Ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius – dėl nepagarbos teismui, poveikio prokurorui ir valstybės tarnautojo įžeidimo. Be to, tiriama, ar nebuvo padaryta daugiau nusikalstamų veikų.

Tyrimą atliekančius prokurorus domina liepos 20-ąją įvykęs teismo procesas, į kurį iš Lukiškių kalėjimo buvo atvežta E. Kusaitė. Byloje dėl galimo terorizmo tyrimą atliekantis prokuroras J. Laucius teismo prašė įtariamąjai pratęsti suėmimą trims mėnesiams.

Į šį posėdį atvyko ne tik gausus būrys žiniasklaidos atstovų, bet ir įtariamosios motina, teta, visuomenės veikėja Nijolė Sadūnaitė, signataras Algirdas Endriukaitis, buvęs Lietuvos kariuomenės vadas Jonas Kronkaitis bei dviejų žmonių nužudymu įtariamo Drąsiaus Kedžio kovą su pedofilija palaikantys jo pasekėjai.

Teismo posėdžio metu prašymą pratęsti suėmimą nagrinėjančiai teisėjai Teresėlei Kazlauskienei ne kartą teko tramdyti žiūrovus – jie laidė įžeidžiančias replikas prokurorui.

Prašymą pradėti ikiteisminį tyrimą pateikė prokuroras J. Laucius. Jis nurodė, prieš teismo posėdį, jo metu ir po jo kai kurie teismo posėdžių salėje dalyvavę asmenys prokurorą išvadino „KGBistu“, „rusų pakaliku“, suimtajai E.Kusaitei pareiškus, kad buvo mušama - „budeliu“, buvo reikalaujama prokuroro pasiaiškinti, kodėl buvo kankinama įtariamoji E.Kusaitė. Be to, buvo šaukiama, kad jis „degs pragare“.

Teismo posėdžio metu, kuomet buvo garsinamas prokuroro prašymas dėl kardomosios priemonės pratęsimo, jis nuolat buvo pertraukinėjamas šaukiant, „ar tu tiki, ką kalbi“, „nesąmonės“ ir t.t.

Generalinė prokuratūra buvo nusprendusi nepradėti ikiteisminio tyrimo, tačiau šį nutarimą J. Laucius apskundė ikiteisminio tyrimo teisėjui. Jis prokurorui priėmė palankią nutartį.

Eglė Kusaitė
Nuo liepos 1-osios visi teismo posėdžiai yra įrašinėjami administraciniais tikslais, todėl tyrimą atliekantiems prokurorams turėtų pasitarnauti teismo darytas įrašas. Be to, prokurorai kreipėsi į žiniasklaidos priemones ir paprašė pateikti informaciją, kuri gali būti reikšminga tyrimui.

Atliekamame ikiteisminiame tyrime E. Kusaitė kol kas nebuvo apklausta, DELFI antradienį patvirtino ją ginanti advokatė Ingrida Botyrienė.