Kai kam galėtų pasirodyti, jog tai eilinė slapta studentų organizacija, sprendžiant iš pavadinimo, neužsiimanti jokiais rimtais dalykais. Vis tik neginčijamas faktas - šios organizacijos nariai jau beveik du šimtus metų valdo JAV.

Iš daugybės JAV veikiančių slaptų studentų organizacijų Kaukolė ir kaulai yra pati elitiškiausia. Kiekvienais metais į organizaciją priimama tik apie penkiolika naujų narių. Šiuo metu organizacija turi šiek tiek daugiau nei 600 narių. Į organizaciją paprastai patenka jaunuoliai, kilę iš aukščiausią socialinę padėtį užimančių šeimų ir siekiantys ateityje padaryti politiko, teisininko ar finansininko karjerą.

Labai dažnai, baigę studijas Jeilio universitete, Kaukolės ir kaulų nariai tampa ambasadoriais, aukšto rango pareigūnais JAV Gynybos departamente (iki 1947 metų Karo departamentas) arba Centrinėje žvalgybos valdyboje (CŽV). Neįmanoma tiksliai nustatyti, kokią įtaką Kaukolės ir kaulų organizacijos nariai iš tiesų daro Gynybos departamente ar CŽV.

Niekas negali pateikti ir tikslaus sąrašo asmenų, priklausančių Kaukolės ir kaulų organizacijai. Žinomi tik pavieniai asmenys, kurie neslepia priklausomybės šiai slaptai organizacijai. Iš esmės kiekvienas Jeilio universiteto auklėtinis potencialiai yra slaptos Kaukolės ir kaulų organizacijos narys.

Ši slaptoji organizacija arba brolija įkurta 1832 metais. Vienas iš jos įkūrėjų yra Williamas Russellas. 1832-1833 metais jis buvo Jeilyje įsteigto Phi Beta Kappa skyriaus vadovas.

(Philosophia Biou Kubernetes/Išminties meilė – gyvenimo vadovas) yra didžiausia JAV organizacija, vienijanti akademinę bendruomenę. XIX amžiaus 3-jame dešimtmetyje JAV parsidėjus antimasoniniam vajui, įtarimas krito ir ant savo slaptumu garsėjančios Phi Beta Kappa.

Naujos organizacijos, Kaukolės ir kaulų, įsteigimas turėjo užtikrinti Phi Beta Kappa Jeilio skyriaus vadovo saugumą. Tačiau glaudūs ryšiai Kaukolės ir kaulų organizacijos narius sieja ne tik su Phi Beta Kappa. Jau minėtas W.Russellas siejamas ir su Bavarijos (Vokietija) Illuminati ordinu.

Dažnai teigiama, jog Illuminati ordinui savo galia ir įtaka prilygsta tik masonai. Slaptoji bendruomenė 1776 metais buvo suburta bavarų profesoriaus Adamo Weishaupto iniciatyva. Iliuminatų tikslas - slapta valdyti pasaulį. Siekiant šio tikslo, iliuminatai visomis išgalėmis bando skleisti savo įtaką įvairių pasaulio valstybių vyriausybėse, Jungtinėse Tautose, skirtingose religinėse bendruomenėse, svarbiausiose verslo grupėse ir pan.

Kalbama apie tai, jog iliuminatai siekia sukurti vieną pasaulinę vyriausybę. 1797 metais jėzuitas Augustinas de Barruelis iliuminatų ordiną pavadino viena svarbiausių pasaulinių blogio jėgų. Iliuminatus su Kaukolės ir kaulų brolijos nariais sieja garsusis Naujos pasaulio tvarkos (New World Order) projektas. Po Sovietų Sąjungos žlugimo apie Naują pasaulio tvarką prakalbo tuometinis JAV prezidentas ir buvęs CŽV direktorius George'as Herbertas Walkeris Bushas. Galbūt kaip tik šiuo metu, prisidengiant globalizacijos šūkiu, yra kuriamas vienas pasaulis su viena vyriausybe, kurios sprendimų priėmimą kontroliuotų (arba jau kontroliuoja) viena slapta organizacija.

