Nors galą plikėms garantuojantys vaistai tikriausiai bus išrasti tik kitame amžiuje, tačiau galima atlikti tam tikras procedūras ar plaukų transplantaciją. Gal ir netapsite ilgaplaukiu Maklaudu, bet, na, vienas kitas plaukas irgi nepamaišys...

Folikulų žaidimai

Kaip teigia Kornelo universiteto medicinos koledžo dermatologijos fakulteto profesorius Neil Sadick, daugeliui plikių koją pakišo paveldimumas, vadinamas androgenine alopecija. Šių vyrų organizmuose yra daugiau tam tikro hormono, kuris testosteroną paverčia dihydrotostesteronu (DHT).

Šis DHT įtakoja folikulus išleisti trumpesnį, silpnesnį plauką, o galiausiai – ir jokio. DHT sutrumpina plaukų augimo fazę, o kitas fazes pailgina.

Galimybė paveldėti plikimą vienodai gresia tiek vyrams, tiek moterims. Nuplikti šansų bus per pusę daugiau, jei šiuo metu jūsų šeimoje yra plinkantis žmogus.

Mitai apie plikimą

1. Kepurių dėvėjimas

Nešiokite nors iš šimtą kepurių, kad ir ištisą dieną! Tik leiskite savo skalpui pakvėpuoti grynu oru bent 7 valandas per parą (nemiegok su kepure, gudruoli).

2. Plaukų priežiūros produktų naudojimas

Plaukų putose ar lake nerasite nė vieno ingrediento, sukeliančio plikimą, tad ramiai darykitės šukuoseną. Jei netikite, galite vartoti natūralesnes priemones su ramunėlėmis ir alijošiumi.

3. Stresas

Dėl patirto skausmingo išgyvenimo nuo jūsų galvos nenukris nė vienas plaukas. Galite tik be laiko pražilti.

4. Žaidimas su plaukais

Jei nuolat žaidžiate su plaukais ir vyniojate juos aplink pirštą, nereiškia, kad juos pamesite nesulaukę senatvės. Visgi patartume susimąstyti – tai gali būti streso ar nervinimosi ženklas. Bet nenukabinkite nosies – jai leidžiama kad ir ištisą naktį žaisti su jūsų plaukais!

5. Virusinės infekcijos

Nėra jokių virusinių infekcijų, sukeliančių plikimą. Tačiau gali būti kalti stiprūs vaistai, silpninantys plaukų šaknis. Pasikonsultuokite su gydytoju.

6. Saulės vonios

Jei esate paplūdimio gerbėjas, jokia bėda: saulė neišdegins brangiųjų folikulų. Jūsų plaukai apsaugo skalpą nuo pavojingų UV spindulių. Visgi gali būti, jog radiacija kalta dėl susilpnėjusių plaukų ant rankų ar kojų.

Psichologiniai plikimo efektai

Vyrai įsivaizduoja, kad plaukuotumas – labai vyriškas atributas, o jų trūkumas – tai moteriška. Ironiška, tačiau vyrų plikimą sukelia ne kas kita, o vyriškasis hormonas tostesteronas!

Beje, plikiams reikėtų atsipeikėti ir patikėti, kad daugeliui moterų plikė karūnos vietoje yra labai seksualu... Depresiją vyrams plikimas įvaro greičiau nei kitos fizinės priežastys. Dėl savo nelaimingumo jie kaltina pamestus plaukus. Tačiau prieš širsdami įsitikinkite, kad taip yra ne dėl, pavyzdžiui, užaugusio pilvuko.

Moterys kur kas didesnį dėmesį kreipia į vyro pilvą ir sėdmenis nei į pakaušį. Kuo anksčiau pradėsite sportuoti ir sau patikti, tuo greičiau pasijusite tikru vyru. Pirmyn prie „staklių“!

Plikimo gydymas šiandien

Ačiū dievui – turintiems bent kelis plaukus ant galvos yra šansų juos išsaugoti! Tačiau laikas brangus, kadangi su plikimu kovojantys vaistai veiksmingi, kol folikulai dar gyvi.

Priimkite sprendimą

Prieš nuspręsdami, ar vartoti vaistus, perskaitykite šiuos faktus.

 Plaukų neteikimas – tai kosmetinis dalykas, nesusijęs su sveikatos būkle (nebent jis sukelia psichologinių pasekmių).

 Vaistai yra brangūs, jie kainuoja 100-200 litų mėnesiui.

 Gydymas turi būti nuolatinis. Padarę pertrauką, neteksite visų išsaugotų ar naujai užaugusių plaukų.

 Nors ir labai maža, egzistuoja šalutinių efektų galimybė.

 Jei nuspręsite, kad pliusų daugiau nei minusų, jūsų gydytojas, prieš skirdamas gydymą, turi susipažinti su visa jūsų medicinine istorija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją