Tai komentuoja Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkas Simonas Alperavičius.

- Kaip Jūs vertinate istoriko Alfonso Eidinto mintis, kad dėl žydų genocido kalta nacistinė Vokietija, o ne lietuvių tauta?

- Profesorius istorikas A.Eidintas žinomas holokausto tyrinėtojas Lietuvoje. Prieš kelias dienas išleista jo sudaryta knyga “Lietuvos žydų žudynių byla”, kurioje publikuojami ir šiurpūs žudynių “Lietūkio” garaže vaizdai.

Jūsų klausimo negalėčiau pavadinti etišku. Juk kalbame ne apie “lietuvių tautą”, o apie lietuvių tautybės žudikus. Lietuvos žydų bendruomenė, normalūs žydai niekada nekaltino visos lietuvių tautos. Tačiau būtų netikslu visą kaltę dėl holokausto Lietuvoje priskirti vien nacistinei Vokietijai. Pats A.Eidintas tvirtina, kad vietiniai gyventojai “lietuviai nužudė daugumą žydų”.

Dirva nacių planams ruošta ir programiniais LAF atsišaukimais per Berlyno ir Kauno radiją, antižydiškais laikinosios Vyriausybės nutarimais ir pan. Daugelyje vietų žudynės prasidėjo dar naciams neatėjus ar nespėjus įsitvirtinti. Apie tai nemažai faktų yra surinkęs žurnalistas S.Vaintraubas, rengiantis Lietuvos žydų bendruomenės leidžiamą knygą “Garažas”. Izraelyje gyvenantis šių žiaurių įvykių liudininkas A.Faitelsonas teigia: “Vokietijos kariuomenė dar nebuvo įžengusi į Kauną, kai žudikai ėmė siautėti mieste… žmonės apiplėšinėjami, užmušinėjami”. Apie tai kalba ir kiti autoriai, tarp jų ir žydus gelbėjusi Pasaulio tautų teisuolė kaunietė E.Kutorgienė.

- Kaip vertinate pasirodžiusius naujus istorinius faktus, kad 1941 m. birželio 27 d. žudynes “Lietūkio” garaže Kaune organizavo naciai, užverbuodami lietuvių smogikus?

- Holokausto akcijos Lietuvoje vadovas, SS brigadenfiureris ir policijos generolas Walteris Stahlekeris teigia, kad “nedideli išpuoliai” vykę dar prieš jam atvykstant, o armijos grupės “Nord” užnugario vadui generolui Franzui von Roquesui jis raportavo, jog “lietuviai veikė savo iniciatyva”. Savo svarų žodį tarti turėtų teismas, juolab kad atsiranda naujų “Lietūkio” garažo tragedijos liudininkų (rašytojas Vytautas Petkevičius, aktorius Laimonas Noreika ir kt.).

- Kodėl, Jūsų nuomone, kai kurie žydų tautybės istorikai neatsižvelgia į šiuos faktus ir teigia, kad žydų genocido organizatoriai buvo lietuviai kartu su naciais?

- Nenorėčiau istorikų skirstyti į žydus ir nežydus. Mokslininkai turi remtis objektyviais faktais. Holokausto problemas, be žydų, gvildena įvairių tautybių mokslininkai - vokiečiai, amerikiečiai, lenkai ir kiti. Žinomas lenkų istorikas Tomaszas Szarota analizuoja skirtingą nacių taktiką, atsižvelgiant į vietos aplinkybes, nuotaikas. Lietuva, deja, tapo pirmuoju žydų naikinimo poligonu.

Holokausto pradžios minėjimai, jo tyrinėjimas dar kartą patikrina mūsų visuomenės brandumą, parodo, kiek esame atviri istorijai. Manyčiau, kad šiomis dienomis minint holokausto 60-metį Lietuvoje nereikėtų taip karštai ginčytis, kas buvo anksčiau: kiaušinis ar višta. Mes privalome deramai pagerbti Lietuvos piliečių žydų atminimą, nebijoti atvirai kalbėti apie atsakomybę. Norisi tikėti, kad A.Eidinto darbai, vertinant juos kritiškai, bent iš dalies užpildys holokausto tyrinėjimo spragą mūsų šalyje.