Avokada

Naudinga odos jaunystei

Avokadose yra nemažai riebalų, tačiau dauguma jų naudingi – suteikia odai jaunatviškumo, lygumo, netgi padeda neutralizuoti kenksmingus kitų produktų riebalus, o tai reiškia, kad šis vaisius gali Jums padėti numesti svorio. Avokadai mažina cholesterolio kiekį kraujyje, yra puikus kalio šaltinis – pastarasis padeda pašalinti iš kūno nuodingus toksinus. Avokadose rasite patį efektingiausią derinį kovai su senatve – vitaminus E ir C, kurie surenka sendinančius organizmą laisvuosius radikalus ir atkemša arterijas.

Braziliški riešutai

Naudingi plaukams, nagams ir odai

Šie riešutai yra seleno šaltinis, kuris būtinas Jūsų plaukams, nagams ir odos elastingumui. Selenas taip pat apsaugo nuo infekcijų, sutvirtina širdies raumenis ir netgi valo veido odos spuogus. Braziliškuose riešutuose taip pat gausu cinko, kuris padeda kovoti su odos išsausėjimu, įvairiomis egzemomis bei žvyneline. Taigi valgykite juos ir turėsite mažiau raukšlių bei odos pažeidimų.

Brokoliai

Naudingi širdžiai

Kadangi šis produktas neatskiriamas nuo antioksidantų, jame gausu betakarotino, kuris apsaugo organizmą nuo vėžio ir kitų ligų. Šioje daržovėje gausu folio, kuris padeda įsisavinti cukrų ir mažina širdies ligų riziką. Brokoliuose daug skaidulų, kurios gyvybiškai svarbios kovojant su skrandžio vėžiu, širdies sutrikimais.

Kopūstai

Naudingi kovojant su vėžiu

Tai, ko gero, labiausiai nusibodusi daržovė, kurią dažniausiai sutiksime mokyklos valgyklų meniu, bet iš tikrųjų joje gausu puikių medžiagų, kurios stiprina organizmą ir padeda kovoti su vėžio ląstelėmis. Tyrimai parodė, kad žmonės, kurie valgo kopūstus bent kartą per savaitę, palyginus su tais, kurie valgo tik kartą į mėnesį, trečdaliu rečiau suserga vėžiu.

Uogos

Naudingos odos elastingumui

Mėlynės, juodieji serbentai, avietės ir spanguolės – visos jos suteikia kūnui fibrilinio baltymo. Tai proteinas, kuris reikalingas, kad oda būtų elastinga, lygi ir sveikos spalvos. Juodieji serbentai ypatingai naudingi, nes apsaugo odą nuo ultravioletinių spindulių žalos ir stabdo senėjimo procesą, kuris vyksta, kai oda veikiama saulės. Spanguolės ir mėlynės padeda kovoti su cistomis, nes stabdo žalingas bakterijas šlapimtakiuose.

Žuvies taukai

Naudingi širdžiai stiprinti, kovoti su raukšlėmis ir diabetu

Žuvies taukai yra geriausias omega 3 rūgščių šaltinis, kurias šiaip gamina ir pats organizmas. Omega 3 rūgštys naudingos kovojant su širdies ligomis, diabetu ir artritiniu reumatizmu. Šitie riebalai taip pat pašalina odos sausumą ir daro ją elastingesnę, todėl sumažina raukšlių tikimybę. Garsenybės laikosi lašišos dietos, kuri efektyviai padeda kovoti su senėjimu, - oda išlyginama ir sustangrinama per tris dienas. Šiais užterštos atmosferos laikais būtina vartoti papildomai omega 3 rūgščių, kurių daug tune, sardinėse, menkėje ir ančiuviuose.

Vynuogės

Naudingos suglebusiai odai sustangrinti

Mėlynos ir raudonos vynuogės turi 20 žinomų antioksidantų, kovojančių su laisvaisiais radikalais, kurie skatina odos ligas ir raukšlių atsiradimą. Šie antioksidantai koncentruojasi vynuogės odelėje, todėl visada pirkite kuo tamsesnės spalvos vynuoges. Taip pat visose vynuogėse yra medžiagų, kurios stiprina kapiliarus ir apsaugo nuo venų išsiplėtimo bei odos suglebimo.

