„Konstitucijos taurė visus penkerius metus buvo teikiama išskirtinai už drąsą. Už drąsą ginti savo ir kitų teises. Ši Konstitucijos taurė – ne išimtis. Todėl ją mes teikiame žmogui, išdrįsusiam garsiai pasakyti, kad įstatymo nuostata, prieštaraujanti konstitucinei teisei į teisingą apmokėjimą, yra negalima. Žmogui, kuris kiekvienam LR piliečiui priminė mažą, bet svarbią žinutę – valstybė, kurioje gyvename, yra mūsų valstybė. Todėl ir tvarką joje kuriame patys, kiekvienas iš mūsų,“ – teikdama apdovanojimą sakė Vilniaus universiteto Studentų atstovybės Teisės fakultete pirmininkė Jelena Larionova.

Nuo 2005 metų gyvuojantį apdovanojimą jau pelnė vilnietė Marija Simonova, kaunietės Aldona Gramauskienė su dukra Renata, profesoriai Viktorija Daujotytė - Pakerienė ir Edvardas Gudavičius, teisininkas Darius Jušinskas bei prezidentas Valdas Adamkus.

Šiemet Konstitucijos taurė buvo įteikta Teisės fakultete vykusioje konferencijoje-diskusijoje „Krizės ir jų iššūkiai Konstitucijos ginamoms žmogaus teisėms“. Pasak fakulteto dekano prof. Vytauto Nekrošiaus, gali būti dvi vienodos konstitucijos, bet žmonės pagal jas gyventi – labai skirtingai. Todėl kaip gyvename ir sprendžiame šiandienos iššūkius mūsų šaliai ir jos Konstitucijai – priklauso nuo kiekvieno iš mūsų pilietiškumo ir pagarbos įstatymui.

Konferencija-diskusija – tik viena Konstitucijos dienoms 2010 skirtų šventinių renginių dalis. Taip pat dar šiandien visiems vilniečiams ir sostinės svečiams Katedros aikštėje bus dalijamos Konstitucijos, o vakare susirinkusiuosius į Šv. Jonų bažnyčią savo atliekamomis dainomis gyvo garso koncerte šildys Justė Arlauskaitė (Jazzu). Vakarinėje dalyje taip pat bus įteikta VU TF studentų ambasadoriaus dr. Vytauto A. Dambravos stipendija.

Konstitucijos diena – Vilniaus universiteto teisininkų organizuojama šventė, kurią šiemet globoja prezidentas Valdas Adamkus. Vienas pagrindinių projekto tikslų – visuomenei pristatyti Konstituciją, kaip pagrindinį šalies įstatymą, atkreipti dėmesį ir į vis iškylančias jos taikymo problemas. Projektu skatinamas pilietinis aktyvumas, pagarba pagrindinėms žmogaus teisėms ir laisvėms.