Komisijos pirmininkės R.Žakaitienės teigimu, artėjant Lietuvos narystės ES pradžiai, svarbu dar kartą atkreipti gyventojų dėmesį į praktinius narystės ES pokyčius, atsiveriančias naujas perspektyvas. Šiam tikslui bus rengiami leidiniai, seminarai regionuose, į kelionę po Lietuvą išvyks Švietimo ir mokslo ministerijos autobusiukas, kuris vykdys akciją “ Su žiniomis – į Europą!”, sakoma pranešime spaudai.

„Lietuvai ir mums visiems svarbi istorinė data, gegužės 1-oji, turėtų būti paminėta kiekviename Lietuvos mieste ir kaimelyje. Mes galime didžiuotis, kad kartu su kitomis 9 Rytų ir Centrinės Europos šalimis sugebėjome tinkamai pasiruošti narystei ir šią dieną švenčiame kartu su visa Europa kaip lygiaverčiai partneriai“, - teigia ministrė.

Narystės ES-oje pradžia bus paminėta daugelyje savivaldybių: vyks nevyriausybinių organizacijų, moksleivių, Europos informacijos centrų organizuojami renginiai, diskusijos, koncertai, parodos.

Pirmąją narystės dieną Vilniaus gyventojai ir svečiai galės dalyvauti šventiniame koncerte, kuris bus tiesiogiai transliuojamas per LTV, vėliau bus galima stebėti Lietuvos atstovų pasirodymą Europos transliuotojų sąjungos rengiamame koncerte.

Pirmąją narystės dieną vyks iškilmingas Seimo posėdis, Vilniuje bus atidaryta Europos aikštė.

Narystės išvakarėse Vilniuje miestiečiams ir svečiams savo šalis, kultūrą, virtuvę pristatys naujosios ir senosios ES narės.

Švenčiant narystę ES, bus surengtas ne vienas istorinę-kultūrinę vertę turintis projektas – tarptautinė paroda “18 amžiaus mados pasaulis”, Lietuvos ir ES šalių dailininkų pleneras, tarptautinis fotografijos projektas, kurio metu žymiausi ES ir Lietuvos fotografai fiksuos Lietuvą istoriniu momentu, išleista knyga apie Lietuvos stojimą į ES.

Kultūros ministrės teigimu, daugelis renginių bus finansuojama iš valstybės institucijų turimų lėšų, renginius parems ir komerciniai partneriai. Dalį projektų Vyriausybė nusprendė kofinansuoti iš Vyriausybės rezervo fondo. Lietuva, Malta, Kipras, Slovėnija, Vengrija, Slovakija, Lenkija, Čekija, Estija ir Latvija visateisėmis ES narėmis taps šių metų gegužės 1 dieną.