Morkos

Naudingos cholesteroliui mažinti, apsaugoti odą nuo neigiamo saulės spindulių poveikio.

Mėgstamiausiame kiškių maiste gausu vitamino C, kuris padeda lieknėti ir kovoti su senėjimo procesais. Vienas tyrimas parodė, kad suvalgytos dvi morkos per dieną sumažina cholesterolio kiekį kraujyje 10 proc. Apvirkite daržovę, kad maistingosios medžiagos išsiskirtų ir gausite labai daug betakarotino. Medicinai žinoma, kad žmonės, kurių organizme trūksta betakarotino, labiau linkę sirgti širdies ligomis ir vėžiu. Šitos gerosios medžiagos taip pat apsaugo nuo saulės spindulių, o tai ypač svarbu šviesios odos žmonėms.

Citrusiniai vaisiai

Naudingi kovai su infekcijomis

Apelsiną galime pavadinti medžiagų, reikalingų kovai prieš vėžį, pakuote. Tai puikus kalogeno šaltinis, kuris gamina vitaminą C ir apsaugo organizmą nuo įvairių infekcijų. Kitas nuostabus vaisius yra greipfrutas, kuriame gausu skaidulų, žymiai sumažinančių cholesterolio kiekį ir apsaugančių nuo arterijų užsikimšimo.

Svogūnai ir česnakai

Naudingi apsaugai nuo peršalimo

Galbūt nuo Jūsų burnos kvapas pavalgius šių daržovių nebus pats maloniausias, bet jos padeda kovoti su vėžiu ir mažina kraujo krešėjimą. Taip pat šiose daržovėse esančios medžiagos turi antibakterinių, priešuždegiminių savybių, kurios apsaugo nuo peršalimo ir gripo. Nuo įvairių uždegimų ypatingai sensta oda, todėl reikia su tuo kovoti.

Pomidorai

Naudingi kovai prieš vėžį

Medžiagos, esančios pomidoruose, mūsų kūne formuoja raudonąjį pigmentą. Taip pat stiprina pažeistas ląsteles, kurių „dėka“ senėja oda. Naujausi tyrimai parodė, kad pomidorai netgi apsaugo nuo psichinių negalių vyresnio amžiaus žmones, taip pat naudingi kovoje prieš prostatos, krūties ir gimdos kaklelio vėžį.

5 būdai išmintingai pasinaudoti maistu:

1. Daržoves ir vaisius valgykite lengvai apvirtus, apkeptus, nes tada išsiskiria naudingiausios medžiagos.

2. Visada naudokite tik šviežiausius produktus.

3. Šviežias daržoves stenkitės suvartoti kuo greičiau, nes bėgant laikui juose mažėja naudingų medžiagų.

4. Virtos daržovės netenka beveik 70 procentų vitaminų, todėl naudokite kiek galima mažiau vandens, o iš nuoviro ruoškite sriubas.

5. Visą reikalingą medžiagų kiekį gausite, jeigu nuolatos valgysite troškintą liesą mėsą, šaknines ir ankštines daržoves bei vaisius.

Midijos su pomidorų pasta ir čili

1 svogūnas, pjaustytas kubeliais,
3 česnako skiltelės, susmulkintos,
1 raudonasis čili, supjaustytas,
900 g pomidorų piure,
2 valgomieji šaukštai pomidorų pastos ,
2 arbatiniai šaukšteliai cukraus,
2 kg midijų, išvalytų,
2 valgomieji šaukštai kapotų petražolių,
1 valgomasis šaukštas baziliko.

Pakepinkite svogūnus, česnaką ir čili vandenyje kol suminkštės. Įdėkite pomidorų piure, pastą ir cukrų. Uždenkite ir patroškinkite 20 minučių.

Sudėkite midijas ir virkite 5 minutes (būtinai išrinkite neprasidariusias geldeles).

Suberkite kapotas žoles ir truputį patroškinkite. Patiekite su traškia balta duona. Ši puiki vakarienė apsaugos Jus nuo raukšlių, širdies ligų, infekcijų ir vėžio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)