Tuo tarpu krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius dvi dienas dalyvavo neformaliame Europos Sąjungos (ES) gynybos ministrų susitikime.

Šį kartą Lietuva pavasarinėje ES karinio komiteto sesijoje dalyvauja kaip visateisė NATO narė, pranešė Krašto apsaugos ministerija. Lietuva visateise ES nare taps gegužės dieną.

Balandžio 6-8 dienomis vyksiančio susitikimo dienotvarkėje numatyta ES karinio komiteto pirmininko generolo Gustavo Hagglundo ataskaita ir pareigų perdavimas naujajam vadovui generolui Mosca Moschini (Moskai Moskiniui), buvusiam Italijos kariuomenės vadui.

Susitikime taip pat vyks diskusijos dėl ES karinio komiteto pasiruošimo birželio pabaigoje visiškai perimti Bosnijos ir Hercegovinos karinę-civilinę kontrolę iš NATO pajėgų. Dabar šiame regione dar yra apie 7 tūkst. NATO karių.

Pasak pranešimo, sesijoje dalyvaujančių ES valstybių kariniai vadai diskutuos apie kovinių grupių sudarymo koncepciją.

Tuo tarpu neformaliame Europos Sąjungos (ES) gynybos ministrų susitikime pirmadienį ir antradienį dalyvavęs krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius, paragino efektyviai panaudoti kuriamus tarptautinius pajėgumus.

L.Linkevičius pažymėjo, kad Lietuva deleguoja tuos pačius karinius padalinius į ES ir NATO formuojamus naujus pajėgumus. Jų paskirtis - greitai nuvykti į krizės ištiktą regioną ir stabilizuoti padėtį, rašoma KAM pranešime.

Krašto apsaugos ministro nuomone, svarbu, kad ES ir NATO derintų savo veiksmus bei priimamus sprendimus. Priešingu atveju, Lietuvai iškiltų deleguotų karinių vienetų panaudojimo problema.

"Mums svarbu, kad nacionaliniai pajėgumai būtų panaudojami kuo efektyviau nepriklausomai nuo to, kas vadovauja operacijai", - sakė L.Linkevičius.

ES jungtines karines pajėgas sudarys maždaug 60 tūkst. karių, iš kurių apie 10 tūkst. bus pasirengę greitai, per nustatytą laiką pasiekti užduoties rajoną. Atskiri kariniai vienetai ar jų elementai būtų operatyviai siunčiami į krizės paveiktas ar konfliktų vietas, užtikrintų vadovavimą taikos operacijoms Europoje.

Atsižvelgdama į iškylančius pajėgumų poreikius, Lietuva pakoregavo savo galimą indėlį į kuriamas ES karines pajėgas. Tai - specialiųjų pajėgų eskadronas, pėstininkų batalionas, išminavimo būrys, laivas minų ieškotojas bei logistikos vienetai - judėjimo kontrolės komanda, vandens valymo, geležinkelio terminalo krovos bei sunkvežimių naftos produktams gabenti padaliniai.