• Gvardija

    Kol kas pretendentas į Vyriausybės vadovus neskuba atskleisti galimų ministrų pavardžių.

    "Nenorime, jog Prezidentas kandidatų pavardes pirmiausia sužinotų iš spaudos", - perfrazuodami V.Adamkaus priekaištą buvusiai Vyriausybei tylėjimo priežastis motyvuoja naujosios Seimo daugumos atstovai.

    Kandidato į premjerus A.Brazausko teigimu, jei tektų formuoti ministrų kabinetą, jis pirmiausia remtųsi kvalifikacijos, atsakomybės ir moralės reikalavimais.

    Komanda

    A.Brazauskas, kalbėdamas apie būsimąjį kabinetą, užsimena, jog kandidatai į jį turėtų būti atrenkami ne pagal partinį principą, bet atsižvelgiant į jų profesionalumą. "Visiškai devalvavome kai kurias žmonių savybes, reikalingas valdymui, iškeldami partinę priklausomybę", - vakardienos Seimo posėdyje teigė jis.

    Tuo tarpu Seimo Socialdemokratų frakcijos nariai užsimena, jog naujajame ministrų kabinete turėtų atsirasti nemažai dabartinių parlamentarų.

    Socialdemokratai pažymi, jog būsimojo ministrų kabineto narius pirmiausia rinksis pats premjeras. Tiek socialdemokratai, tiek jų partneriai socialliberalai greičiausiai turės tik pritariamąjį balsą.

    "Ministrus renkasi A.Brazauskas. Kas konkrečiai bus siūlomas į vienas ar kitas pareigas, galima tik numanyti, nes kandidato į premjerus nuomonė gana greitai keičiasi", - aiškina socialdemokratai.

    Neoficialiomis žiniomis, siekiant išsaugoti euroatlantinės integracijos tęstinumą, naujajame ministrų kabinete savo postus turėtų išlaikyti socialliberalų deleguotas užsienio reikalų ministras Antanas Valionis ir liberalų teiktas krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius.

    Visai realu, jog savo poste liks ir socialliberalų teiktas žemės ūkio ministras Kęstutis Kristinaitis. Socialdemokratų lyderis, kaip teigiama, linkęs pamiršti anksčiau savo "partiečių" išsakytus priekaištus šiam ministrui.

    Kaip LŽ rašė, Seimo Socialdemokratų frakcijos seniūnas Vytenis Andriukaitis kaltino K.Kristinaitį nesusidorojant su jam pavestu darbu ir žadėjo inicijuoti interpeliaciją šiam ministrui.

    Iš buvusios komandos savo poste gali likti ir Kultūros ministerijos vadovas Gintautas Kėvišas. Kiek mažiau turi galimybių išsilaikyti socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė bei švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius.

    Kaip kandidatas į pastarojo ministro vietą minimas dabartinis ivietimo ir mokslo ministerijos Mokslo ir studijų departamento Studijų skyriaus vedėjas Rimantas Vaitkus.

    Jaunimas

    Socialdemokratų teigimu, A.Brazauskas į ministerijas turėtų atsivesti "jaunimo". Kaip pavyzdys pateikiamas galimas kandidatas į ūkio ministrus, dabartinis Seimo narys 45 metų Alfonsas Macaitis. Teigiama, jog šis parlamentaras, buvęs ilgametis Lietuvos komjaunimo vadovas, vėliau verslininkas, nuo pat organizacijos įsikūrimo priklausęs LDDP, savo partijos kolegų labai vertinamas.

    A.Macaitis neoficialiai buvo minimas tarp galimų kandidatų į premjerus, jei dėl vienokių ar kitokių priežasčių šių pareigų nebūtų galėjęs eiti A.Brazauskas.

    Pačiu jauniausiu A.Brazausko kabineto nariu galėtų tapti buvęs aplinkos viceministras Arūnas Kundrotas, galimas Aplinkos ministerijos vadovas. "Prezidento V.Adamkaus žmogumi" vadintas viceministras iš savo posto pasitraukė Aplinkos ministerijai vadovauti ėmus liberalui Henrikui Žukauskui.

    Kaip galimas naujasis Sveikatos apsaugos ministerijos vadovas minimas Seimo narys, medikas Juozas Olekas. Neoficialiais duomenimis, užimti šį postą nieko prieš neturėjo Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų vadovas Antanas Vinkus.

    Vadovauti Susisiekimo ministerijai gali ateiti dabartinis viceministras Rimvydas Gradauskas. Kaip kandidatai į šį postą minimi ir parlamentaras Valentinas Greičiūnas bei "Lietuvos geležinkelių" vadovas Jonas Biržiškis.

