"Mes būsime priversti informuoti EP vadovybę, jog priimant šį Seimo nutarimą nebuvo mūsų frakcijos nario atsistatydinimo. EP yra labai aiškiai nubrėžęs taisykles, jog stebėtojai gali būti keičiami tik tuo atveju, jeigu atsistatydina arba iškeliavo anapilin", - antradienį pareiškė frakcijos seniūnas Andrius Kubilius.

Seimas antradienį po svarstymo pritarė nutarimo projektui pakeisti Lietuvos delegacijoje E.Vareikį Liberalų ir centro frakcijos nariu Romanu Sedlicku, bet atidėjo nutarimo priėmimą vėlesniam laikui.

"Jauskimės Europoje, o ne kokio kolūkio susirinkime. Pagąsdinimai skųstis Briuseliui man primena bandymus skųstis Maskvai", - piktinosi liberalcentristas Algirdas Gricius.

E.Vareikį pasiūlyta atšaukti po to, kai jis perėjo iš Liberalų ir centro frakcijos į Tėvynės sąjungos - konservatorių frakciją. Šiuo metu liberalcentristai stebėtojų delegacijoje turi vieną, konservatoriai - du atstovus, nors Liberalų ir centro frakcija yra dvigubai didesnė.

E.Vareikis iš Liberalų ir centro frakcijos pasitraukė, nes nesutiko su reikalavimu pakeisti frakciją Europos Parlamente.

Šiuo metu jis priklauso didžiausiai EP Europos liaudies partijos frakcijai, vienijančiai konservatorių ir krikščionių demokratų partijas. Liberalcentristai norėjo, jog jis pereitų į Liberalų, demokratų ir reformatorių partijų frakciją.

Delegacijos narius pasiūlęs pakeisti Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas Vytenis Andriukaitis pareiškė, jog E.Vareikis turėtų atsistatydinti iš delegacijos narių.

"Šiuo metu aš jokių pasiūlymų atsistatydinti negavau ir kol kas dirbu savo darbą. Kai gausiu pasiūlymą atsistatydinti, aš jį svarstysiu", - telefonu iš Briuselio sakė E.Vareikis, šiuo metu dalyvaujantis EP komitetų posėdžiuose.

E.Vareikis BNS teigė, jog jo sprendimas atsistatydinti priklausys nuo Europos liaudies partijos vadovų nuomonės.

Parlamentaro teigimu, paskirtas į Seimo stebėtojų delegaciją EP jis neatsitiktinai pasirinko Europos liaudies partiją. Toks sprendimas, pasak jo, buvo suderintas su Liberalų ir centro sąjunga.

"Buvo sutarta ir palaiminta pačiu aukščiausiu Liberalų ir centro sąjungos lygiu. Mano atėjimas buvo siejamas su mano diplomatine misija - sudaryti galimybes Liberalų ir centro sąjungai tapti Europos liaudies partijos nare", - BNS sakė E.Vareikis.

Jo teigimu, pernai lapkritį bandyta surengti liberalcentristų lyderio Vilniaus mero Artūro Zuoko ir Europos liaudies partijos frakcijos vadovo Hanso-Gerto Poeteringo susitikimą, bet paskutinę akimirką liberalcentristai persigalvojo.

Kartu su A.Zuoku tuomet į Briuselį buvo kviečiamas atvykti Tėvynės sąjungos lyderis Andrius Kubilius ir kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus.

"Dėl to, kad Liberalų ir centro sąjunga blaškosi neturėtų nukentėti rimtos politinės jėgos", - sakė E.Vareikis.