energija trykštantį R.Paksą, žinantį, kad nori laimėti rinkimus ir suvargusį V.Adamkų, gavome rezultatą priešingą visoms vadinamųjų valstybininkų prognozėms.

Be jokių abejonių padėtis šiandien yra kitokia ir paskui save R.Paksas tempiasi šleifą ne tik klaidų, bet ir didelių prasižengimų. Galiausiai buvo pateikti įrodymai, kad R.Pakso rinkimų kampanija buvo finansuojama daug gausiau, nei buvo oficialiai deklaruota. O ta jau nusikalstama.

Tačiau Konstitucinio Teismo išvada, kad R.Paksas šiurkščiai pažeidė Konstituciją, įtikino ne visus Seimo narius. Be to, anot sociologo Vlado Gaidžio, R.Paksas turi apie 25 proc. ištikimų rėmėjų visuomenėje. Ir šie rėmėjai yra ne šiaip žmonės, išsiilgę tvirtos rankos ar nuskurdę.

Sociologo teigimu, R.Pakso mylėtojams negalioja jokie argumentai, nes elektoratą sudaro „įsižeidusieji”.

„Šie žmonės tiki ne pažadais, kaip yra neretai aiškinama. R.Paksą palaiko užgauti ir įsiskaudinę žmonės, kurie, tvarkydami savo reikalus, buvo pažeminti valstybės institucijose valdininkų ar pareigūnų. Taip pat klaidinantis būdas aiškinti, kad R.Pakso rėmėjai laukia didesnių pašalpų. Iš tikrųjų tiems žmonėms nereikia greito ekonominio efekto, parama R.Paksui – socialinio keršto išraiška”, – teigia V.Gaidys.

Politikai dabar atrodo įtikėję savo galingumu, nes pavyko sėkmingai apkaltos būdu pašalinti iš pareigų susikompromitavusį Prezidentą. Vieni, nesitarę su kitais, pradėjo stumti A. Brazausko, antri, vėlgi su niekuo nesuderinę ir nepasitarę, – V.Adamkaus kandidatūras arba ieškoti naujų veidų. Kiekviena partija skirtingai vaizduoja R.Pakso ateitį.

Tačiau išvada peršasi viena - arba politikai manipuliuoja tuo, ką šią savaitę pasiekė arba jie iš tikrųjų nepasimokė iš pralaimėjimo per 2002 m. Prezidento rinkimus.