G. Kirkilas Socialdemokratų partijos (LSDP) kandidatų į EP sąraše yra antras. Socialdemokratų sąrašo lyderis - Lietuvos užsienio reikalų viceministras Justas Vincas Paleckis. Trečiuoju numeriu tarp LSDP kandidatų įrašyta Socialdemokratinės koalicijos frakcijos Seime seniūnė Irena Šiaulienė.

"Kandidatų sąrašas jau iš esmės suformuotas, jame yra 26 kandidatai į EP. Trečdalis jų yra moterys, taip pat yra tautinių bendruomenių atstovų. Vienas svarbiausių atrankos kriterijų buvo užsienio politikos išmanymas. Tikrai gausime ne mažiau kaip 5 vietas. EP rinkimai vyks kartu su priešlaikiniais Prezidento rinkimais, rinkėjai aktyviau dalyvaus, o kuo daugiau žmonių ateina į rinkimus, tuo daugiau balsų gauna socialdemokratai", - ketvirtadienį Eltai tvirtino G. Kirkilas.

Pasak jo, LSDP šiuo metu derina savo rinkimų programos nuostatas su Socialistų frakcija EP. Šiai frakcijai rūpi mažinti socialinį - turtinį atotrūkį, ji skiria daug dėmesio aplinkos apsaugos problemoms.

"EP nesvarstys nacionalinių problemų, tai reikia suprasti, nors manau, kad kai kurios partijos, ypač populistai, greičiausiai meluos - sakys, kad EP spręs nacionalines problemas. Tai bus bendros problemos. Vienas pagrindinių naujos kadencijos EP uždavinių šiais metais bus Europos biudžeto svarstymas. Biudžeto paskirstymas penkeriems metams nulems Europos Sąjungos plėtrą", - teigė G. Kirkilas.

Anot jo, Lietuva dėl savo geopolitinės padėties ir įgytos patirties galės nemažai prisidėti prie Europos Sąjungos kaimynystės politikos. G. Kirkilas taip pat pažymėjo, kad nereikėtų menkinti EP vaidmens, nes po Europos Konstitucijos priėmimo EP įgis didesnes galias nei turi dabar.

Parlamentaro tvirtinimu, "pagrindiniai žaidėjai" EP yra dvi didžiosios frakcijos - Socialistų ir Europos centro dešiniuosius vienijanti Liaudies partijos frakcija, todėl Lietuvos rinkėjai, balsuosiantys už šiose frakcijose neatstovaujamas, ypač populistines partijas, išsirinks neįtakingus atstovus.

"Liberalai EP turi gerokai mažiau vietų ir dar niekada nebuvo valdančioji partija - jie tik prisijungdavo prie tų, kurie negaudavo absoliučios daugumos. Visi kiti - ypač pas mus kylančios neaiškios kilmės ir neaiškios ideologinės orientacijos partijos, net jei jų atstovai patektų į EP, jokios įtakos ir ypatingos reikšmės neturės. Tik dvi frakcijos - socialistai ir konservatoriai tvarkys Europos reikalus", - pažymėjo G. Kirkilas.

Eltos kalbintas LSDP kandidatų sąrašo lyderis J. V. Paleckis savo ruožtu apgailestavo, kad Lietuvą krečiantis politinis skandalas užgožia EP rinkimų temą. "Tai ne visai normalu", - teigė viceministras.

Jo požiūriu, šių metų rinkimai į EP yra ypač svarbūs, nes per juos Lietuvos žmonės išsirinks pirmosios kadencijos parlamentarus, nuo kurių, kaip ir nuo 1990 metais išrinktų Aukščiausios Tarybos - Atkuriamojo Seimo narių, priklausys tolesnio darbo standartai.

"Tai "pirmosios bangos" EP nariai. Aukščiausiosios Tarybos nariai pateko į istoriją. Tų, kurie yra pirmieji, padėtis ypatinga - jie duoda toną kitiems. Būti pirmiesiems - ypatinga atsakomybė", - pažymėjo J. V. Paleckis.

Jo žodžiais, EP vaidmuo pastaruoju metu didėjo ir toliau didės. "Žinoma, 13 parlamentarų nėra daug, jie dirbs skirtingose frakcijose. Tačiau pagrindinis uždavinys EP nariui - perteikti savo šalies rinkėjų nuotaikas, neatitrūkti nuo žmonių, būti savotišku barometru", - tvirtino socialdemokratų sąrašo lyderis.

Kalbėdamas apie idėjines socialdemokratų nuostatas, jis prisiminė liberalių pažiūrų ekspertų išreikštą nuomonę - esą "mums nėra ko skubėti į tą socialistinę Europos Sąjungą". Anot J. V. Paleckio, Europos Sąjunga iš tikro daugeliu atžvilgiu yra socialdemokratinė. "Joje vyrauja socialdemokratinis siekis padėti silpnesniems - ekonomiškai silpnesnėms šalims, atsilikusiems regionams", - tvirtino jis.

J. V. Paleckis taip pat pažymėjo, kad Europos ir Lietuvos socialdemokratai skiria daug dėmesio išsiplėsiančios į Rytus Europos Sąjungos santykiams su kaimynėmis Rytuose - Rusija, Baltarusija, Ukraina.