Teisininkai rekomenduoja ieškoti abipusio sutarimo

Asmuo, įregistravęs prekių ženklą įstatymų numatyta tvarka, tampa jo savininku ir įgyja teisę kontroliuoti jo panaudojimą. Niekas be prekių ženklo savininko leidimo neturi teisės savo veikloje naudoti tapataus ar klaidingai panašaus žymens, iš kurio yra sudarytas prekių ženklas. Panašiai reglamentuojama ir juridinio asmens pavadinimo teisinė apsauga. Civiliniame kodekse yra įtvirtinta nuostata, kad juridinio asmens vardas yra jo nuosavybė, todėl draudžiama naudoti kitos įmonės pavadinimą be jos sutikimo. Todėl juridinis asmuo, kurio teisė į vardą yra pažeista, jį neteisėtai panaudojant interneto svetainei sukurti, turi galimybę kreiptis į teismą ir reikalauti, kad pažeidėjas nutrauktų neteisėtus veiksmus, išregistruotų domeno vardą iš sistemos, ir atlygintų tais veiksmais padarytą žalą.

Taip pat egzistuoja galimybė siekti, jog asmuo padengtų viską, ką gavo naudodamas pavadinimą be jo savininko sutikimo. Tokių veiksmų ėmimosi galimybė numatyta ir prekių ženklų savininkams. Sprendžiant tokio pobūdžio ginčus teismine tvarka, teismas dažniausiai yra prašomas įpareigoti kaltąjį asmenį ne tik nutraukti neteisėtus veiksmus, bet ir perkelti domeno nuosavybės teises juridiniam asmeniui, kurio teisė į vardą buvo pažeista. Nors įstatyme nenumatyta privaloma išankstinė ne teisminė ginčo sprendimo procedūra, tačiau siekiant užkirsti kelią neteisėtam domeno vardo naudojimui ir juridinio asmens teisės į vardą ar prekių ženklo savininko teisių pažeidimams, būtina siekti taikaus problemos išsprendimo, kreipiantis į domeno vardo savininką dėl neteisėtų veiksmų nutraukimo ir žalos atlyginimo. Nepavykus susitarti taikiai, ginčo nagrinėjimas galėtų persikelti į teismą. Bandymas taikiai išspręsti iškilusią problemą yra teigiamai vertinamas teismuose.

Nesąžininga konkurencija ar siekis pasipelnyti?

Domenas be savo tiesioginės funkcijos atlieka ir įmonės ar prekių ženklo atpažinimo funkciją bei yra svarbi priemonė, padedanti įmonei reklamuoti ir realizuoti savo prekes bei paslaugas. Tapataus ar panašaus žymens naudojimas kito asmens interneto svetainės vardui gali būti nuostolingas įmonei. Visų pirma, domeno savininkas gali nesąžiningai naudotis kito asmens vardo ar prekių ženklo žinomumu ir reputacija asmeninei naudai gauti. Antra, visuomenė yra klaidinama bei painiojama, šitaip pažeidžiant vartotojų teises. Trečia, teisių pažeidėjas, prisidengdamas kitos įmonės vardu, gali kompromituoti įmonę, pardavinėdamas nekokybiškas prekes ar teikdamas nekokybiškas paslaugas.

Galiausiai, susiklosto ir tokios situacijos, kai domeno sukūrimas panaudojant kito juridinio asmens vardą ar prekių ženklą yra tikslingas, siekiant pasipelnyti ir teises į domeną parduoti brangesnėmis negu rinkos kainomis. Dėl šių priežasčių, atsiradus įtarimams dėl domeno savininko nesąžiningumo, rekomenduojama kaupti informaciją apie tai, kokią žalą daro domeno vardo naudojimas, tikslingą teisių pažeidimą bei teisių pažeidėjo nesąžiningumą, tam, kad teismas galėtų nustatyti patirtą žalą ir priimti nukentėjusio asmens interesus tenkinantį sprendimą.