    Į finansų ministro postą pretenduotų finansų analitikė Dalia Grybauskaitė bei buvęs ministras, Taupomojo banko vadovas Algimantas Križinauskas.

    Teigiama, kad didžiausią problemą būsimajam premjerui kelia Vidaus reikalų ministerija, kuriai šiuo metu vadovauja socialliberalų deleguotas Vytautas Markevičius. Socialdemokratų teigimu, A.Brazauskas šios ministerijos vadovą norėtų keisti, tačiau galimos pamainos nerandama iki šiol.

    Tuo tarpu, jei Seimas šiandien pritartų A.Brazausko kandidatūrai į premjero postą, paskirtasis ministras pirmininkas turėtų pradėti oficialias konsultacijas su galimais pretendentais į ministrus. Socialdemokratinės koalicijos frakcijos Informacijos centro vadovo Gedimino Kirkilo teigimu, balsavimą dėl Vyriausybės programos ketinama surengti jau liepos 12 dieną.

    Partneriai

    Kandidatų į ministrus pavardžių pretendentas į premjerus A.Brazauskas nelinkęs atskleisti ir savo partneriams - Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) atstovams. Socialliberalų lyderio, Seimo pirmininko Artūro Paulausko komandos nariai iki šiol dar nėra tikri, ar savo postus naujojoje Vyriausybėje išsaugos anksčiau ten deleguoti šeši ministrai.

    Pažadą, jog tiek ministrų A.Brazausko kabinete NS išsaugos, partijai pateikė A.Paulauskas, agituodamas už bendradarbiavimo susitarimo pasirašymą.

    Vakar po pristatymo Seime kalbėdamas NS frakcijoje, A.Brazauskas atsisakė konkrečiai įvardyti socialliberalams atiteksiančių portfelių skaičių, motyvuodamas tuo, jog atrodytų neetiškai, "kol dar nėra aišku, kas bus premjeras".

    Jis taip pat minėjo "nematąs ypatingų priežasčių, kad reikėtų keisti socialliberalų ministrus". Ligšiolinėje koalicinėje Vyriausybėje socialliberalai turėjo 6 ministrus - vidaus reikalų, užsienio reikalų, socialinių reikalų ir darbo, sveikatos apsaugos, žemės ūkio, švietimo ir mokslo. Kitus 7 ministrus buvo delegavę liberalai.

    "Nematau reikalo daryti kokias nors revoliucijas", - NS frakcijoje sakė A.Brazauskas.

    Neoficialiai socialliberalai teigia, jog kandidatas į premjerus diskutuoti su partneriais apie jų deleguotų ministrų likimą neskuba. "Mums buvo žadama, jog dėl mūsų ministrų bus tariamasi, diskutuojama. Jokios diskusijos nevyksta iki šiol", - vakar LŽ sakė socialliberalai.

    Tuo tarpu Seimo vicepirmininkas, socialliberalas Artūras Skardžius LŽ sakė, jog dėl socialliberalų turėtų 6 ministrų portfelių diskusijų net nekyla. "Mūsų ministrų skaičius išliks. Galbūt gali keistis kai kurios ministerijos", - sakė jis.

    Praėjusią savaitę NS su socialdemokratais pasirašė bendro veikimo susitarimą, kuriame įsipareigojo remti LSDP lyderio kandidatūrą į premjerus. Teigiama, jog viena pagrindinių susitarimų sąlygų buvo socialliberalų deleguotų ministrų skaičiaus išsaugojimas.

    Gvardija

    Vakar kalbėdamas su Socialliberalų frakcija, kandidatas į premjerus leido suprasti, jog būsimą ministrų komandą sudarys jaunesni žmonės.

    Per susitikimą socialliberalas Vytautas Kvietkauskas prašė A.Brazauską pakomentuoti gandus, jog į Vyriausybę jis atsives "seną, bet patikimą gvardiją", ir klausė, ar tai nepaveiks informacinės visuomenės plėtros.

    "Tų, kurie nepažįsta kompiuterio?" - replikavo kandidatas. 68 metų A.Brazauskas patikino neketinąs susirinkti savo amžiaus ministrų.

    Anksčiau tą pačią dieną A.Brazauskas pabrėžė, jog vykdomojoje valdžioje turi koncentruotis aukščiausią kvalifikaciją turintys žmonės. Pasak jo, tai taikytina ne vien tik ministrams, nes būtina suformuoti stabilų, atsakingą, nevienadienį, matantį perspektyvą valstybės valdymo aparatą.

    "Jeigu teks formuoti Vyriausybę ir kitas institucijas, pirmiausia bus atsižvelgiama į kvalifikaciją, atsakomybę ir moralines savybes", sakė kandidatas į premjerus.