Šiandien riba tarp iškilmingoms progoms ir kasdienai skirtų indų baigia išnykti. Iš gražių, estetiškų lėkščių norime valgyti kiekvieną dieną, todėl pravartu ne investuoti tūkstančius į prabangų pietų servizą, o įsigyti universalių, madingų indų, kuriuos galėsime pritaikyti įvairioms progoms.

Santūrumas ir kičas

Sostinės “Dorado” parduotuvių tinklo vadovės Ingridos Fedaravičienės teigimu, šiuo metu indų stiliuje vyrauja dvi ryškios tendencijos: rytietiška ir skandinaviška.

Pirmoji daugiau skirta subtiliems, santūriems žmonėms. Linijos ir formos tiesios, lygios. Pedantiškas ir sterilus stalas dvelkia Rytų šalių kultūra ir tradicijomis. Toks stalas neerzina, neblaško.

Jis serviruojamas pasitelkus Feng shui principus: kiekvienas daiktas turi jam skirtą patogiausią ir tinkamiausią vietą, daiktų nei per daug, nei per mažai, tik tiek, kiek būtinai reikia. Rytietiško stalo dekore vyrauja simetrija ir kampuotos formos, balta ir juoda spalvos.

Tobulumu dvelkia kampuotos lėkštės. Prie jų derinamos masyvios taurės. Charakteringa detalė - pailgas indelis su trimis įdubėlėmis. Jis tinka alyvuogėms, riešutams ir džiovintiems vaisiams ar padažams.

Kita tendencija - skandinaviška arba kaimiška. Lėkštės paprastų, masyvių tradicinių formų, indai papildyti pintais ir mediniais elementais, stalo įrankiai sunkūs, primenantys močiučių laikus. Stikliniai indai ir taurės taip pat masyvios, aptakių formų.

“Toks stalas - visiška priešingybė rytietiškam. Jame gausu indų ir detalių, spalvų, jis ryškus ir žaismingas. Jis šiek tiek kičinis, tačiau jaukus, leidžiantis jaustis laisvai”, - aiškina I.Fedaravičienė.

Žaismingos formos

Uždarosios akcinės bendrovės “Scilis” direktorė Ina Arefjeva sako, kad rytietiška virtuvė Lietuvoje sparčiai populiarėja.

Ant rytietiško stalo dengiama balta staltiesė, o ant jos po lėkštėmis dedamos iš šiaudelių pintos servetėlės. Lėkštės geometrinių formų - kampuotos - trikampės ar kvadratinės arba primenančios lašą, jų dedama daug ir įvairių dydžių.

Prie įprastų lėkščių derinami nedideli įvairių formų indeliai. “Iš prancūziško porceliano pagaminti indeliai yra vienspalviai, tačiau žaismingų formų: kriauklės, delfino, lapelio, obuolio. Jie skirti medui, uogienei, sviestui, užkandžiams ir labai pagyvina stalą, kuris yra gana asketiškas, juodai baltas”, - pastebi I.Arefjeva.

Kitas stilius - prabangus klasikinis. Šie indai labai primena mūsų močiučių servizus, dekoruotus subtiliais ornamentais, gėlių motyvais, su reljefiniais apvadais, puoštais auksu. Prie šių indų dera klasikinės krištolo taurės, prabangios sidabro žvakidės ir vazelės, brangūs stalo įrankiai. Suprantama, taip serviruotas stalas skirtas ne kasdienai, o iškilmingoms progoms.

Kasdienai I.Arefjeva siūlo 1960 metų dvasią atspindinčius indus. Pastelinės spalvos, paprastos formos, klasikiniai stalo įrankiai - viskas be jokių pretenzijų. Svarbu patogumas ir funkcionalumas. Toks stilius universalus: tiks ir šiokiai dienai, ir šventei, tereikės keleto ryškesnių akcentų.

Keramika dvelkia šiluma

Uždaroji akcinė bendrovė “Mantvilė” siūlo naujovę - atsparius dūžiams vokiškus keramikos indus. “Iki šiol prekiauta daugelio rūšių atspariais dūžiams stiklo indais, tačiau jie šiek tiek atsibodo, nes yra savotiškai šalti, nors ir labai praktiški, stiprūs”,- sako bendrovės atstovė Rita Butkevičienė.

Tuo tarpu keramika dvelkia šiluma, ją kur kas maloniau paimti į rankas. Visais laikais, nepriklausomai nuo mados tendencijų, keraminiai indai kaip tik tuo traukė pirkėjus ir neprarado populiarumo. Tik jie buvo labai neatsparūs: dažnai skilinėjo, nutrupėdavo kraštai. Su naujos kartos keramika taip nenutiks.

“Indų stiliaus tendencijos, kaip ir mados, nėra labai griežtai apibrėžtos. Ir spalvų, ir formų požiūriu vyrauja įvairovė. Ir baltas, ir spalvotas indas gali būti madingas”, - tikina R.Butkevičienė.

Jos teigimu, nauja tai, kad atsiranda įvairesnių formų, nesibaiminama su jomis eksperimentuoti. Kampuotos lėkštės jau nėra ypatinga naujiena, nors išlieka madingos. Tačiau atsiranda žvaigždžių, gėlės, lašo formos indai. Arba originalios formos dubenys, kurių kraštai skirtingo aukščio. Žmonės nesibaimina netradicinių sprendimų, nebesijaudina, kas ką pagalvos.

Populiarūs skaidraus bespalvio stiklo indai, be jokių raižymų, ornamentų ar gėlyčių. Jie daugiausiai skirti desertams, vaisiams, saldumynams. Tai didelės lėkštės, lėkštelės, dubenys, piramidės.

“Juose ypač išryškėja maistas. Kadangi saldumynai ir desertai paprastai patiekiami išradingai, puošti vaisiais, užpilais ir kitomis dekoratyvinėmis detalėmis, toks indas ypač tinka tam pabrėžti, neužgožia maisto”, - mano pašnekovė.