K. Ašmys teigia, kad negali VMI pateikti duomenų, nes kitaip pažeistų konfidencialų susitarimą su klientu – visa informacija gali būti panaudota prieš H. Daktarą šio baudžiamojoje byloje.

Advokato skundą trečiadienį išnagrinėjęs Vilniaus apygardos administracinis teismas sprendimą žada skelbti lapkričio 22-ąją, DELFI informavo teismo atstovė Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

Vilniuje advokato praktika užsiimantis K. Ašmys teismui nurodė, kad VMI domina visos jo finansinės operacijos nuo 2005-ųjų rugsėjo 27-osios iki 2008-ųjų gruodžio 31-osios.

K. Ašmio nuomone, VMI nurodymas pateikti duomenis yra neteisėtas ir pažeidžiantis jo, kaip advokato, įstatyme saugomą interesą. Jis teismui nurodė neabejojąs, kad VMI patikrinimas yra nukreiptas prieš H. Daktarą, nes atliekant kratą jo namuose buvo rastos ataskaitos apie šiuo metu labai sunkiais nusikaltimais įtariamam Henytei suteiktas teisines paslaugas.

Teisininkas tvirtino, kad iš ikiteisminio tyrimo pareigūnų gavo žodinę informaciją, jog patikrinimu esą siekiama nustatyti H. Daktaro patirtų išlaidų dydį.

Analogiškus patikrinimus VMI atlieka ir pas Henytės sutuoktinę bei kitus giminaičius.

„VMI nurodymas pateikti informaciją negali būti pagrįstas, nes pateikti duomenys bus panaudoti baudžiamojoje byloje prieš mano klientą“, – skunde teismui aiškino K. Ašmys.

Tuo tarpu Vilniaus apskrities VMI nesutinka su Henytės advokato išsakytais teiginiais ir teigia, kad reikalaudami duomenų jie siekia patikrinti teisininko veiklos skaidrumą.

K. Ašmys Kauno nusikaltėlių garsenybę gina maždaug nuo 2005-ųjų.

DELFI primena, kad H. Daktaro byloje ikiteisminis tyrimas jau baigtas, šiuo metu įtariamieji susipažįsta su bylos duomenimis.

Iki gruodžio 5-osios suimtam H. Daktarui pareikšti galutiniai įtarimai dėl 19 nusikalstamų veikų.

Be jau antrą bylą Strasbūre Lietuvai iškėlusio H. Daktaro įtarimai yra pareikšti dar 14 asmenų. Dar 6 asmenims ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas dėl jų mirties, o keliems – dėl senaties.

Pareigūnų įtarimuose nurodyta, kad H. Daktaras su savo bendrais 1993-2000 metais subūrė ir vadovavo nusikalstamai grupuotei, kurios nariai reketavo ir plėšė verslininkus bei žudė gaujai nepalankius asmenis. Grupuotė laisvai disponavo šaunamaisiais ginklais bei sprogmenimis.

Nustatyta, kad grupuotė palaikė ryšius su Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos ir Latvijos nusikalstamo pasaulio atstovais. Grupuotės vadeiva yra laikomas ir šiuo metu teisiamas H. Daktaro labai artimas bičiulis Egidijus Abarius (Goga), kuris tvarkė gaujos piniginį fondą – į jį nusikaltimus darantys asmenys turėjo mokėti po 10 proc. nuo gauto „pelno“.

Teismo Lukiškių kalėjime laukiantis H. Daktaras rugsėjo 23-iąją įkalinimo įstaigos prižiūrėtojams įkliuvo neblaivus – atlikus kraujo tyrimus buvo rastos 0,5 promilės alkoholio. Už tai Henytei teko praleisti karceryje vienuolika dienų.