Teisingumo ministerijos duomenimis, nuteistasis Henrikas Jankovskis raštu kreipėsi į Švietimo ir mokslo ministeriją su prašymu pateikti informaciją apie galimybes siekti aukštojo mokslo, o ministerija pranešė, jog jį dominanti informacija yra prieinama internete.

Vyras nesėkmingai siekė, kad jam būtų leista naudotis internetu pataisos namuose, jo skundai administraciniams teismams taip pat buvo atmesti.

Lietuvos teismai nustatė, jog teisė nuteistiesiems naudotis internetu nėra numatyta jokiame teisės akte - atvirkščiai, Bausmių vykdymo kodeksas nustato draudžiamų daiktų ir reikmenų sąrašą, kuriuo numatytas draudimas nuteistiesiems naudotis ryšio priemonėmis. Anot teismų, tokį draudimą pateisina siekis vykdyti nusikaltimų prevenciją.

Europos žmogaus teisių teismas Lietuvos Vyriausybei pateikė klausimą, ar draudžiant pareiškėjui naudotis internetu, buvo ribojama jo teisė gauti ir skleisti informaciją bei idėjas, o jei taip, ar toks ribojimas buvo numatytas įstatymu ir būtinas. Teismas tiria, ar valstybės nepažeidžia Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos.