Vilniaus tarptautinio "Rotary" klubo nariai kitą savaitę surengs pirmą nemokamą šviečiamąjį seminarą, kurio metu kalbės, kaip švietimo įstaigoms pritraukti privačių ir juridinių asmenų paramos lėšas, aptars įvairių pritraukimo būdų privalumus ir trūkumus bei pasiūlys paramos fondo veiklos modelį.

Rotariečiai taip pat parengs metodinę medžiagą, informaciją skelbs internete.

Dabar galiojantis Gyventojų pajamų mokesčio įstatymas leidžia mokesčių mokėtojams ne daugiau kaip 2 proc. į biudžetą mokamos pajamų mokesčio sumos pervesti bet kuriai įstaigai, pagal Labdaros ir paramos įstatymą turinčiai teisę gauti paramą.

"Šį įstatymą galima panaudoti svarbiam visuomenės ir valstybės prioritetui - jaunosios kartos ugdymui ir švietimui", - penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius.

"Parama mokykloms yra labai svarbi", - tvirtino ministras. Pasak jo, nors valstybė per pastaruosius trejus metus mokykloms skyrė lėšų daugiau nei anksčiau buvo skiriama per dešimtmetį, mokymo įstaigų poreikiai labai dideli.

"Net jei 2-3 kartus padidintų investicijas mokykloms - jų vis tiek nepakaktų", - sakė ministras.

Jo teigimu, šis įstatymas suteikia galimybę mokykloms skaidriai panaudoti papildomas lėšas jaunimo švietimui, nes žmogus galės gauti ataskaitą, kaip panaudoti jo skirti pinigai.

Norintieji skirti 2 proc. pajamų mokesčio mokykloms, lėšas galės pervesti į mokyklų labdaros fondus arba specialias sąskaitas.

"Surinktos lėšos galės būti panaudotos mokyklų ūkinėms reikmėms, kultūrinėms programoms bei šelpimui", - mano Vilnius "Rotary" klubo valdybos narė Viktorija Trimbel.

Rinkos analizės ir tyrimų grupės (RAIT) vasarį atlikta apklausa parodė, kad dauguma Lietuvos gyventojų nieko nežino apie galimybę dalį savo pajamų mokesčio skirti labdarai ir tik septintadalis ketina šia galimybe pasinaudoti.

Anot apklausos rezultatų, daugiausiai - 27,9 proc. gyventojų, planuojančių dalį savo pajamų mokesčio skirti paramai, ketina paremti mokyklą, 16,3 proc. - labdaros ar paramos fondą, 12,9 proc. - visuomeninę organizaciją.