Opozicinės Tėvynės sąjungos frakcijos narys Antanas Stasiškis klausė, ką bendro turi sovietiniais laikais gegužės 9 dieną minėta Pergalės diena su Europos Sąjunga? Pavadinęs tai "sovietinės erdvės reliktu", jis siūlė, pavyzdžiui, gegužės 1 dieną paskelbti Europos ir darbo diena.

Kitas konservatorius Jurgis Razma teigė manąs, kad Lietuvos įstojimo į ES diena, tai yra, gegužės 1-oji, turi tapti šventine diena. Kadangi gegužės 1-oji yra šiuo metu Tarptautinė darbininkų šventė, jis siūlė tą dieną perkelti į atmintinų dienų sąrašą. J. Razma pažymėjo, kad darbo šventę mini tik saujelė socialdemokratų.

Su tokiomis nuomonėmis nesutikęs Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Vytenis Andriukaitis teigė, kad gegužės 9-oji neturi "nieko bendro su sovietine erdve", nes tai yra visoje Europoje minima Europos diena.

Antradienį Seimas po pateikimo pritarė Atmintinų dienų įstatymo papildymo projektui, kuriame numatyta atmintinomis dienomis paskelbti NATO ir Europos dienas. Kovo 29-ąją, kai Lietuva faktiškai tapo visateise NATO nare, siūloma paskelbti NATO diena. Europos dieną siūloma minėti gegužės 9-ąją.

Šį diskusijas sukėlusį projektą dar svarstys Seimo frakcijos ir komitetai. Atmintinų dienų įstatymas priimtas 1997 m. liepos 3 dieną. Jame yra įrašytos 29 atmintinos dienos.