Kaukolės ir kaulų brolijai priklauso ne tik Naują pasaulio tvarką paskelbęs G.H.W. Bushas. Dabartinis JAV prezidentas G.W.Busho Kaukolės ir kaulų nariu tapo 1967 metais. Brolijai priklausė ir dabartinio prezidento senelis, G.H.W. Busho tėvas, Prescottas Sheldonas Bushas. Taigi ištisa Bushų dinastija priklauso tai pačiai slaptai organizacijai, o kartu ir JAV valdančiajam elitui.

Vienas iš brolijos įkūrėjų, o kartu ir pirmasis brolijos narys, tapęs JAV prezidentu (1909-1913) - Williamas Howardas Taftas. Kada tiksliai Kaukolė ir kaulai tapo viena galingiausių slaptųjų organizacijų, kontroliuojančių JAV vykdomą užsienio politiką, nėra visuotinai sutariama. Vieni šaltiniai Kaukolės ir kaulų įsitvirtinimą JAV valdančiajame elite sieja su brolijos nariu Alphonso Taftu, JAV prezidento W.H.Tafto tėvu, kuris 1876 metais tapo JAV Karo departamento vadovu. Kiti šaltiniai brolijos iškilimą linkę sieti su JAV prezidento Williamu McKinley (1897-1901) valdymo metais. Šiuo atveju kalbama apie brolijos nario, būsimo prezidento, W.H.Tafto įtakos išaugimą.

Teigiama, jog būtent per W.H.Taftą brolija inicijavo JAV karą prieš Ispaniją 1895-1989 metais. Po JAV-Ispanijos karo, t.y. 1900 metais, W.H.Taftą tuometinis JAV prezidentas W.McKinley paskyrė civiliniu administratoriumi Filipinuose. Kadangi tarp abiejų versijų esminių prieštaravimų nėra, tai galima sakyti, jog Vašingtono vykdomai užsienio politikai brolijos narių sprendimai lemiamą įtaką turi nuo XIX amžiaus 10-ojo dešimtmečio.

Egzistuoja labai daug teorijų apie tai, kaip Kaukolės ir kaulų brolijos nariai JAV sukūrė vadinamąją Žvalgybos bendruomenę (Intelligence Community). Nėra paslaptis, jog 1947 metais Karo departamento pertvarkymą į Gynybos departamentą ir CŽV sukūrimą inicijavo Kaukolės ir kaulų brolijos narys, Henry Lewisas Stimsonas. Faktas vertas dėmesio - H.L.Stimsonas dirbo net penkių JAV prezidentų administracijose.

Sąmokslo teorijose skirtingai vertinamas JAV prezidentas (1969-1974) Richardas Nixonas. Vieni teigia, jog R.Nixono prezidentavimo metu Kaukolės ir kaulų pozicijos susilpnėjo. Pateikiama įtikinama istorija apie tai, kaip brolija suorganizavo Watergate'o skandalą, norėdama pašalinti R.Nixoną. Kiti teigia, jog kaip tik G.H.W. Bushas ir R.Nixonas parengė planą kaip pašalinti JFK (Johnas Fitzgeraldas Kennedy, JAV prezidentas nušautas 1963 metais).

Kaukolės ir kaulų brolijos sprendimu 2004 metų JAV prezidento rinkimuose turėti du stipriausius kandidatus gali būti siekiama dviejų tikslų.

Pirma – siekiama eliminuoti galimybę rinkimus laimėti ne brolijos nariui.

Antra – siekiama pakeisti G.W.Bushą, kuris nesugebėjo pateisinti brolijos lūkesčių.

Kas galėtų paneigti, kad brolija siekia vienu šūviu nušauti du zuikius?

Visa ši istorija pagrįstai gali būti traktuojama kaip sąmoningai klaidingas kai kurių faktų interpretavimas.