Šiemet didžiausią moliūgą užauginusi maisto ruošimo mokytoja iš Tytuvėnų profesinės mokyklos Kelmės raj. Jadvyga Šaulienė sakė nieko ypatingo moliūgą augindama nedarė.

„Gamta jį užaugino, lietus – užaugo visiškai natūraliai, niekuo jo netręšiau. Iš vieno daigo augo keturi moliūgai, tačiau kiti trys išaugo gerokai mažesni. Labai vertinu moliūgus kaip daržoves ir ne tik pati iš jų gaminu, bet ir savo mokinius mokau – dažniausiai virti pertrintas sriubas, troškinius. Taip pat spaudžiu moliūgų sultis, juos konservuoju, draugės moliūgus šaldo ir naudoja visą žiemą“, – pasakojo trečius metus moliūgus auginanti ūkininkė.

Antrąją vietą didžiausiųjų rinkimuose užėmė uteniškio Algimanto Motiejūno užaugintas moliūgas, svėręs 66,9 kg, jo perimetras – 2,14 m. Trečioji vieta atiteko Anicetos Pakėnienės iš Kėdainių 63,9 kg ir 2,44 m milžinui.

Kitas į prizinę vietą pretendavęs ūkininkas, moliūgus auginantis jau septintus metus ir užauginęs 62,9 kg sveriantį milžiną, sakė nesitikėjęs, kad priesmėlio žemėje gali užaugti toks didelis. „Pasodinome du daigus, vienas neprigijo, o ant kito daigo užsimezgė keliolika vaisių, sveriančių nuo 7 iki 50 kilogramų. Šiais metais buvo daug lietaus, tad užaugo dideli, tačiau pirkėjai tokių milžinų nenori – geriausiai perkami 3–5 kg sveriantys moliūgai“, – sako 62 metų pensininkas Petras Zarauskas iš Alytaus raj., Vabalninkų kaimo. Vyras pasakoja, kad jo šeimininkė moliūgą naudoja varškės apkepams, blynams kepti, konservuoja moliūgus žiemai, spaudžia iš jų sultis.

Dauguma moliūgus-milžinus užauginusių ūkininkų po finalinio renginio savo moliūgus paaukojo paramos ir labdaros organizacijai „Maisto bankas“, kuris moliūgus išdalins skurstantiems Lietuvos žmonėms. „Tokių didelių šiemet priaugo, kad nei pats suvalgysi, nes suges prapjovus, nei kam nuveši, nei parduosi, nes pakelti neįmanoma. Gerai, kad iš mūsų juos paims ir atiduos tiems, kuriems jie bus reikalingi“, – vienbalsiai kalbėjo ūkininkai.