Tačiau daugumai tai nepavyksta. Širdies ligos yra didžiausios tautų žudikės, teigiama, kad jos kasmet pasiglemžia apie 700 000 gyvybių vien JAV. O dar 61,8 mln. žmonių JAV turi tam tikrų širdies kraujagyslių problemų, o 1,1 milijono kasmet patiria širdies smūgius, teigia AŠA.

Taigi nėra geresnio laiko pasirūpinti savo širdies sveikata ir perimti jos kontrolę į savo rankas, ypač dar ir todėl, kad vasaris yra širdies sveikatai skirtas mėnuo. Geriausi kardiologai pateikia šiuos patarimus, kaip apsisaugoti nuo širdies ligų:

Nerūkykite: "Pats pirmasis kontroliuojamas širdies kraujagyslių ligų veiksnys yra rūkymas bei kvėpavimas tabako dūmais,” teigia Bolger. “Tai yra neįprastai galingas rizikos veiksnys.”

Judėkite: “Nepaisant jūsų svorio ir kitų rizikos veiksnių, žmonės, kurie yra aktyvūs, turi žymiai daugiau privalumų širdies kraujagyslių ligų prasme prieš tinginius,” teigia Bolger. “Nėra jokio vaisto, kuris būtų efektyvesnis nei sportas.” Geriausias pratimas yra tas, kuris teikia jums malonumą, o daugeliui žmonių tai yra vaikščiojimas. Tai daryti lengva, paprasta ir jums nereikia brangios įrangos.

Dr. Daniel Fisher, medicinos profesorius iš Niujorko universiteto medicinos mokyklos teigia, kad rekomenduojama kas dieną maždaug 30 minučių skirti sportui. Bendrai, priduria Fisher, “kuo daugiau, tuo geriau, ir kuo didesnis intensyvumas, tuo taip pat geriau.” Tačiau iš pradžių pasitarkite su savo gydytoju. “Juk mes neliepsime 95-mečiui bėgti maratono,” teigia jis.

Bet koks atliekamas pratimas turėtų suteikti jums energijos ir šiek tiek nuvarginti. “Sportas yra lyg savotiškas subalansuotojas. Jis padeda išvengti didelių kraujo spaudimo svyravimų,” teigia Bolger. “Jis yra puikiausia priemonė kovojant su stresu, be to, jūs geriau miegosite. O jeigu geriau miegate, geriau kontroliuojamas ir jūsų kraujo spaudimas.”

Tinkamai maitinkitės: " Ypatingai svarbu kontroliuoti savo svorį,” teigia Fisher.“ Svoriui didėjant auga ir padidėjusio kraujo spaudimo rizika.”

Riebalai turėtų sudaryti nuo 25 iki 30 procentų visų suvartojamų kalorijų, tačiau jums taip pat reikia atkreipti dėmesį į suvartojamų sočiųjų riebalų, polinesočiųjų riebalų ir mononesočiųjų riebalų proporcijas.

Baltymai turėtų sudaryti apie 15 procentų kalorijų. O angliavandeniai – pradedant sudėtiniais nesmulkintais grūdais, vaisiais ir daržovėmis – likusias kalorijas. Taip pat būtina kreipti dėmesį į porcijų dydį. “Jeigu įdarytuose grybuose gausu sūrio arba dešros, valgykite mažiau ir lėtai,” pataria Fisher.

Riebų maistą pakeiskite žaliomis daržovėmis arba vaisiais. Tai taip pat gali sumažinti netikėto širdies smūgio riziką, kuri padidėja kraujyje esant daugiau riebalų. Jeigu valgote sūrų maistą, po to išgerkite stiklinę vandens, kuris padės greičiau pasisotinti. O jeigu vis tik nesusilaikote, pasistenkite išvengti restoranų su salotų ir kitų patiekalų barais. “Vien tai, kad kartą pasielgėte netinkamai, nereiškia, kad kitą kartą negalite pasitaisyti,” teigia Bolger.

Sužinokite jums gyvybiškai svarbią statistiką: tai reiškia jūsų kraujo spaudimą ir cholesterolio lygį. “Didėjant jūsų kraujo spaudimui didėja ir širdies ir kraujagyslių ligų ir širdies smūgio rizika,” teigia Fisher. Sveikiems suaugusiems reikia stengtis, kad jų kraujo spaudimas neviršytų 140/90. Diabetu ir širdies ligomis sergančiųjų kraujo spaudimas turėtų būti žemesnis. “Kuo didesnės rizikos grupei priklausote, tuo agresyviau turėtumėte kovoti su rizikos veiksniais,” priduria Fisher.

Ir įsitikinkite, kad jūsų gydytojas pasako jums šiuos skaičius. “Tikrinantis sveikatą gydytojas turėtų užrašyti jūsų kraujo spaudimą,” teigi Fisher. “Jeigu jums jo nepasako, turėtumėte paklausti.” Dėl cholesterolio, jeigu jūsų bendras cholesterolis yra mažiau nei 200 mg/dL, širdies smūgio rizika yra sąlyginai žema, nebent turite kitų rizikos veiksnių. Žmonės, kurių cholesterolio lygis yra nuo 200 iki 239 mg/dL, priklauso rizikos grupei.

Kreipkitės paramos: Norėdami deramai rūpintis savo širdies sveikata, kreipkitės pagalbos. “Turėtumėte kalbėtis su savo gydytoju netgi jeigu esate jauni, jeigu jums tik dvidešimt,” teigia Fisher. “Išsitirkite cholesterolio kiekį kraujyje. Jeigu esate jauni, dažnai to daryti nereikės, tačiau deramai rūpintis sveikata privalote.”

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją